婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個女由細到大都唔跟陌生人...你地(我c6,99,大細姑拉)同佢唔fd.........不過你地都唔洗....敢對佢....佢冇錯...有錯都係我
我嫁左入黎...我生左佢

佢有咩病....你地問都冇問過.....次次我同佢食藥都冇人幫我...只係識叫我唔好整喊佢.......你地個大孫(c6個家姐個女)就3,4個人去照顧......

我個女比大孫打......你地唔錫返我個女都算.....仲去話你地個大孫敢係叻啊.......我個女點解要比佢打啊.........

你地個大孫日喊夜喊...佢嘈醒我個女同老公.....就係冇野....我個女食藥喊就叫我個女快d收聲......

我個女病...你個孫又病.....一定係我個女傳染比你地個孫?
咩都懶我個女....

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

先頭仲以為個大孫係仔....如果兩個都係女又好難理解佢地點解會咁
會唔會係你陀緊bb至出生既時期佢地個家族發生左d不幸既事(例如有人大病甚至死左...或者經濟唔掂)....令佢地覺得你女女腳頭唔好而有偏見呢?
或者你未有bb之前佢地已經唔鍾意你....所以你生左女女佢地都唔鍾意你女女呀?
點解連你老公都唔幫你架?
連老公都唔幫既真係無咩計....唯有自己爭氣d養大女女....唔好靠佢地囉
再真係忍唔到既唯有返外家

大宅

"5 ho lau" la

複式洋房

點解連 c6 都唔幫你?

男爵府

如果係一齊住我會想辦法搬走!唔係一齊住就簡單啦"以後都唔見"..........

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

無乜啫, 呢d咪叫'偏心'囉!
一個家庭總會有呢d野, 可以點?
我諗無人可以答到你!
"睇開d吧"

大宅

就係唔關我個女腳頭先.......
我真係唔明.....
其實我都係想呻下咋.......

見到自己個女比人打.....d人都話係對....
你地都唔開心啦?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

會唔會係你一向唔鍾意人哋掂你個女,所以佢哋變相由唔鍾意你,變為連你個女都唔鍾意呀?!
有好多人第一次做媽咪都會較緊張,呢樣唔俾,嗰樣唔好,搞到人哋都怕咗你,費事掂你個女,咁間屋唔係得你個女一個b,咪唔玩你嗰個,玩大嗰個b,咁咪無咁親你兩母女囉!係咪咁呢?
如果係,你就睇開啲,唔好睇得太緊,咁人哋都唔會再咁對你兩母女囉!

大宅

你太林啦.

唔係呀嗎, 打你個女?!
有經濟能力嘅就馬上走人,
無能力走唔郁都即刻抱個女返入房啦,
你好蝦咪連你個女都遭殃囉!
當自己係租客, 一入屋就馬上入房鎖門,
話之D衰人講乜, 唔好俾D衰人埋個女身呀!
唔好意思我太肉緊, 因為自己都係亞媽,
一聽見小朋友俾人哈就忍唔住.

原文章由 elaine815 於 08-12-17 23:53 發表
就係唔關我個女腳頭先.......
我真係唔明.....
其實我都係想呻下咋.......

見到自己個女比人打.....d人都話係對....
你地都唔開心啦?

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我都認同honeybear說法!!
我外父外母果邊都有你類似case, 他們亦有2個孫囡, 分別3歲及2歲; 往往所有親戚都偏愛大d的那個, 個個都話有大d那個cute d, 靚d又醒d, 連有時買gift, toys, 衣服都只買俾大的; 直程偏心到出面! 但我的外父母理直氣壯地說: 細b亞爸亞媽咁麻煩...唔使理佢.....又或者話佢亞媽都唔中意架啦..唔好俾細b囉...云云!

大宅

唔係我唔比.......
係阿b本身唔比!~由坐完月返黎....阿b根本就唔比佢地抱,,,,點下都喊..........

就算係敢....都唔洗敢

男爵府

係咁+la,我個女都係唔比人掂格,連望下都唔得,一有3宝人就會痴實我唔放,佢哋明知不可犯而犯之,係都要來硬係我手上抱走我個女,好啦,咁咪整喊咗佢囉,之後重要係D唔疏但係又唔好熟既親戚面前話我個女衰格,又話過年見到佢就 "責洗" 喎,呢個情況由我個女開始認人(2個月大到)到家下不斷咁重覆發生,我真真真係好唔開心.....

