想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想睇下有無sis 係australia 做 iui or ivf 可以一齊傾下我自己 ivf 剛開始1st cycle

男爵府

可以分享埋個過程嗎?(emoji)

複式洋房

maylee630 發表於 17-2-18 15:21
想睇下有無sis 係australia 做 iui or ivf 可以一齊傾下我自己 ivf 剛開始1st cycle

在澳洲IVF ,ICISI 約要A,$9000,加約A$1200医生費,Egg pick up 麻醉了加住院約$2500-$3000.通常只放一胚胎,無得揀性别

複式洋房

33154 發表於 17-2-18 16:19
可以分享埋個過程嗎?(emoji)

我只係剛剛開始IVF
所以仲未親身體驗哂全個過程
只能learn and share as I go

本身有PCOS 所以只打112.5 IU Gonal F
Day 3 (12/02) 開始早上打
Day 7 (16/02) 早上打G針夜晚打antagonist (o brand)
Day 8 (17/02) 一早見醫生照u/s 同blood test
暫時只知睇到一邊有反應另一邊好quiet
星期一再照
初步定24/02 egg pick up
其他續後情況只能下星期先分享

你呢?可始左定考慮中?

複式洋房

gingerpumpkin 發表於 17-2-18 19:50
在澳洲IVF ,ICISI 約要A,$9000,加約A$1200医生費,Egg pick up 麻醉了加住院約$2500-$3000.通常只放一胚胎 ...

無誤⋯⋯如果冇Medicare 同 private health 大概係咁上下收費

我自己仲未知hospital 同anaesthetics實收幾多

弱弱問下...你成功咗咩?

複式洋房

maylee630 發表於 17-2-18 20:47
無誤⋯⋯如果冇Medicare 同 private health 大概係咁上下收費

我自己仲未知hospital 同anaesthetics實收 ...

我仲未成功,你有冇Medicare?

別墅

maylee630 發表於 17-2-18 20:47

我自己仲未知hospital 同anaesthetics實收 ...

我係西澳做,book hospital約1790,全身麻醉405, 有 medicare無私人保險,hospital既自己比哂,麻醉好似可以 rebate返少少(唔太記得)

我間 clinic抽超過20粒就無得 fresh transfer
上年10月抽左22粒,今年一月 FET左左一個雪胎

複式洋房

gingerpumpkin 發表於 17-2-18 21:42
我仲未成功,你有冇Medicare?

加油呀...希望大家IVF條路唔洗走太長

我有medicare
曾經諗去唔去bulk billed嘅clinic
因為收費超超超超低
但種種原因好似地㸃時間就唔到
所以最終揀私人clinic

你平有無食D咩特別野?或者睇中醫acupuncture 之類?

複式洋房

km1705 發表於 17-2-19 05:32

我係西澳做,book hospital約1790,全身麻醉405, 有 medicare ...

個clinic nurse 只係同我講每個anaesthetist 收費都唔同...佢地各人有各自定價格...但maximum 只可收A$600...nurse叫我只等tax invoice 或者EPU 當日直接問個麻醉師幾$

至於hospital...我個private health fund 會cover ...但我由2011開始備孕已經買top hospital ...每月上貢既$加埋其實已經遠超過實需...

22粒!勁...你一次FET 就中奬...恭喜呀...其他embryo可以雪住...你地個邊frozen fee 如何?半年定一年收一次?

希望我都可以快D...但Day 8 照都只係有5粒係一邊....暈....你嗰時打咩dose 嘅FSH? 係咪都係gonal f?你有無食或者做運動定其他野去谷卵呀?

日日要打針真係唔係講笑...雖然唔係痛...但心理上唔好受...再隱隠見收肚皮一個洞一個洞...反正已經無眼睇唔敢睇...

別墅

maylee630 發表於 17-2-19 06:31

個clinic nurse 只係同我講每個anaesthetist 收費都唔同. ...

我有 pcos, 一開始 gonal f打150,頭一個星期大得好慢,之后 d10開始200,再幾日250,最後d16打排卵針

因為無得 fresh transfer所以原本應該有 d錢係可以退返 or Fet用,最后 clinic自動扣左 410做frozen既費用,大約雪一年掛,之后每年215左右

so far澳洲既醫療感覺太温和,我抽完卵都無太差 ohss反應好想佢地植鮮胎,佢地唔比,
之後等新cycle都係由得你自己黎 m,但我d4x無得自己黎先比我食避孕藥控制經期,相隔左三個月先正式植入雪胎

當你好心急如焚時佢地又施施然咁(不過都有可能隔咁耐植入身體反應好 d掛)

上年十月既時候返緊一份運動量大既工,會出汗可以當做下運動
中間都有浸下腳同做艾炙(運動,浸腳同艾炙我覺得幾重要)

到植入當日同之后幾日我都有空肚食菠蘿芯同食黑朱古力,唔知幫助有幾大

複式洋房

km1705 發表於 17-2-19 07:22
我有 pcos, 一開始 gonal f打150,頭一個星期大得好慢,之后 d10開始200,再幾日250,最後d16打排卵針

因為無 ...

