論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

pylau 發表於 17-3-1 20:18
回覆 333s 的帖子
菲國有護理員,而家諗緊護理員好定再搏多次印傭好,但我媽不懂英文,好難攪。

台灣政府規定, 家有傷殘才能請工人。在台灣做全是照顧
殘障人士。你可以考慮雇 台灣干過的人。

成本一樣, 本來想雇 "護理員" 能照顧傷殘人士的。
但我媽懂印尼文,不懂英文,好難攪。

我是报 erb 培訓局的。 教的也很認真。不用交學費。 課程對長者, 自己都很有用。有input
認識多D, 知多D, 對自己很有用的。懂得, 又可以教人。 (我教工人, 佢當耳邊風)不愛學習者
(供你考慮下)

認知障礙症是病, 工人常欺我老媽, 因老媽冇記性。
本來老年, 長者易有情緒病。工人又時常令我媽生氣, 弄成我老媽情緒病。

正如我說過, 我雇人照顧老人, 非陪伴老人。別人請工人, 陪伴健康老人
健康老人, 有日也會成....傷殘老人。
中年中風.... 超多。 大家注意身體。多運動。
人口老化.....

大家多交流吧。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

Elderly Home Care Worker ...

長者家居照顧

內容
介紹家居長者照顧服務、老化認知、與長者的生理、心理及情緒變化、與長者溝通的技巧、照顧長者個人健康及衛生、日常護理技巧、運動復康及扶抱技巧。
單元TC01/10: 飲食照顧及沐浴方法
單元TC02/10: 皮膚與失禁護理
單元TC03/10: 復康運動與痛楚處理
單元TC04/10: 家居安全、藥物管理及疾病感染控制
單元TC05/10: 長者病徵觀察與家居急救技巧
單元TC06/10: 長者認知和情緒管理
單元TC07/10: 與長者溝通技巧及護老者壓力管理

課程內容

1. 長者生理、心理轉變
2. 長者精神狀態、情緒及心智轉變
3. 長者常見處境問題(如:家庭糾紛、長者防騙、虐老、長者自殺)
4. 社區服務概況及社區支援服務
5. 長者自動運動、被動運動、復康運動及腦力活動運動
6. 預防壓瘡及筋肌萎縮
7. 扶抱及轉移技巧
8. 一般家居清潔、洗熨技巧
9. 感染控制、消毒處理
10. 環境安全及急救常識
11. 於安老院或其他有關機構參觀
12.
13. 照顧員的角色和責任

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

Basic Multi Skills in Elder Car

課程目標

完成課程後,學生應能夠:
一. 闡述長者生理、心理及社交需要的基本知識;
二. 為長者進行簡單的需要評估;
三. 為長者提供日常起居照願;
四. 有效地與長者溝通;
五. 運用基本長者急救技巧。

課程大綱
1. 正確的「老年」觀念
2. 溝通
3. 理解照顧者的角色
4. 基本觀察技巧
5. 疾病與保健
6. 老化過程:生理及智慧上的轉變, 心理及社交上的轉變
7. 常見健康問題
8. 晚年常見的精神健康問題
9. 藥物知多少
10. 基本觀察技巧
11. 個人及環境衛生
12. 如廁、失禁照顧及皮膚護理
13. 長者健康飲食及口腔護理
14. 足部護理及皮膚護理
15. 支援系統:家人及親友的支援, 醫療及社會服務
16. 洗頭、沐浴及穿衣
17. 意外處理及護送長者技巧
18. 跌倒與殘障
19. 扶抱及轉移
20. 輔助用具的使用
21. 基本運動概念
22. 傳染及消毒法

[size=16.016px]完成課程後,學生應能夠
[size=16.016px]一. 有效地與長者溝通;
[size=16.016px]二. 講述對[size=16.016px]中風、柏金遜症、糖尿病、高血壓、癌症[size=16.016px]及[size=16.016px]認知障礙症[size=16.016px]的病理認識等內容;
[size=16.016px]三. 為[size=16.016px]長期病患長者提供護理需要;
[size=16.016px]四. 運用[size=16.016px]急救知識[size=16.016px]及如何施行[size=16.016px]人工心肺復甦法[size=16.016px];
[size=16.016px]五. 撰寫個人照顧計劃書;
[size=16.016px]六. 認識安老院舍的基本管理常識。

