0-6個月

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你要休息夠,多飲水,放鬆心情,咪逼得自己太緊吖,咁樣會適得其反架,你個乳頭試下搽d人奶喇

大宅

我用薑水抺身時,唔覺意用薑水毛巾fu胸部,好快個胸係甘流出乳汁,你可以試下。

我剛做了9天媽媽,我個B係奶粉B,雖然冇你要面對嘅問題,但我B冇屎屙都擔心死我。新手媽媽又有好多情緒問題,我們要堅強、加油!

子爵府

回覆樓主:

頭一個月會辛苦d,我o個陣都係無訓過,日頭有99幫下手,我先可以食飯沖凉洗下野,不過可以訓ge係好少,夜晚自己搞掂咋,半夜起身餵奶揸奶,c6訓教唔理我,仲成日話我唔使做…呢排B戒咗夜奶先訓得多d,不過半夜都係要起身泵奶…

別墅

prettylaura 發表於 17-2-4 15:17
洗樽,洗野,換片,餵奶樣樣野都好晒時間,未生之前唔會想像到

係呀⋯⋯個段真係黑暗日子

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

tjmwpd 發表於 17-2-4 13:06
要喂人奶,首先自己要食的营养的,不然没奶水,到两个月后,可以吃下米糊了!吃饱了好带的!做妈咪是一个 ...
兩至三個月大可以食米糊

禁止訪問

男爵府

頭一個月係最最最辛苦架,應該係大部份新手媽媽嘅必經阶段,但之後你就好愛個b架拉,到兩個月後開始有反應,你仲開心加油jm

大宅

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章

tjmwpd 發表於 17-2-7 11:51
稀的是可以的,我家姐个女出左月就食了!见人见智,睇你啤不啤了!吃饱喝足的B是好带的!
...
滿月就比米糊,邊個國家既指引呢?

香港既健康院都係建議 6 個月大加固,亦有 bb 5 個月已經得。

NB 胃部同腸道未發育完全,以飲奶為主呀!

大宅

回覆樓主:

加油呀媽媽! 一開頭第一個禮拜真係無訓過咁,2小時餵一次,呀B無分日夜咁食,仲要成日poo poo換片。
我又係乳頭損咗,所以時埋身,時奶粉,時泵奶。
不過慢慢会好的。。。

而家我 BB 4個幾月,介左夜奶,但因為要半夜泵奶,所以嚴格來說,我生B後冇試過一訓8小時了,但ok的。

大宅

pigpiglamlam 發表於 17-2-6 13:34
頭一個月會辛苦d,我o個陣都係無訓過,日頭有99幫下手,我先可以食飯沖凉洗下野,不過可以訓ge係好少,夜晚 ...

唉 我都系 阿B夜晚唔食奶 我仍然要起身泵
最衰係有時我泵完冇耐,阿B餓醒要食奶,變咗一晚起2次身!!

首頁

尾頁

跳至