懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

過左預產期小b都唔出黎,最後醫院俾左催生期我,醫生同我講第一日只係入院檢查,如子宮頸夠軟第二日就安排催生,如果唔夠軟就要塞藥,塞完藥成功就第二日安排催生,如果唔成功就要第二日繼續塞藥,如此類推,值到子宮頸夠軟夠成熟先可催生,當日早上我已執好行李同埋希望子宮頸夠軟夠成熟第二日就可催生,唔使重覆又重覆甘塞藥,入左院換好醫院衫,係床等姑娘,姑娘check 完話都ok夠軟,但係宮口未開到3 ,我只欠少少開左2點幾,所以要塞藥,check 宮頸同塞藥都係好痛,佢check 完手套有血,佢話係正常的,雖然痛但係忍一下就會過去,我覺得痛既指數係可以接受既,跟住就去左博機聽bb心跳同胎動,係床到打左少少則訓,又唔郁得成粒鐘,真係好辛苦,因為個肚已經好大,好唔舒服條腰勁痛,跟住個肚越來越痛,痛到出冷汗,問左姑娘佢話係好事因爲證明塞藥有效,博完機起番身又無甘痛了,行得走得,係個陰道同個肚有d陰陰痛甘,到6點幾晚上,開始黎料,唔可以行太耐,總之就係痛,但係我都覺係可以接受范圍,見到有瑜珈球,就去un 下波仔,真係有用唔痛了,un 左一排行下坐下甘,好快就到左夜晚,我住間房有6張床,一廁所,廁所比想像中乾淨同大,有埋沖涼。而原來瑪麗好多外藉人士,我果度6個人已有3個是,題外話,眼見醫生姑娘醫院姐姐,對外藉人士態度同本地人唔同,我個人感覺,佢地對外藉人士係會再詳細同耐心有同理心一d, 本地就講完佢想講的就走,唔會有咩安慰或者同埋心,呢種感覺到生完都係甘覺得。

大宅

到了晚上我痛到訓唔到,到左唔知幾點,又唔痛了,可能藥力過左,甘就訓左一陣,到左第二日,姑娘就黎左一check 就話效果好好今日可安排催生,我就開始要執野準備入產房了,係我對面床果個媽媽尋晚見到佢咸,聽到醫生同佢講話已經塞左2日藥都未得,第三日要休息咩都唔做,第四日先再開始塞,我心中都希望佢都可以快d,唔好甘大壓力。等去產房果刻,好開心之餘,又有少少緊張。

到左產房,係一人一間房,間房好大景好靚,姑娘叫我去左廁所先,去完佢就安排我吊催生藥同人手穿羊水,吊左無耐藥,開始肚痛,一陣一陣的陣痛好辛苦,好急屎甘,我同老公講話要無痛分娩,佢同d姐姐講話我好痛,跟住d姐姐俾左笑氣我嗅,但根本無料到,我成程都好清醒,吸極都係好痛,成個過程我要左4次無痛,知姑娘係甘話d副作用又俾單張我叫我考慮清楚,我已經不斷要求但佢都係到hea我,最後我話我真係忍唔到啦,真係要無痛,佢先至話咁如果你堅持嘅話咁我就幫你安排啦,果時我覺得已經到左極限冇可能再忍到,姑娘打電話叫麻醉師到場同時佢幫我check度數,喺短短個幾鐘頭原來已經開到七度,佢同我講已經冇可能安排都無痛,跟住佢叫我忍下,但我已經要痾出黎,忍唔到,姑娘話係甘家啦,你會唔會係街到痾屎?忍下啦。我話對唔住我真忍唔到了,我已經忍唔到痾左2下,佢望下我下邊,話bb心跳有d低,所以要開始準備生,話忍唔到就由佢但唔好出力痾,跟住佢地set好哂野,間房好多人突然之間,姑娘叫我出力痾,我痾左幾下,bb就出來了,成個過程陣痛加生2個半鐘完成,下邊無剪,但2級撕裂左,佢都用左半個鐘聯針:( 但係我想講,生完果刻見到bb,馬上忘記頭先既痛楚,bb係最好止痛藥,見到佢個心溶化了。

別墅

Wannii 發表於 17-2-6 19:24
到了晚上我痛到訓唔到,到左唔知幾點,又唔痛了,可能藥力過左,甘就訓左一陣,到左第二日,姑娘就黎左一ch ...

唔係助產士接生嗎?點解係姑娘?

珍珠宮

做媽咪真係好偉大,恭喜恭喜!

複式洋房

Wannii 發表於 17-2-6 19:24
到了晚上我痛到訓唔到,到左唔知幾點,又唔痛了,可能藥力過左,甘就訓左一陣,到左第二日,姑娘就黎左一ch ...

我下星期先預產 但一諗起bb出世一刻 所有痛都會忘記(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

"而原來瑪麗好多外藉人士,我果度6個人已有3個是,題外話,眼見醫生姑娘醫院姐姐,對外藉人士態度同本地人唔同,我個人感覺,佢地對外藉人士係會再詳細同耐心有同理心一d, 本地就講完佢想講的就走,唔會有咩安慰或者同埋心,呢種感覺到生完都係甘覺得。"
Very agree lor

大宅

Sabrina246 發表於 17-2-7 16:51

生完果時我話多謝醫生,跟住幫我接生果個就話我地唔係醫生,係姑娘黎家,甘其實醫生姑娘同助產士我都分唔係好識分,佢地無話我知佢地係邊個。

大宅

RubyYu07 發表於 17-2-7 16:57
做媽咪真係好偉大,恭喜恭喜!

多謝,生左bb先知媽媽係好辛苦同偉大

大宅

chulalala 發表於 17-2-7 21:22
"而原來瑪麗好多外藉人士,我果度6個人已有3個是,題外話,眼見醫生姑娘醫院姐姐,對外藉人士態度同本地人 ...

其實我覺得唔好有雙重標準,在產後房時左手邊有個大陸女人,我聽到好多人(特別是d打雜呀姐)都俾說話佢聽,例如(個大陸女人帶左個行李箱去醫院,剛生完訓係床,因為佢個人物品放到周圍都係)個阿姐好大聲:「嘩!你真係當正呢度自己屋企wo」我敢講,如果佢係外國人,個阿姐唔會甘講野囉!外國都好多cheap 精,r著數家!到我出院時聽到個大陸女人一個人在咸,其實佢真係幾慘,特別做左媽媽,好明白佢的心情。

複式洋房

Thank you for sharing !

大宅

非常認真樓主所講說話,瑪麗d阿姐真係極度五討好

大宅

姑娘有d好有責任心,有d就⋯⋯

大宅

回覆樓主:

我都係前年都喺QM催生,想要無痛,勁拖時間唔比人用,迷迷糊糊咁開晒,用左8-9個鐘生。痛到我豆豆都歪埋爭d要再插過⋯

但其實我覺得QM催生幾好,由吊水到生都喺產房,唔會喺產前房嘈到人

大宅

Sabrina246 發表於 17-2-7 16:51

產科裡面見到嘅姑娘全部都有助產士牌架 :)
又或者係讀緊助產士嘅註冊護士

首頁

尾頁

跳至