理性討論交流者。

象牙宮

長者照顧員基礎證書

長者照顧員基礎證書 人口老化救星

本港人口漸趨老化,對長者醫療及社會福利的需求有增無減,醫院床位及安老院宿位長期供應不足,特區政府為紓緩公營醫療系統的龐大壓力,近年推動「居家安老為本,院舍照顧為後援」的政策,鼓勵有護理需要的長者繼續留在社區生活。不過,長者的家人普遍要上班或上學,實在難以抽出時間去照料長者,在安排人手方面更加費煞思量。有見及此,政府特別加強家居照顧的相關服務,讓長者留在家中也同樣得到貼身的照顧。
有調查發現,逾六成低收入患病長者在離開院時會感到徬徨及憂慮,除了擔心病情惡化外,最主要的原因是出院後缺乏照顧者,而超過一半受訪長者更表示有需要聘請長者照顧員。由此可見,一個專業的長者照顧員,除了可解決長者日常生活的需要外,亦可紓緩長者出院後的負面情緒,令身體和心理均有正面的影響。

須開解及關心長者
長者照顧員與一般家務助理有所不同,工作以照顧長者為主,例如協助及處理大小二便、活動四肢、餵食及洗澡等。但有具多年經驗的長者照顧員指,照顧長者就像照顧嬰兒,要細心、有耐性及善於溝通。因為照顧員及長者每天相處的時間,甚至比家人還要長,所以照顧員應盡量開解,從而令長者感到別人關心。而面對急進的復康中病人,或是認知及表達能力衰退的長者,更應細心聆聽,避免顯得不耐煩和煩躁,或最好運用簡短而清楚的語句,並以是非及選擇題發問,減低兩者溝通上的障礙。

作為一個專業的長者照顧員,工作上亦有不少需要注意的事項,如在個人護理方面,由於長者的皮膚比較乾燥,洗澡時水溫不可過熱;
扶抱時要保持脊骨挺直,將長者頭部承托於自己的肩膊;
餵食吃要盡量小口餵飼,必須給予充足的咀嚼時間,進食時亦切勿將頭仰後;而飲食方面,應少鹽、少糖、少脂肪,還要多吃高纖維及高鈣的食物;
最後,特別要注意長者的健康,不時讓長者在家做一些簡單的運動。

懂復康治療更吃香
有提供家居護理服務的機構透露,由於物理治療師上門服務的每小時收費約1,600元,長遠會對家庭構成一定負擔,故一般會由物理治療師為病人設計運動方案後,讓復康支援人員上門協助病人進行簡單的復康運動,所以市場對具備復康治療知識的長者照顧員的需求最大。不過,家居環境一般相對醫院及院舍狹窄,醫療設備亦有所不足,所以從事相關工作的長者照顧員,需要進修相關專業知識,才合資格協助長者完成家居治療。

現時,家居長者照顧員平均時薪約為60至65元,月薪約8,500元,每星期工作約40小時,部分需夜間工作或較複雜的個案薪金會較高。而具備復康治療知識的長者照顧員每小時服務收費可達80至90元,平均每名對象每週需服務2、3次,每次4小時。

僱員再培訓局 (ERB) 為有意從事長者護理行業的人士,特別開設長者照顧員基礎證書。課程主要讓學員掌握照顧長者所需的知識、認識長者的特性、掌握與護老者及長者家人的溝通技巧等,以協助學員擔任長者照顧員或相關工作。訓練內容包括老化認知、基本飲食常識、運動和復康、扶抱技巧、環境安全、急救常識等。

課程屬全日制就業掛鈎課程,為期8週,上課共156小時。申請者須擁有小六學歷或以上程度及具有最少兩年工作經驗、並能閱讀和書寫一般中文及英文,以及認識基本家居清潔和烹飪技巧。

