跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我準備4月land,但7月先正式去住,想問下如果退休金六月先收到,洗唔洗比美國稅?有冇信得過嘅稅務顧問介紹?

大宅

shantrick 發表於 17-2-27 21:12
我準備4月land,但7月先正式去住,想問下如果退休金六月先收到,洗唔洗比美國稅?有冇信得過嘅稅務顧問介紹 ...
我只係在網上揾過資料. 唔知啱唔啱. 美國係計你入美國海關先計你稅收. 如未入美國境前所有收入, 包括股息, 租樓收入同退休金係唔收稅的.咁如果有樓楂手, 入左美國境後才沽樓, 有錢賺就要比稅. 所以照我睇你的退休金應該唔使比稅.

大宅

回覆 三伏 的帖子

I am not expert. I think you need to clarify your retirement fund is in form of fund in your account or in pension. In the former, you can declare the amount holding when land. For the latter, if you will receive pension on monthly base, its a form of income, so its taxable. You better check with expect before any move.

大宅

mmju 發表於 17-2-28 13:50
回覆 三伏 的帖子

I am not expert. I think you need to clarify your retirement fund is in form of fu ...
OIC 樓主最好再check check

複式洋房

照計你一land 果日起你既收入同賺既錢全部都要交稅, 你最好搵會計師問清楚先. 最好你安排收左筆MPF/退休金先好入境, 我剛報左又交左2016年美國稅, 我老公係公民, 所以收返筆MPF, 因為係成筆錢幾十萬, 佢唔會埋你賺幾多都係要收稅. 我因為走得好急冇辦法, 黎唔切收左MPF 至走, 筆MPF 都要比3萬幾HK$ 稅. 所以你真係問清楚好.

複式洋房

fish_potato 發表於 17-3-2 16:13
照計你一land 果日起你既收入同賺既錢全部都要交稅, 你最好搵會計師問清楚先. 最好你安排收左筆MPF/退休金 ...

多謝分享,不過我想問下你老公係咪都係land之前已經離職,但錢未收到就已經去咗美國呀?

複式洋房

我老公既玩法唔同,佢已經入籍,唔同綠卡既計法。雖然香港離左職至返美國,但因為申請取回Mpf要成個月至會收到錢,佢返左黎至收到就要跟呢邊既rules比稅。如果佢收返錢後唔返黎,響香港或其他國家,就會用海外免稅額黎計。海外個額好大,好似成十萬美金(大家可以自行上網查),咁交既稅又會少d.

伯爵府

好媽媽勳章

fish_potato 發表於 17-3-4 04:24
我老公既玩法唔同,佢已經入籍,唔同綠卡既計法。雖然香港離左職至返美國,但因為申請取回Mpf要成個月至會 ...

但MPF應該係之前儲落,之前的海外税表已申報了放入MPF的人工,咁点解再要俾税?

複式洋房

已經同會計師解釋左MPF 響香港係可以扣稅既, 香港時已申報左, 但佢查完話呢種一次性收到既收入響呢邊避唔倒唔比稅咁講.

大宅

fish_potato 發表於 17-3-6 16:15
已經同會計師解釋左MPF 響香港係可以扣稅既, 香港時已申報左, 但佢查完話呢種一次性收到既收入響呢邊避唔倒 ...
咁一百萬HKD 可能無幾十萬.

伯爵府

好媽媽勳章

fish_potato 發表於 17-3-6 16:15
已經同會計師解釋左MPF 響香港係可以扣稅既, 香港時已申報左, 但佢查完話呢種一次性收到既收入響呢邊避唔倒 ...
咁我真係要搵個tax accountant黎plan下。。。

首頁

尾頁

跳至