時政擂台

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

rayhong9 發表於 17-3-4 12:43
不過新加坡都面臨困境,中國正協助馬來西亞在馬六甲改造皇京港,對新加坡構成競爭。皇京港比新加坡港規模 ...
馬六甲海峽係中國能源運輸及進出口貨船必經重地,一旦馬六甲被別有用心的勢力控制,勢必影響中國航運安全,所以,克拉運河的籌建,為中國打破馬六甲海的困局。 至於新加坡,表面上是華人國家,但其實都靠攏英美等西方國家,采納西方國家價值觀,在大國中周旋,佢自有佢自己生存一套。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Protea 發表於 17-3-4 12:47
做咩打打下自己發送左出去?

我意思係香港老本有幾多剩似乎唔係問題咁, 大把人好似要分左老豆 ...
香港而家哩班只顧自身利益,短視嘅人,只追求自己眼前利益,而去破壞香港的整體發展,做嘅就係殺雞取卵,最可恥係有班賣港賊,睇中哩班人嘅短視,利用佢哋去徹底破壞香港,咁樣鬥落去,除咗拖慢香港,全香港人仲有咩得着?

象牙宮

ddkaka 發表於 17-3-4 15:39
[幾十年前中國搞革命,台灣搞經濟

宜家中國搞經濟,台灣搞革命]
最慘而家香港行緊呆灣嘅路,不斷搞爭鬥,完全係呆灣嘅影子,香港基建一去到立會全部拖晒喺度,不單止窒礙香港發展,亦影響香港不小家庭生計。

象牙宮

wantaima 發表於 17-3-4 16:26
有班自私自利政治玩家,貪完去嘆世界!台灣人註定成為犧牲品
香港都有哩班賣港賊,收完黑金,搞完事就un un腳,香港人都唔好得幾多,你睇香港幾多黃絲!

象牙宮

Protea 發表於 17-3-4 13:31
係呀!到你同佢地講以前點唔好, 佢地又當睇唔到呀嘛!
就算而家同佢哋講中國嘅進步,佢哋一樣睇唔到,不停loop同放大唔好嘅嘢,只係比較人哋落後嘅嘢,咁樣可以鞭策同自強?

象牙宮

WChan 發表於 17-3-4 14:06
成班二世祖,你話香港仲有咩前途可言,中央都唔睇你啦!
中央根本唔得閒理香港,話知你香港死啦,而家係面向世界,海陸空都要擴張,係世界觀。香港要邊縁化自己,咪由得香港囉!多一個唔多,小一個唔小的省巿罷了。

象牙宮

ning.. 發表於 17-3-4 15:54
美其名係革命,其實未即係權力鬧爭。
以前利用無產階級、批鬥知識分子 ;現在利用恐共、仇中的心理…分化社 ...
香港哩班根本就冇文革的勇氣,着住生於亂世Tee去食buffet, 搞文革?說笑!

侯爵府

回覆樓主:

侯爵府

DoReMi媽媽 發表於 17-3-4 17:24
中央根本唔得閒理香港,話知你香港死啦,而家係面向世界,海陸空都要擴張,係世界觀。香港要邊縁化自己,咪 ...

阿爺原本都睇下你香港面色
依家?
根本發現你只係空心大少
只係一個搵快錢嘅地方
所以來集資, 來買地最好
班香港人唔識點去借阿爺優勢壯番大自己
互惠互利
只係一味反
真係愚蠢到無人有

侯爵府

ddkaka 發表於 17-3-4 15:39
[幾十年前中國搞革命,台灣搞經濟

宜家中國搞經濟,台灣搞革命]

象牙宮

青青河邊草 發表於 17-3-4 17:36
依家?
根本發現你只係空心大少
佢哋蠢唔緊要,唔好累街坊吖嘛!

芝麻街    發表於 17-3-4 20:20

伯爵府

DoReMi媽媽 發表於 17-3-4 17:16
香港都有哩班賣港賊,收完黑金,搞完事就un un腳,香港人都唔好得幾多,你睇香港幾多黃絲! ...

黄色廢青成日代表香港人

珍珠宮

中央根本唔得閒理香港,話知你香港死啦,而家係面向世界,海陸空都要擴張,係世界觀。香港要邊縁化自己,咪 ...

香港無論有無優勢,對於亞爺來講都不容有失!
亞爺講的「現今中國一個點都不能再失」要一個一個取回。團結返完整領土。
以依家中國財力,唔需要靠香港!只係不容外國再蝦中國,所以台灣亦唔會放棄!

珍珠宮

wantaima 發表於 17-3-4 17:45
亞爺講的「現今中國一個點都不能再失」要一個一個取回。團結 ...

領士完整係遲早的事。所以外人趁未成事前挖個空。留返爛攤子!

男爵府

世界正不斷出現黑天鵝事件,被騙好耐的人民開始覺醒,導致傳統精英統治者失勢。

特朗普亦都不斷指責傳媒報假新聞,這將有助美國人反思。互聯網有助打破傳统主流媒體對信息的龍斷,希望果班中民主毒極深的香港市民終有醒覺一日。

今次4位DQ議員的辯解,真係令人認識到乜野叫指鹿為馬!
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Protea 發表於 17-3-4 13:31
係呀!到你同佢地講以前點唔好, 佢地又當睇唔到呀嘛!
說出重點,d人間歇性失明

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

青青河邊草 發表於 17-3-4 17:36
依家?
根本發現你只係空心大少
以前好多野都唔直接入口中國,要香港轉運,而家d產品直接入口,國內仲會自己研發,香港仲有利用價值?係某d香港人太高估自己重要性

象牙宮

c6william 發表於 17-3-4 17:44
黄色廢青成日代表香港人
我哋成日被代表了

象牙宮

wantaima 發表於 17-3-4 17:45
亞爺講的「現今中國一個點都不能再失」要一個一個取回。團結返完整領土。
以依家中國財力,唔需要靠香港!只係不容外國再蝦中國,所以台灣亦唔會放棄! ...
當然唔會俾佢失香港,但唔會再好似以前咁優待香港,亦冇必要

象牙宮

rayhong9 發表於 17-3-4 18:30
世界正不斷出現黑天鵝事件,被騙好耐的人民開始覺醒,導致傳統精英統治者失勢。

特朗普亦都不斷指責傳媒報假新聞,這將有助美國人反思。互聯網有助打破傳统主流媒體對信息的龍斷,希望果班中民主毒極深的香港市民終有醒覺一日。

今次4位DQ議員的辯解,真係令人認識到乜野叫指鹿為馬!
最令人的失笑,就連李柱銘講嘢都好搞笑,"佢話應該要訂明莊嚴的宣誓"
乜宣誓二字,哩個詞語,唔係已代表了真誠,莊嚴了嗎?否則,宣誓二字作何解? 要講明莊嚴的宣誓,真誠的宣誓,嬉戲的宣誓?原來宣誓都分好多種,真係長知識。指鹿為馬,莫過於此!

俾哩班人再搞落去,是非黑白將會模糊不清!點樣去教好香港下一代?

首頁

尾頁

跳至