烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小manman 發表於 18-3-5 14:20
今日整左火腿芝士包~

但今次落得芝士唔夠,同埋原來畫笑臉都唔易,我支筆太粗~

好可愛

大宅

回覆樓主

咁係咪即係將材料放晒入去,set 個掣部機就可以幫手搓粉同發酵?
因為我成日想自家製面包,但又覺得手搓好難,懶得整..

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

bi_be 發表於 18-3-12 02:14
咁係咪即係將材料放晒入去,set 個掣部機就可以幫手搓粉同發酵?
因為我成日想自家製面包,但又覺得手搓好 ...

yes, 一般麵包, 倒晒材料入去, 㩒個制, 兩個零鐘有包食。
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

大宅

180 發表於 18-3-12 08:55
yes, 一般麵包, 倒晒材料入去, 㩒個制, 兩個零鐘有包食。

咁我都淘返個試下先...
買千幾蚊果啲,我怕買完唔用好浪費

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Wow! Looking cool

翡翠宮

回覆樓主:

今日整左叉燒餐包

皮薄餡靚

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

小manman 發表於 18-3-13 17:00
今日整左叉燒餐包

如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

子爵府

小manman 發表於 18-3-5 14:20
今日整左火腿芝士包~

但今次落得芝士唔夠,同埋原來畫笑臉都唔易,我支筆太粗~

請教點樣用部面包機可以整到你甘一個個包?

翡翠宮

Fishbbmama 發表於 18-3-13 20:03
請教點樣用部面包機可以整到你甘一個個包?

和麵再發麵之後靜置15分鐘,攞出黎輕壓排氣,跟住就可以造型了~

造型後蓋保鮮紙靜置50分鐘作第2次發酵,焗得~

大宅

回覆樓主:

剛買左,期待收貨。多謝樓主分享

大宅

andyman 發表於 18-2-25 15:04
p 仔當然比呢部更正 啦, 但呢部做包前加個單搓也差不多可以比美 p 仔.
Not exactly, 我部柏翠PE8900, 用數字屋拉粉(<$10/kg)+價X棧泰粉($10/kg), 兩種市面上最平的粉, 加個單搓, 口感上就完勝P仔 104+韓粉, 唔好以為麵粉越貴就一定越正, 麵包機也是越貴越正。

P.S. 柏翠同東菱是同廠不同牌子

大宅

tammy2008 發表於 18-3-10 16:40
仲係用緊樓主介紹呢部
我都仲係用緊PE8900, 已經用左4年, 但近兩年少整, 一星期只做一次

水晶宮

pangdeng 發表於 18-3-18 12:15
我都仲係用緊PE8900, 已經用左4年, 但近兩年少整, 一星期只做一次

剛入手咗 pe6998, 昨天收貨, 一個 imix 10分鐘已經出凹凸模(有模, 只是不夠平滑)

佢個和風變咗
1搓:3—4分鐘慢速攪拌
2搓:30分鐘左右死命不停搓

之後就一發二發了

唔知點解2搓變成死命搓(一向是搓廿分鐘休息十分鐘, 重複一次這樣子的)

不過這部雙發熱線編排得人性化多了, 兩條比均分佈, 凹位向下, 變咗底部都焗得透

之前一部新款, 第一條發熱線在包機中段, 而且凹位向上( 即是凸向上) 變成底部麵糰嚴重受不到熱, 小小300g 粉焗四十至五十分鐘高火都未熟

東菱同柏翠產品好多都相同, 但佢哋做包程式都不同, 東菱麵團1發20分鐘, 之後發四十至五十分鐘便焗, 做開包都知道廿分鐘根本算不上是發酵, 只能算是醒麵。。當然如果會加自己手功排氣再轉人手mode 去焗就無咩所謂, 但有時無時間轉人手, 由佢一take 過的話佢效果就麻麻地

相比起來, 柏翠自帶的程式發酵方面就人性化得多,1發2發的時間算是合理得多, 但佢2搓變成死命又有點奇怪(自編沒有3搓了)

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

pangdeng 發表於 18-3-18 12:02
Not exactly, 我部柏翠PE8900, 用數字屋拉粉(

我諗我都略識做面包, 玩左超過15年. 都覺得 p仔做包係高一籌
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

andyman 發表於 18-3-18 17:36
我諗我都略識做面包, 玩左超過15年. 都覺得 p仔做包係高一籌
平價麵包機做包只需2~3個鐘, 而P仔點解要4~5個鐘? 就係因為P仔先扣起唔落酵母住, 做個單搓後, 再停一段時間去醒麵, 先落酵母再搓粉團。 同一條件下, 平價機係贏唔到P仔, 而我所指, 是用特定條件去勝過, 我的例子就是從麵粉處著手, 唔係話麵粉越貴做出黎就一定最好食, 兩隻平價麵粉mix埋都可以有驚喜, 當然, 每個人口味喜好會有所不同, 但做出黎夠鬆軟, 就是吸引大部份入的主要因素。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 小manman 的帖子

想問唔知點解整完出黎個包唔軟熟, 係咪因為太少水?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

babysweetheart 發表於 18-3-20 07:09
回覆 小manman 的帖子

想問唔知點解整完出黎個包唔軟熟, 係咪因為太少水? ...

水份, 酵母.烤焗時間 都係關鍵.
不如你寫下你個食譜先.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 andyman 的帖子

我係跟東菱個鬆軟麵包個食譜整,整方包就冇問題,但造型包就唔得

翡翠宮

babysweetheart 發表於 18-3-21 10:30
回覆 andyman 的帖子

我係跟東菱個鬆軟麵包個食譜整,整方包就冇問題,但造型包就唔得 ...
我本跟機食譜唔見左, 所以都唔知你個份量, SORRY 幫唔到你。

男爵府

回覆 tammy2008 的帖子

TAMMY 大師駕到.
我用開P仔106 3年, 最近開始short short 地, 想轉用柏翠. 剛好見到你寫呢個型號, 可以用作參考.
我住種花家

首頁

尾頁

跳至