現時本港僅得港專機構有限公司 (http://svt.hkct.edu.hk) 及職業訓練局旗下匯縱專業發展中心 (http://ivdc.vtc.edu.hk) 提供相關課程。

http://www.educationpost.com.hk/zh-hk/resources/vocational/141224-vocational-foundation-certificate-elderly-care-worker-training

理性討論交流者。

伯爵府

pylau 發表於 17-3-1 02:43
回覆 hsbc005 的帖子

好開心有你們同路人分享呀,之前幾個月我辭左份工一個人睇住媽,寸步不離完全同外界 ...

係好困身㗎,
我都困咗好多年,
我電話的schedule 排得最多都係我爸,
冇法,
我唔攪就冇人攪,
所以我唔可以早過我爸去,
唔係佢會仲淒涼。

佢蝦你要靠佢,
似我炒咗個死肥婆,
夠胆死開工時間獨留我爸一個在家,
佢自己落街同人吹水,
又試過趁我爸去日間中心,
佢自己出去行街,
俾我捉到叫佢返屋企,
佢仲要2個鐘後才施施然返屋企,
屋企d塵多到可以寫字都唔抹,
叫佢抹就拖得就拖,
個賤人仲要在我媽病重我最唔得閒既時候俾咁多麻煩我!

伯爵府

333s 發表於 17-3-1 20:55
台灣政府規定, 家有傷殘才能請工人。在台灣做全是照顧殘障人士。你可以考慮雇 台灣干過的人。

我炒咗個肥印好似過咗台灣做。

象牙宮

hsbc005 發表於 17-3-2 02:35
係好困身㗎,
我都困咗好多年,
我電話的schedule 排得最多都係我爸,

我的心声。
1. 個工人仲要在我媽病重, 我最唔得閒既時候俾咁多麻煩我!(叫我怎去愛, 感恩工人)
雪中送 才是人吧?
大家留意/回顧, 工人是不當家中很多事時, 工人就找你麻煩???。!!!!

2. 家有傷殘者, 係好困身㗎,冇法,我唔攪就冇人攪,我哥姐, 不善于菅理工人, (小時我在媽身邊, 媽年青時善于菅工人, 養育了我對工人較多研究)

現实是。長壽的老人, 身邊不太懂照顧子女, 佢會淒涼的。

我老媽, 听不了電話, 說不清, 明明說 A 時, 會成B。腦子亂了。 腦退化之老人特症。

理性討論交流者。

象牙宮

hker 發表於 17-2-28 21:14
my sharing:
我的印姐,正是照顧我老人痴呆的爸爸。

你和爸住一起吧?

"照顧長者應有之道", 其实是需要學習的。

你工人好似悟出了.....
家中只有二人, 哥姐我會帶食物去, 工人極少需煮。
1. 廁所會臭, 就是人的問題。單沖水拖都不會臭。
2. 飯桌摆滿東西, 至少整理整齊吧? 全桌都是東西, 怎食飯?
3. 照顧老人, 老人叫才去行動, 不叫不做, 叫了未必做。做了做一半。
4. 廚房墻, 桌, 電器有油污漬。

雖然年多的磨合,我教怎做照顧者, 怎對老人, 怎輕鬆做家務, 怎做工人。
原來本性難改。 不愛干淨, 不喜整洁, 不叫不動, 叫了不動, 動手求其。自己永遠是對的。
她去你家, 也不成。你家須一天煮3 餐,晚餐4 人,每天煲湯及做不同補品給你爸爸etc.
我老媽工人每日 用3-4小時煮自己食物。 老媽叫都不來。

理性討論交流者。

珊瑚宮

hsbc005 發表於 17-3-2 02:37
我炒咗個肥印好似過咗台灣做。
仲偷晒你媽妈D野添
玩具萬歲!