我暫時都覺得自己對藥物反應唔太好...自己想要加dose...但doctor 星期五照完只話繼續打112.5就夠...希望明日有進展啦

你加大藥量同後期卵變大變多個時... 有無會feel 到肚脹唔舒服之類?

frozen 你個邊好以平D ... 昆州呢度我間clinic 每半年收A$245 ...其實網上我都睇過有人話FET會好D...始終都叫做完小手術身體要recovery咁話...不過正如你話齋...好難唔心急....但亦只能follow doctor's advice ...而呢度D醫療系統的確溫和保守...大部份傾向等等等take time 唔太願意take risk ...除非自己好堅持...當初驗到PCOS個doctor 一味只叫我減肥...一個月要求減5kg先返去見佢...唔到10kg 唔肯開clomid ...雖然我承認要減但真係very very frustrating ...所以我換左宜家呢個doctor...佢唔會太過muck around 唔同意但至少可以相量下

我既運動量仍然小...日坐8小時...只能靠多上落office 五六個來回 (dept 係2樓)...放工間中跑步半小時... 介食或小食carbohydrates ....無試過中醫或者中式治療...但時間長又IUI失敗...開始咩都想試下...叫做有個希望有盡力過

多謝你嘅分享... 我都會試下食菠蘿芯同黑朱古力..希望沾到你既lucky 啦

複式洋房

km1705 發表於 17-2-19 07:22

因為無 ...

我在Brisbane做,
第一次用Gonal-F 250unit 起逐步加到300units, 抽到七粒,到Day5有二粒Blastocyst,放一粒鮮胎 BFN,三個月後放一粒雪胎,又失敗。第一次IVF 時每日有用中药同每週 acupuncture。

第二次開始食Ubiquinal (Q10),做之前有做微創check 吓子宮同輸卵管有冇問題,再加endo scratch。開始時由Gonal-F 300u起加到450u. 抽到五粒,到Day3 因embryos quality 唔稳定,放一粒day3鮮胎,另一粒grow 到day 5 blastocyst 雪咗,可惜都係BFN.過程都有用中药同acupuncture但冇第一次時咁密。

第三次開始時開始食大量supplement 如 ubiquinal, elevit, Vit D, Vit E, Fish Oil, Royal jelly. 轉用Menopur 450iu, 轉antagonist 同trigger, 但只抽得五粒,到day 3 ,因quality poor, Dr happy to transferred two but failed.

Cycle 4, 轉医生同clinic, 減了7kg, 食更多supplement, 加打human growth hormone. 又有食中药。轉番用Gonal-F,抽到13粒,但只有quantity not quality. At the end only one suitable to transferred but failed.

Now going to try the bulkbill clinic in March while I'm waiting for 借卵。

個人認為做幾多extra and take extra supplement 未必有幫助。因為我第一cycle 乜都唔識,除中医乜都冇用,body response係最好。

複式洋房

gingerpumpkin 發表於 17-2-19 13:03
第一次用Gonal-F 250unit 起逐步加到300units, 抽到七粒,到Day5有二粒Blastocyst,放一 ...

我覺得最難的不是打針,而是抽卵後由day 1 每日等Embryos growth 嘅報告同借入後的two week wait

複式洋房

gingerpumpkin 發表於 17-2-19 13:03
第一次用Gonal-F 250unit 起逐步加到300units, 抽到七粒,到Day5有二粒Blastocyst,放一 ...
*big hugz*JM辛苦了真唔容易
少D 決心同persistence 都不可

唔介意想問下你幾大?點解會考慮到借卵? big decision ... even bigger than doing IVF

複式洋房

maylee630 發表於 17-2-19 13:23
*big hugz*JM辛苦了真唔容易
少D 決心同persistence 都不可

我39,35開始TTC (trying to conceived), 37 第一次IVF.試咗兩年。

第四次失敗後医生建議借卵,有諗過收養但手續太覆雜。

複式洋房

gingerpumpkin 發表於 17-2-19 13:09
我覺得最難的不是打針,而是抽卵後由day 1 每日等Embryos growth 嘅報告同借入後的two week wait
...
超同意....等待永遠好似好漫長...神經會不自覺地緊張(即使自以為已經好放鬆) ....不停計日子諗幾時可以偷test ...只能盡力keep 自己busy ... 返工就返工... 放工就上網上論壇睇电影
可唔可講下你毎個IVF cycle 都相隔幾耐?
Doctor 到最後有無找到 potential root cause?

複式洋房

gingerpumpkin 發表於 17-2-19 13:37
我39,35開始TTC (trying to conceived), 37 第一次IVF.試咗兩年。

第四次失敗後医生建議借卵,有諗過收 ...
今年我都36 ...really clock ticking介唔介意講邊間clinic做?
不如試下問另一間可能有辨法都未定...未必要到去借卵地步

複式洋房

maylee630 發表於 17-2-19 13:46
今年我都36 ...really clock ticking介唔介意講邊間clinic做?
不如試下問另一間可能有辨法都未定...未必要 ...

Cycle 1 : Stim Feb 2015 with fresh transferred, FET April 2015

Cycle 2: Oct 15 with Fresh transferred, then Dec FET

Cycle 3: March 2016.

頭三個cycle with City Fertility Center Sunny bank.

之後轉去Queensland Fertility Group.
Cycle 4 July 2016.

揾唔到reason. 但老公丁丁不大好,但医生話影响应不大。佢話应該同卵子質素有關,建議借卵

複式洋房

gingerpumpkin 發表於 17-2-19 14:46
Cycle 1 : Stim Feb 2015 with fresh transferred, FET April 2015

Cycle 2: Oct 15 with Fresh transfe ...

咁樣睇即係隔半年做一次
每個cycle做完身體recover 理想嗎?

我覺得你心理質素好強大
面對一個又一個cycle....真係唔係兩三隻字可形容
衷心祝福...堅持就是勝利...

二月話咁快就完..你黎緊三月係咪去primary ivf? 要一齊加油呀

複式洋房

maylee630 發表於 17-2-19 19:29
咁樣睇即係隔半年做一次
每個cycle做完身體recover 理想嗎?

我好好彩,每次做完身体都OK. 對药物冇乜大side effect. 心理嘅傷害同負擔比身理大。三月中会去My IVF in Spring Hill for 1st Appointment.姑娘話見完医生應即可開始下cycle 做。希望成功。

首頁

尾頁

跳至