自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

好多謝各位JM,今日見到屋企咁多野真係好煩,不過睇完你地D留言真係舒服左好多,呢兩日放假開始努力執屋,大家加油

珍珠宮

laukiki 發表於 17-3-11 00:03
好多謝各位JM,今日見到屋企咁多野真係好煩,不過睇完你地D留言真係舒服左好多,呢兩日放假開始努力執屋, ...
是啦,我又係買的快速度快過掉的速度好多,幾乎買左7件衫先掉1件..........又係堆到房似貨倉~~
由其是我識左淘寶,家中更多左好多好多野...........我而家都係狠心左好多掉衫,有D 2,3年都沒穿過既,就比救世軍,同埋以前成日買裙,點知返工其實根本只穿褲,所以已減少好多買裙了~

子爵府

樓主,假設你而家要搬去間細一半既屋,有咩你係唔會帶走?或者可以幫你諗到要扔乜嘢

大宅

你試下幻想,假如屋企"火觸",你只有極少時間,同c6一人一個紅白藍,各自裝晒你地認為最重要的物件走。(那袋物品就係真重要)。
剩下來的,其實全部都可以掉,只係你望下望下唔捨得。

唔捨得係一個過程,過了,就會捨得。

理論係咁樣,但我明白好難實踐,加油呀樓主。

大宅

我真係好鐘意買野,係乜都鐘意買果隻,我屋企吾計數吾到嘅衫褲鞋襪,打㡳背心至少有50件,睡衣至少有20套,袋有至少30個,bra又有大約50個,底褲都有幾十條仲有幾pack未開,化妝護膚品裝滿左個3個大櫃桶,hand cream都有10支,mask用一年都用吾哂,吾計呢D,我屋企洗衣粉洗衣液有5大盒,柔順劑2L有5樽,㷛有十幾個,我好似用極都用吾完D野,D㷛又吾爛,仲有床單枕袋地毯裝滿兩大箱,好多都全新未用過,D野用極都吾爛又鬼死咁新,仲要D床單枕袋越洗越舒服柔軟,洗衫又落得一匙洗衣粉,落多D又吾得,總之見到就頭痛

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

收藏呀,多啲櫃,放哂入去就唔亂

男爵府

laukiki 發表於 17-3-11 01:58
我真係好鐘意買野,係乜都鐘意買果隻,我屋企吾計數吾到嘅衫褲鞋襪,打㡳背心至少有50件,睡衣至少有20套, ...
好利害 , 樓主好有錢

大宅

cs2007 發表於 17-3-11 02:14
好利害 , 樓主好有錢

我買果D只係中價野,絕對吾係乜野大名牌

男爵府

laukiki 發表於 17-3-11 02:18
我買果D只係中價野,絕對吾係乜野大名牌
我屋企都有我覺得計數吾到嘅衫褲鞋襪,原來樓主仲勁

我:
打㡳背心3件,睡衣 0套,(著舊tee 訓)袋有6個,
bra有8個,
底褲有8條
化妝護膚品有一套
hand cream有3支,
mask得一兩片, 人地送

洗衣粉用完/快用完先買,柔順劑 =0,㷛有幾個
床單枕袋3套夠了

已俾人話多雜物, 需然我都覺

大宅

cs2007 發表於 17-3-11 02:34
我屋企都有我覺得計數吾到嘅衫褲鞋襪,原來樓主仲勁

我:

你係我嘅目標,我果D多但冇用,你果D叫實用

男爵府

laukiki 發表於 17-3-11 02:53
你係我嘅目標,我果D多但冇用,你果D叫實用
因為我窮, 冇錢又古寒

大宅

cs2007 發表於 17-3-11 02:59
因為我窮, 冇錢又古寒

我都窮,用哂D錢係D無謂地方,所以更加窮

大宅

pansy888hk 發表於 17-3-11 00:30
是啦,我又係買的快速度快過掉的速度好多,幾乎買左7件衫先掉1件..........又係堆到房似貨倉~~
由其 ...

淘寶萬劫不復呀!好彩我戒到,依家淨係買D家居小用品,例如掛勾洗衫袋手錶電池果D細件野,幾個月先買一次,平時有需要先開黎買野,如果吾係仲死呀

pansy888hk    發表於 17-3-11 23:29

大宅

9am5pm 發表於 17-3-11 01:20
你試下幻想,假如屋企"火觸",你只有極少時間,同c6一人一個紅白藍,各自裝晒你地認為最重要的物件走。(那 ...

我會努力,多謝你

大宅

侯爵府

laukiki 發表於 17-3-10 21:05
我屋企兩個人住成800呎屋有3間房,成屋都好似放滿哂野咁,執極都咁多野,已經減少左買衫褲鞋襪,亦都扔左好 ...

賣左佢or free 比人

伯爵府

回覆樓主:

二人住800呎屋好大了
要狠心啲扔掉,5年以上冇用過的東西,扔
3年以上冇着過的衫,捐

你就係唔夠狠心

伯爵府

唔捨得比人就賣,當然個價唔會高,只左有錢收番會心理平衡啲。我分享我做法,我屋企冇左50%既野。
慢慢執,嘆個靚早餐先,開番啲鐘意聽既音樂就開始執。
由廚房,廁所,廳,房一步步執起,唔駛一日執哂。
廚房:睇下過期未,睇下仲會唔會食,唔要就送比人,食既就留,唔好再買,食哂屋企啲野先好買,想食沙嗲,但屋企得咖喱,就食哂啲咖哩先好買沙嗲食,想食卡樂c,得珍珍,就食哂珍珍先買卡樂c。facebook有群祖叫(食物放提),過期/開過都會有人要,買番黎半年內未開未食就比人。(比多幾次你就唔會想再買,一黎浪費錢,二黎拎比人好煩)

廁所:都係,睇下有咩清潔劑,用哂先好買,護膚品唔岩用就free比人/掉。唔好肉赤,你今日唔岩用,聽日都唔會岩用,除非你用到爛面都要用哂佢。

廳:睇下啲雜物,諗下想唔想抹,唔想抹就送比人,一係賣,唔賣就日日抹,好快你就唔會想見到佢地。

房:依家都回暖,最好,又係,一年內冇著過就賣/送比人。唔好唔捨得,比哂一大袋出去,買番一件獎勵自己。

買野前諗下放邊,屋企仲有冇,有就唔好買,用埋屋企啲野先,買衫買袋,買一件就送屋企一件比人。

長文,但希望幫到你唔好忘記,屋企越多雜物就越容許有昆蟲,例如小強,衣魚。唔想佢地出現就掉掉掉掉哂屋企啲雜物!加油

sonet    發表於 17-3-14 12:48
pansy888hk    發表於 17-3-11 23:30

大宅

我睇完 怦然心動的人生整理魔法 丟左好多野,呢本書對我黎講超work

FiFiMa    發表於 17-3-14 13:37

瑪瑙宮

你間屋咁大, 分區域去執, 幾日執一區, 執好就下一區, 一个廳可能要分幾个區, 一个大櫃又分上, 中, 下, 三區.

首頁
12345...7

尾頁

跳至