大宅

俾我實話設佢哋

原文章由 溫柔 於 08-12-18 22:59 發表
係咁+la,我個女都係唔比人掂格,連望下都唔得,一有3宝人就會痴實我唔放,佢哋明知不可犯而犯之,係都要來硬係我手上抱走我個女,好啦,咁咪整喊咗佢囉,之後重要係D唔疏但係又唔好熟既親戚面前話我個女衰格,又話過年見到佢 ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

其實我都遇到呢種問題,但我b仔係俾人鍚嗰個!

我日日都帶bb返工,我自己開鋪,bb出世十八日就帶啊b返鋪頭,同場有個細我b仔一個月,依家我b十七個月大,佢十六個月大,都係囝囝,但全商場既商戶同埋行過既人都鍾意我個b,仲買好多嘢俾我b,就算唔識既,都會特登去買嚟嘢食或玩俾我bb玩,因為我bb好識氹人,成日笑,又會叫人靚女,氹到人人都好開心,佢又唔怕生,人人都跟,邊個都抱得,所以佢係受歡近啲,但相反,另一個b就無人理,因為佢只痴佢媽媽,佢媽媽連去廁所同埋攞啲嘢入廁所洗佢都要跟住,唔可以俾其他人睇,所以佢媽媽都好慘,真係吋步不離!

我b仔14個月已經識講嘢,而家17個月大,已經識表達好多嘢,同埋可以溝通得好好,但另一個b就乜都唔識講,連媽媽都未識叫,我覺得有好大程度係因為佢只係痴媽咪,佢媽咪又忙,好少同佢講嘢,而我bb識咁多係因為人人都氹佢講,佢又不停聽到好多人同佢講,所以咪學得快啲囉!

你都放開啲啦,你都想bb好架!

依家嗰個bb個媽咪都迫佢bb同我個b玩多啲,希望佢學得快啲,唔再俾佢bb做裙腳仔!

我係做駁髮既,有時一做嘢就個幾鐘,少都幾個字揍唔到個b,我就會抱佢去隔離鋪俾人幫我睇b,如果吓吓都自己睇,邊睇得咁多呀,唔使做嘢咩?

大宅

如果經濟能力可以不如搬開住唔駛妥人氣,如果我個仔比自己人打,我一定會出聲,自己人都打第時去街打人點算,如果被打個位小朋友爹地、媽媽都好火嗰啲一定打返個小朋友一把,宜家我幫你教仔,好過第時你個仔出去比人打重金,之講完之後我會返房唔理佢哋,再係咁蝦我個小朋友,我一家搬去我阿媽到住幾日,等佢哋唔好以為平時唔出聲就好好蝦,BB怕生保帶多啲落公園玩和參加遊戲班都好有用,以前我仔仔一見唔熟嘅人即哭,之後我同仔仔參加親子遊戲班和落公園玩,玩在已經冇咁驚人,之前佢唔比人抱,宜家可以比啲熟少少嘅人抱。

大宅

原文章由 溫柔 於 08-12-18 22:59 發表
係咁+la,我個女都係唔比人掂格,連望下都唔得,一有3宝人就會痴實我唔放,佢哋明知不可犯而犯之,係都要來硬係我手上抱走我個女,好啦,咁咪整喊咗佢囉,之後重要係D唔疏但係又唔好熟既親戚面前話我個女衰格,又話過年見到佢 ...

我明白你的感受........我阿b都係敢.......不過佢宜家都比人抱下...
只係比熟的人....一有咩事就要返我連爸爸都唔要
唔好理佢地...佢地真係敢....唔好比佢地見...

大宅

其實我都好想搬....不過真係冇能力...
我又唔可以去做野...唔係冇能力(冇人湊b+痴身+有病患)
真係忍得辛苦....有時真係諗想同阿b一走了之
不過佢爸爸又會好慘....

好彩阿b又真係好聽我話....好識嗲我.....(十個月)......我最開心就係敢.....

男爵府

我個女而家就同你個B一樣,可能係大咗D,無以前咁怕人,但都只係一D日日都會見既熟人可以抱!
有一樣嘢我比你好彩就係,我從來都無同過佢哋住!
原文章由 elaine815 於 08-12-19 01:34 發表

我明白你的感受........我阿b都係敢.......不過佢宜家都比人抱下...
只係比熟的人....一有咩事就要返我連爸爸都唔要
唔好理佢地...佢地真係敢....唔好比佢地見... ...

大宅

敢未好囉......好似我敢真係要睇醫生

首頁

尾頁

跳至