婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

恕我直言,我憎恨我6299的程度,真係可以話係爆曬燈,但無奈佢地始終係c6的父母,之前話唔再見,到今次我地一家三口返曬香港過年,到最後咪又要見!
死性不改內容如下:
1) 我幫你個仔逗左好多利是,呀邊個邊個封左幾錢比你地(亮點:即係封封拆過曬,唔拆又點會知係幾錢,唔通你地的親戚會封封話你知,封左幾多?)
2)係甘比說話我聽,不停話邊個親戚好好福氣,個新抱好乖,又生左個男孫比6299湊 (亮點:佢所講的親戚係住在福建)
3)人地的孫,個個都識中文,你睇下你,攪到我個孫只識英文,咩中文都唔識 (亮點:我地住外國,唔教佢英文先,唔通教佢講福建話咩)
4)搶住抱我個仔,我個仔爆喊,不停要搵媽媽,又話我做新抱教到個孫無用,教左個群腳仔出嚟 (亮點:我仔仔得歲半咋,呢個階段唔痴媽媽,甘痴邊個呢,況且我花左幾多時間陪我個仔,況且我自問,我個仔的自理能力不知幾好,識自己食嘢唔洗人餵,識講勁多嘢)
5)胡亂餵嘢比我個仔食,由於我個仔有G6PD,所以我對食物的成份,會特別注意,甚至,我會對一啲無標明成份的食物唔會比仔仔食,我62又發表偉論,怕咩呀!咩都要食下先會無嘢,你地識咩呀!(亮點:G6PD的係一種酵素缺乏,暫時的醫學技術都係無得醫)
6)我地留左50萬比我個孫,不過要下個月先拎到,你地要返工,可以留低個孫比佢地湊住先,下個月等錢到手先湊返個仔 (亮點:佢地真係為左要湊孫,可以去到好盡,我6299的經濟能力,根本就係無錢,佢地成日都沖大頭鬼,日日吹,自己幾富貴,講真就算佢地有錢又如何,個仔係我生的,我甘同為錢賣仔有咩分別?
到最後,我地只係拜年拜左15分鐘,我已經忍不住黑臉,我已經好幸福,徹離左香港,都係一年先見一陣,但見多一秒都嫌多!我都唔明,佢地兩老明知佢個仔都已經唔係好理佢地,仲要不停甘令到大家的關係甘差,真係唔見好過見啦!下次再一家三口返香港,我都要再考慮一下,見唔見佢地!

男爵府

你老公睇完佢兩老咁樣有咩感覺先
如果唔係出年又嚟多次架咋

公爵府

做你6299都好悽涼,有仔等於無仔,有孫等於無孫,你已經係大贏家,仲嫌三嫌四,你話6299嘅罪狀,都係一般父母對子孫嘅態度,又真係唔似你講得咁惡劣。一年可能見一次,甚至見唔到,見到自然説話唔停,你咁都計較,咁咪以後唔返來囉,老人家唔食留返d錢比孫,你又話充大頭鬼,將來你有機會做人99,就知箇中滋味。

珍珠宮

回覆樓主:

其實我超唔中意,啲老人家用身家尼威脅下一代~講真,衰嘅一定諗辦法得到手,好嘅唔會想要,做好自己就得啦…威脅嚇唔到幾多個!
不過最唔中意,就係佢地一咁樣做,旁人唔知,真係以為我地係為左啲錢,好屈機囉!
真係只會再避遠啲~
好似你6299咁,以後真係唔會俾個孫佢湊,費時佢以為你真係貪佢戈50萬!

伯爵府

做個靚太 發表於 17-2-9 09:13
其實我超唔中意,啲老人家用身家尼威脅下一代~講真,衰嘅一定諗辦法得到手,好嘅唔會想要,做好自己就得啦 ...

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Miulo 發表於 17-2-9 08:45
做你6299都好悽涼,有仔等於無仔,有孫等於無孫,你已經係大贏家,仲嫌三嫌四,你話6299嘅罪狀,都係一般父 ...

同感,其實老人家都係想湊下自己個孫,可能係表達方式錯咗,我自己都有個仔,依家歲幾,我好難想像將來如果我個仔同個新抱移民避開我,一年先見得一次仲要俾個新抱抱怨,一定好傷心

男爵府

做你6299都好悽涼,有仔等於無仔,有孫等於無孫,你已經係大贏家,仲嫌三嫌四,你話6299嘅罪狀,都係一般父 ...

