論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新手請工人(菲律賓),我同agent夾,大概4月2,3号接姐姐回家。Agent話安排3月28号上機,到港後agent會帶佢去搞手續,申請身分證等。咁我同姐姐的合約期係我接佢個日計起,還是佢起飛個日就計?
另外是否仲有津貼要計算?(見勞工處份野有寫)

公眾假期個12日,係咪頭3個月照放,但無薪?

麻煩各位指教一下🙇🏻

水晶宮

回覆樓主:

合約開展日期係工人到港果一日。佢一到香港就係你嘅人, 理論上要即返你屋企而唔可以住其他地方幾日先至去你屋企。

複式洋房

下?但一般我聽好幾間agent都係先接待姐姐幾日,搞好晒文件,先俾僱主接手。

象牙宮

cookie_138 發表於 17-3-6 14:26
新手請工人(菲律賓),我同agent夾,大概4月2,3号接姐姐回家。Agent話安排3月28号上機,到港後agent會帶佢去 ...

不明白 為何不看勞工法例? 不想看? 懶? 不想用 帶法律效力之勞工法例?
它是手冊 apply to those employee & employer.

12日公眾假期,头3個月放,是無薪?根據勞工法例!
根據勞工法例, 3个月后, 打工仔才享有.... "有薪"之公眾假期

1st day she works get pay.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

cookie_138 發表於 17-3-6 15:10
下?但一般我聽好幾間agent都係先接待姐姐幾日,搞好晒文件,先俾僱主接手。 ...

Agent 成日老點
自己睇勞記及入境處網頁

複式洋房

我就係睇完勞工處手册都唔肯定,才在這裡請教。

琥珀宮

cookie_138 發表於 17-3-6 15:10
下?但一般我聽好幾間agent都係先接待姐姐幾日,搞好晒文件,先俾僱主接手。 ...

有人咁做,但正式紀錄就一定係計入境日期

子爵府

cookie_138 發表於 17-3-6 14:26
新手請工人(菲律賓),我同agent夾,大概4月2,3号接姐姐回家。Agent話安排3月28号上機,到港後agent會帶佢去 ...
我用的AGENT 都係咁處理,係佢公司幾日搞埋身份證,驗身,先交俾僱主
其中風險,自己衡量可否承受

如果工人一到港,你接走佢,你又係要每日放佢去agent 公司搞埋d 嘢,你睇吓自己可唔可以安排到,工人可能唔識路,要帶去帶番喎!

最緊要,工人一到港,就買外傭勞工保險

複式洋房

回覆 細姐姐 的帖子

Thx a lot!!!
咁你都係到港個日開始計人工俾姐姐?
另外,頭3個月的無薪公眾假,係月薪除30/31日,再乘反扣除的假日嗎??

即例如5月份,有2日公眾假期,個個月出糧係$4032?
$4310/31日*29日=$4032

子爵府

cookie_138 發表於 17-3-7 10:12
回覆 細姐姐 的帖子

我係到屋企嗰日先計人工嘅,
有人話工人一到港就計人工,我冇咁做,又冇試過有工人詐型,話我唔啱喎!
日薪係$4310*12/365

大宅

回覆 細姐姐 的帖子

其實頭3個月無薪假,我理解是新到工人是不需要放假(星期日除外),所以唔需要扣人工,整月$4310照俾

複式洋房

回覆 beargarden 的帖子

Thanks!!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 細姐姐 的帖子

正確 。

男爵府

beargarden 發表於 17-3-10 21:39
其實頭3個月無薪假,我理解是新到工人是不需要放假(星期日除外),所以唔需要扣人工,整月$4310照俾
...

新到工人除每7日入面有一日例假外,如未滿3個月,都可享有法定假期(但係無薪).僱主亦不能以錢扣買工人法定假期。人地犯法不代表自己都犯法,工人如上到法庭,僱主如冇根據勞工法例去做,一樣有事。

男爵府

細姐姐 發表於 17-3-7 18:03
我係到屋企嗰日先計人工嘅,
有人話工人一到港就計人工,我冇咁做,又冇試過有工人詐型,話我唔啱喎!
日薪 ...

根據勞工法例,工人計糧係由到港日起計,因為工人係以你作為僱主申請既簽証黎香港工作。所以僱主出糧要以到港日起計。。。唔識就得閒睇勞工法例同入境條例。犯左法都唔知,到出事時唔好怪人

子爵府

coffee2012 發表於 17-3-24 21:06
根據勞工法例,工人計糧係由到港日起計,因為工人係以你作為僱主申請既簽証黎香港工作。所以僱主出糧要以 ...
真係好叻呀!
但語氣,態度極討厭!

大宅

Ol0314 發表於 17-3-6 20:09
Agent 成日老點
自己睇勞記及入境處網頁

我都係新手,就係問咗agent幾次,佢都係話頭3個月無得放,而唔係有得放but無薪。
已睇勞例4.5,但真係想confirm吓。唔該各位!

子爵府

jomami 發表於 17-3-25 00:24
我都係新手,就係問咗agent幾次,佢都係話頭3個月無得放,而唔係有得放but無薪。
已睇勞例4.5,但真係想co ...
AGENT 係唔想工人出糧時少咗錢,所以咁講
工人entitle 勞工假,即法定假日,但要服務滿3個月,才可享有薪,即係可以放,但冇錢,AGENT 簡化說法,唔想俾僱主扣錢,咪話冇得放

如工人明白要扣錢都想放,你咪俾佢放囉!

如工人唔想扣錢,你可以將嗰日,例如清明節,4月4日,調去4月9日星期日(假設工人每星期例假是星期日),再將星期日例假調去星期六,你用錢買咗星期六例假,咁咪抵銷咗

仲有到港即出糧,但工人在AGENT 公司,有人話唔係咁做又犯法,咁工人唔可以申請no paid leave 架?

大宅

細姐姐 發表於 17-3-25 09:20
工人entitle 勞工假,即法定假日,但要服務滿3個月,才可享有薪, ...

感謝你step by step咁解通我,總係覺得有條方程式,宜家明白咗好多。thank you!

大宅

細姐姐 發表於 17-3-25 09:20
工人entitle 勞工假,即法定假日,但要服務滿3個月,才可享有薪, ...

用錢買星期六例假咪一樣等於用錢買.....
工人好多時想跟其他工人一起放假,你調假期佢會唔開心,因其他工人要返工

首頁

尾頁

跳至