嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

完全唔模仿大人講野,已經不斷講又教佢望勁誇張咁講野,又試過要佢肯講一隻字音先俾佢野,但一咁樣佢又扭喊仲連望都唔望你...淨係講bb話同其他由十三四個月講到依家既疊字如車車波波....仲有咩方法呢?

禁止訪問

大宅

Bradbubu 發表於 17-3-8 09:06
完全唔模仿大人講野,已經不斷講又教佢望勁誇張咁講野,又試過要佢肯講一隻字音先俾佢野,但一咁樣佢又扭喊 ...

佢食固體叻唔叻,如果唔叻可能係口肌有問題

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

多跟小朋友玩,同埋只講1種語言,要全家配合,我6299講普通話+廣東語,阿so開頭同佢女講英文,生活環境只係公屋,都係廣東話多,都好遲先講得正,最後全部講返廣東話

想認識多啲屯門友

大宅

育兒性格勳章

Bradbubu 發表於 17-3-8 09:06
完全唔模仿大人講野,已經不斷講又教佢望勁誇張咁講野,又試過要佢肯講一隻字音先俾佢野,但一咁樣佢又扭喊 ...

我囡兩歲半先開始講單字,而家重係語言遲緩,我建議若佢兩歲重覺得有問題,最好問問健康院。

而個人建議係唔好迫佢講,講野亦唔需要誇張,只要佢有同你眼神接觸,佢就留意到口形,反而要講得慢啲,我那時上完talk,先發覺可能係我講野太快,佢跟唔到,再加上阿囡理解力差,所以其實佢學得好辛苦。

若你好想佢講,最好以佢最喜歡的事入手,如我囡鐘意食野,開始時只要佢指,然後謝謝,跟住work左一星期,先加要或食物名,再慢慢依佢反應加句子詞數同複雜性等。若佢連動作都唔明,才用慢動作添加動詞旁述,唔係的話,引到佢肯開口肯跟就算數了。

大宅

我大女都係遲開囗,嗰時我都怕佢唔識講嘢,跟住幫佢報N班,等老師教,點之返咗個零月N班,有好大進步,仲識得唱歌,去廁所戒埋片,而阿妹可能有家姐帶住,10個月到就開口。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至