你有冇睇樓主之前嘅post
如果你睇咗都覺得樓主唔啱嘅
我個人都覺你都唔好得去邊

男爵府

Nicole-hui88 發表於 17-2-9 09:40
同感,其實老人家都係想湊下自己個孫,可能係表達方式錯咗,我自己都有個仔,依家歲幾,我好難想像將來如 ...

都係嗰句啦
明知自己表達方式錯咗都仲要怪人
人地要嫌你疏遠你
怪得邊個先

Jolin_Yuen    發表於 17-2-9 11:46

男爵府

做個靚太 發表於 17-2-9 09:13
其實我超唔中意,啲老人家用身家尼威脅下一代~講真,衰嘅一定諗辦法得到手,好嘅唔會想要,做好自己就得啦 ...
有d老人家唔明講錢失感情呀~就好似我c6個阿嫲成日話百年歸老後將所有財產俾哂我c6, 雖然咁多個孫之中只有我同我c6主動去陪佢, 佢最錫亦係我c6, 但成日話乜都留俾c6, 搞到d阿叔姑姐、親/堂/表兄弟姐妹都唔like我地, 有乜事就叫阿嫲搵個寶貝孫(c6)搞掂, 連6299都唔會盡仔、新抱的責任, 全部推哂俾我地, 其他人甚至可能覺得我地為錢而照顧阿嫲, 我真係好唔鍾意咁樣.................. 我真係想佢一個仙都唔好俾我地, 唔好最錫c6, 咁就唔駛我下下俾人圍攻, 又唔駛同阿嫲爭寵....................

大宅

我估你唔知樓主以前幾可憐,
唔同c6離婚,仲畀巫婆蜈蚣睇孫,
已經係好好人!

大宅

Nicole-hui88 發表於 17-2-9 09:40
同感,其實老人家都係想湊下自己個孫,可能係表達方式錯咗,我自己都有個仔,依家歲幾,我好難想像將來如 ...

畀我,老死不相見,
樓主算好好人

侯爵府

2024年龍年勳章

樓主算好好人

珍珠宮

EudyptulaMinor 發表於 17-2-9 10:40
有d老人家唔明講錢失感情呀~就好似我c6個阿嫲成日話百年歸老後將所有財產俾哂我c6, 雖然咁多個孫之中只有我 ...

係呀~講錢真係傷感情!
唔理貪唔貪錢都好~
我一向建議,老人家嘅錢,最好係生時用晒佢,唔好留,既唔需要倒轉要子孫貼,又唔駛啲子孫為左分到幾多,而有心病~

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

crazydog 發表於 17-2-9 07:52
恕我直言,我憎恨我6299的程度,真係可以話係爆曬燈,但無奈佢地始終係c6的父母,之前話唔再見,到今次我地 ...

呢D人咁唔知足,又充大頭鬼,老死不相往來都係自找的
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

公爵府

你根本不知道前因.所以不能評論後果......我對她的case印象很深刻.樓主一家就系為左避開6299先至搬去美國......我認為樓主一家如此對6299是太仁慈啦? 俾左呢度的任何jm....根本就不會俾6299見孫.

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

有留意樓主個CASE.

50萬就想留低個孫 ?

比我會話: 阿6299, 幾10萬唔係多自己留番黎傍身啦.

peggypeggy820    發表於 17-2-9 12:15

男爵府

美之選468 發表於 17-2-9 11:23
你根本不知道前因.所以不能評論後果......我對她的case印象很深刻.樓主一家就系為左避開6299先至搬去美國.. ...

咪係
唔係當比面個老公
佢兩老慳d啦
嗰50萬叫佢兩個自己洗乾洗淨至好走添呀

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

xavierma215 發表於 17-2-9 11:32
咪係
唔係當比面個老公
佢兩老慳d啦
係, 呢對6299真係衰到無朋友

公爵府

樓主.我記得你C6講過不用再返來見6299的呀....怎麼又心軟啦? 而且小朋友坐長途機也太辛苦了(大人都受不了呀) 明年別再特登返港啦.

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

我冇睇過樓主之前嘅post, 但都覺得樓主冇唔啱

1)拆人地啲利士, 點尊重佢地吖?!
2)我話小朋友有阿媽湊先最有福氣!
3)樓主
4)歲半阿仔搵阿媽, 好正常
5)樓主已經好忍得, 比我 .... 爆左好耐啦
6)我會講"留比你地自己用啦", 然後 ... 即走!!!! 痴線, 買賣呀??? 阿仔係阿媽既冇價寶呀!

樓主, 你啱!

首頁

尾頁

跳至