伯爵府

fitfish 發表於 17-3-2 10:00
仲偷晒你媽妈D野添

最慶係個死肥婆影我媽靈堂相貼上Facebook,
仲想影我媽遺容,
幸好俾我表姐發現。

珊瑚宮

hsbc005 發表於 17-3-2 10:12
仲想影我媽遺容,
幸好俾我表姐發現。
拿死去的人来娱樂
玩具萬歲!

伯爵府

fitfish 發表於 17-3-2 10:23
拿死去的人来娱樂

佢當時仲即刻俾手機我Check,
我真係冇諗到佢咁賤,
原來一早貼咗上Facebook!

複式洋房

回覆 pylau 的帖子

簡選外傭時要視像,不要單看資歷,好多都是假的,話說在那處做過及有經驗,最緊要合眼緣,有笑容,年紀細也無妨,請工人前先說明工作時不可用手提電話,每日起床後電話給主人保管,晚上睡前給回她,可出一部手提電話如外出時用方便找她.

男爵府

hsbc005 發表於 17-2-28 22:57
唔記得講,
如果俾我捉到佢地照顧我爸時玩電話,
我會見一鑊爆一鑊,

都想像到你哋照顧有病老人家好辛苦! 如果找到好幫手真係好緊要。你兩個工人都好幫手, 當然你花要很多時間train工人, 但佢哋都受教, 不會做兩做喊辛苦要走。 想請教你你點選工人?
佢哋都有照顧老人家經驗的?

伯爵府

回覆 little_kid 的帖子

最辛苦果個應該係我,好多野都係我做,
買餸買尿片片心奶袋覆診睇醫生入急症室撩口換鼻貼冲涼落街散步……等,
都係我自己做番,
佢地又唔使煮飯煮餸俾我同我呀爸,
1個每日做基本清潔+煮飯俾佢地自己食,
另1個就基本清潔換片照顧我爸 (最緊要落到床坐),
2個工人大部份時間都係坐係度,
幫我爸拉筋做運動 + 抹口水,
因為我唔想綁住我爸隻手 (佢會掹條鼻餵喉),
所以一定要睇住佢。

請工人真係靠運氣,
我3個工人全部都係請海外已婚有仔女未來過香港,
第1個已炒咗,
第2個合格 (因為佢呀爸都係中風),
第3個我專登揾同第2個工人同一agent同一鄉下同一學校背景差不多的(但年紀細),
結果都係懶dirty (總之唔好對我爸差),
我要求唔多只要我爸仲健康健在,
我頂多等我爸走後全屋大裝修。

男爵府

hsbc005 發表於 17-3-2 16:56

聽到都覺得你好辛苦, 亦好偉大。

大宅

hsbc005 發表於 17-3-2 16:56

你講得無錯,最辛苦係我地,工人點都信唔過。我都係買餸買尿片買日用品買乜都係我,我而家果個話唔做,我諗緊好唔好請護理員,但又怕唔識中文如果我返工無人同我媽傾計。我都有諗過好似你咁請二個工人,但屋企超細,一個已煩到我爆,兩個我驚我會跳樓....
你兩個工人初來時識唔識中文?係咪要來到先教佢?
我聽有個佢媽媽又係咁的人分享,佢話要請海外,廿幾歲,未來過香港,無去過台灣新加坡,來到先教佢....但我怕教到嘔血

大宅

hsbc005 發表於 17-3-2 10:12
仲想影我媽遺容,
幸好俾我表姐發現。
佢都好過份,有無腦有無良心架

大宅

tcyeung0728 發表於 17-3-2 10:48

簡選外傭時要視像,不要單看資歷,好多都是假的,話說在那處做過及有經驗,最緊要合眼緣,有 ...
我而家那個是本地,我有用視像,佢當时好好笑容好開朗,話自己好鍾意照顧老人家=(當時都覺得好合眼緣,可惜我都係無運
收起佢手機會唔會好過份?

複式洋房

我們返工都唔可以講私人電話喇,工人不自律所以僱主保管電話,晚上才給回她,有些工人拍左屋企照片放上網.

首頁

尾頁

跳至