自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問而家係咪無晒中轉屋?

離婚後一直住男方地方,不用交租。我講過排到公屋就一定走唔係要貪心死霸地方。

早幾日小朋友唔舒服入院,同時收到通知一個月內要搬走否則等被人告。 唯有搵社工幫忙,我問佢有無宿舍可以暫住,佢話我個case唔合資格。 又因為我無工作,無入息証明根本租唔到亦租唔起樓。

一直都有找姨姨/工人湊小朋友,只可惜一係獅子開大口,一係in唔arm. 我都知2個小朋友係特殊需要的話比較麻煩,連社區保姆都配對唔到,要搵其他人就更難。

我已經幾晚訓唔著,諗緊點解決。 細既病完又到大既病,今日又睇幾百蚊醫生,越窮越見鬼。

其實我都只係想有個地方好好照顧一對小朋友,從新開始,點解咁都唔俾個機會我。我日日8點起身忙到晚上12點先可以訓,但因小朋友健康問題,每晚都不能熟睡,每小時起身一次。
每逢有問題我盡力以正面態度面對,今次我真係諗唔掂,唔知點算,好徬徨無助。

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

打電話去婦女避護中心,之後會有社工跟你。據我所以 依家搞離婚唔同以前,小朋友冇話歸邊個湊,而係共同撫養,對方都有責任架

珍珠宮

hnh_mami 發表於 17-3-12 22:25

離婚後一直住男方地方,不用交租。我講過排到公屋就一定走唔係要貪心死霸地方。

揾下屋企附近既區議員,可能幫到小小丫
幸福肥師奶

珍珠宮

回覆樓主:

個男人住邊??

琥珀宮

畀面勳章

你同兩個小朋友住緊,佢冇得趕你走架喎,佢告你咩?

男爵府

回覆樓主:

咁辛苦,若兩個孩子撫養權歸你,就向社工申請體恤安置吧!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

大人情已逝都無法,但你前夫完全唔理小朋友?
絕到要告你?

男爵府

回覆樓主:

而家你個個案咁緊急,問下社工可唔可以申請綜援另外租屋住?因為你無做野無收入,如果男家無比錢你你點生活,另外既係起碼你可以顧到2個小朋友先,希望你快啲雨過天青

子爵府

回覆樓主:

冇工作又要照顧2個細。要唔要考慮下攞住綜緩先。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

hnh_mami 發表於 17-3-12 22:25

唔知講乜,佢爸幫到湊嗎?

加油!

男爵府

好媽媽勳章

明愛向晴軒
請致電求助

伯爵府

推,希望快點有人幫到你,加油

子爵府

BIGPAT 發表於 17-3-12 23:06
個男人住邊??

佢同父母齊住,我地呢度係佢親戚地方。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

其實係邊個告你?前夫有責任安置好2個小朋友。如果佢咩都唔理,叫佢簽紙放棄撫養權。咁樣你搵社工,都易d幫你。
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

瑤瑤~ 發表於 17-3-12 23:14
大人情已逝都無法,但你前夫完全唔理小朋友?
絕到要告你?

已經有第2個,以前weekend會湊小朋友我返pt,現在可能要時間拍拖唔會再湊小朋友,而小朋友一直都唔喜歡爸爸,所以我自己湊番又開心晒。

錢原先話唔俾叫我地申請綜援,後尾驚我告佢,怕驚動到公司所以都係死死地氣俾番錢我地

子爵府

chowqv 發表於 17-3-12 23:43
其實係邊個告你?前夫有責任安置好2個小朋友。如果佢咩都唔理,叫佢簽紙放棄撫養權。咁樣你搵社工,都易d幫 ...

撫養權一直歸我,小朋友亦一直由我照顧。

業主(即男方親戚)話要收番物業,俾1個月時間我搬已經仁至義盡。唔走既等收律師信搵律師告我。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

hnh_mami 發表於 17-3-12 23:52
撫養權一直歸我,小朋友亦一直由我照顧。

業主(即男方親戚)話要收番物業,俾1個月時間我搬已經仁至義盡。 ...

咁個死佬講咩?
不知所謂的乙陸!!!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hnh_mami 發表於 17-3-12 23:48
已經有第2個,以前weekend會湊小朋友我返pt,現在可能要時間拍拖唔會再湊小朋友,而小朋友一直都唔喜歡爸 ...

前夫俾得多唔多?
其實都可以照樣申請綜援架(只要你資產唔過額, 假設前夫係俾cash同埋筆錢唔夠生活)
娘家情況如何? 可否返去住住先一路等公屋?
或者父母幫你睇住小朋友你去返工?

水晶宮

回覆樓主:

你阿娘去唔到手嗎?

子爵府

chowqv 發表於 17-3-12 23:54
咁個死佬講咩?

佢同意個親戚咁做,個親戚先會搵我。 佢知我有社工跟,叫我同社工講,又話錢方面已經俾盡我,唔好再諗住再可以俾多啲。

首頁

尾頁

跳至