時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

http://chuansong.me/n/1657684852119

起初以為賣廣告,但看下去俾地笑死,手機入面的‥竟然是‥
要是中國想成為真正的世界強國,起碼要認真地做到一部全是中國人自己研發的手機。我等緊這一天。

kamjjj    發表於 17-3-13 09:29

男爵府

咪傻啦,美國 iphone 內部都大量日韓廠部件。根本冇一個國家手機系 100 % 完全用自己國家零件。每個廠商都有自己強項嘅部件, 廠商互用零件根本系普遍不過嘅事。唔通美國唔系強國?

男爵府

美國戰機都有中國零件, 唔通美國唔系強國?

侯爵府

回覆樓主:

而家某D香港人, 最可悲嘅係無腦,咩都唔識,見到小小嘢就以為發現新大陸。
一個產品,最成功唔係所有嘢自己出,而係以最平價格嚮市場上採購最好嘅零件。
華為n咁多年前已經做到3G module,品質唔錯,搶好多外國公司嘅單,跟住都做埋4G啦。

水晶宮

calvin1230hk 發表於 17-3-11 21:20
而家某D香港人, 最可悲嘅係無腦,咩都唔識,見到小小嘢就以為發現新大陸。
一個產品,最成功唔係所有嘢自 ...

最可悲係冇腦~~>好同意呢句,啲人咩都唔知真係好難溝通,其實外國好多品牌都係係中國生產,

Luxury Brand, Prada, 都是東莞出產,全世界好多頂級小電器都係廣東順德廠房製造,

英國Burburry, 意大利Armani都係浙江一間女裝工廠製造,

Hugo Boss, polo恤,Adidas, COACH, 新秀麗,North Face 都係國內廠房製造

侯爵府

ddkaka 發表於 17-3-11 22:01
最可悲係冇腦~~>好同意呢句,啲人咩都唔知真係好難溝通,其實外國好多品牌都係係中國生產,

Luxury Brand ...

如果以果D人嘅思維諗嘢,香港係最失敗,連最基本嘅米,食水同絕大部物品都要依賴進口。為有“廢青”係香港製造,可惜呢D物體一文不值,根本係負資產。

ASUS_JT    發表於 17-3-13 10:17
糖果園    發表於 17-3-12 08:45
SillyU    發表於 17-3-12 08:37
chankawa    發表於 17-3-12 01:05

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

剩係哩個舖都已經好搞笑

琥珀宮

畀面勳章

calvin1230hk 發表於 17-3-11 21:20

有時候真係唔想用井底呢d字眼,但又真係諗唔到更好

侯爵府

littlesister 發表於 17-3-12 01:01
有時候真係唔想用井底呢d字眼,但又真係諗唔到更好

最慘佢地唔知自己係井底,仲成日自high呢。

水晶宮

大部分標榜made in Japan made in Germany,也是將所有零部件在中國生產好,再將其運回國做最後組裝的工序
少奶奶的身份,丫頭的命...

伯爵府

回覆樓主:

黃屍

男爵府

唉, 有d咁無腦既post, 真係覺得可悲.

希望佢笑中國人既時候, 認真地了解下自己既dna,
等緊有一日佢可以換晒自己既dna 無中國人既成份, 我等緊這一天

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

9830didididi 發表於 17-3-11 16:35
http://chuansong.me/n/1657684852119

起初以為賣廣告,但看下去俾地笑死,手機入面的‥竟然是‥
same logic:

香港想投訴中國,先喝香港(made in HK)自己的水

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

公開承認自己不足,
有進步也!
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

最可悲係冇腦, 講得好

calvin1230hk    發表於 17-3-14 09:08

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

calvin1230hk 發表於 17-3-11 22:11
如果以果D人嘅思維諗嘢,香港係最失敗,連最基本嘅米,食水同絕大部物品都要依賴進口。為有“廢青”係香港 ...

可惜我啲80後朋友仍然堅稱香港可以自給自足。
口裏說不,但手卻誠實。因為佢走可淘寶。
同呢班人講嘢真係徙氣!

calvin1230hk    發表於 17-3-14 09:10

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jasonhon88 發表於 17-3-13 09:23
唉, 有d咁無腦既post, 真係覺得可悲.

希望佢笑中國人既時候, 認真地了解下自己既dna,
等緊有一日佢可以換晒自己既dna 無中國人既成份, 我等緊這一天
你嘅論點,同樓主嘅有異曲同工之妙

以為自己有西方觀點,恥笑中國,但拆開內裹,佢自己全部是中國人的基因

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 17-3-13 16:05
你嘅論點,同樓主嘅有異曲同工之妙

以為自己有西方觀點,恥笑中國,但拆開內裹,佢自己全部是中國人的基因 ...

神回
Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards.

象牙宮

BabyAndre 發表於 17-3-13 16:19
神回
冇錯,神回

男爵府

Globalisation嘛,冇單一國家做哂所有由零件,製造,生產,銷售架喇,剛同阿仔溫書測驗,乜果d同學冇讀架?

首頁

尾頁

跳至