在職全職

跳至
[在職媽媽] Marketing轉行

首頁

尾頁

別墅

本身做緊金融行業Marketing Manager。
做開Marketing都知,大部分行業Marketing都比較辛苦,OT係常事,而且平時OT就到8點左右,有活動或者高峰期就經常OT到半夜,同埋市場轉變好快,Digital嘅世界創新推廣方法層出不窮,都要不斷補充同進修自己。想係呢個行業做好,心力少d都唔得。

不過依家BB就來出世,想到之後做人媽咪,由體力到精力都好難似以前咁搏,而且始終想放多d精神係家庭同BB成長,轉唔同公司的Marketing位可能都面對同樣的問題,開始考慮轉Field, 唔知Marketing的嘅經驗適合轉到邊行?

P.S. 之前住北區,考慮到之後BB要屋企人照顧,所以決定搬入馬鞍山近99,但如果換樓,現在樓市新高,都有一定經濟壓力,所以人工都唔想同現在差太遠。同埋始終覺得要靠自己才有安全感,所以FTM就無考慮。

伯爵府

轉行可能人工要減
要睇埋學歷
文職而家競爭都好大

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

轉Sales role嘅工
每日望住佢哋就充滿力量啦!

大宅

sasabeauty 發表於 17-3-13 16:23
做開Marketing都知,大部分行業Marketing都比較辛苦,OT係常事,而且 ...

可以試下細公司入面嘅 marketing,佢地只做文書嘢,基本上都係 hea 住做,我公司 marketing 日日準時收工,不過工作勁悶

或者可以轉做 sales,sales 跑數,唔跑鐘。

子爵府

虎到金來勳章

引用:Quote:sasabeauty 發表於 17-3-13 16:23 本

原帖由 s7824 於 17-03-14 發表
可以試下細公司入面嘅 marketing,佢地只做文書嘢,基本上都係 hea 住做,我公司 marketing 日日準時收工 ...
什麼類形公司?retail, b to b, b to c?

子爵府

虎到金來勳章

引用:本身做緊金融行業Marketing Manager。做開M

原帖由 sasabeauty 於 17-03-13 發表
做開Marketing都知,大部分行業Marketing都比較辛苦,OT係常事,而且 ...
睇你搵開幾多錢,同想開幾錢

要有番甘上下人工,做 sales, 不過要追數。

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

未必要追數嘅Sales, 可以係Business Development 呢,我就係啱啱轉咗

子爵府

虎到金來勳章

引用:未必要追數嘅Sales, 可以係Business Develo

原帖由 vickymok717 於 17-03-14 發表
未必要追數嘅Sales, 可以係Business Development 呢,我就係啱啱轉咗
business development 是否要開拓市場/channel?
睇 job duty, 好像係 sales.

is salary similar to marketing?

王國會長

princessgw 發表於 17-3-14 11:54
business development 是否要開拓市場/channel?
睇 job duty, 好像係 sales.
Yes, sales role but not only sales.
my package is more or less the same la

伯爵府

sasabeauty 發表於 17-3-13 16:23
我就係咁由 MARKETING轉了ADMIN,人工小了30%,雖然每月緊緊夠無得草錢,心裹面都有爭扎,不過每日返工無壓力和早過以前收工返屋企覺得好值得,用錢買了時間。當然長久下去個人會退步,遅下等BB大D返小學先再諗轉FIELD, 如果人工少咁多你接唔接受到?

複式洋房

有朋友都係由marketing 轉政府工, 都成7年前lu
佢話以前做marketing都做得唔錯, 但係入政府都只係做番D基本工作, eg接待enquiry case之類, 有得有失ge

大宅

princessgw 發表於 17-3-14 09:57
什麼類形公司?retail, b to b, b to c?

B2B marketing 一般會 free 過 B2C
Retail store, consumer product marketing 一定忙啦

別墅

回覆 Herobear 的帖子

Marketing我有Master學位,不過轉行,可能要重新進修。

別墅

回覆 carrielilaiying 的帖子

合約工or長工啊,如果長工都幾好喔~

別墅

回覆 vickymok717 的帖子

請問你做邊行的BD?因為我經驗主要係Finance,但香港同國際未來這兩年金融環境都唔會好,以前好多銀行或公司做大陸生意,匯率走勢調轉,好多朋友都話越來越難做。

伯爵府

咁你有master就好d
唯有向底發展以換取時間
政府好多要求中學嘅大把人考
我自己都係考底級公務員
做d手板眼見功夫
冇咩壓力就算

wcpcelia    發表於 18-3-17 18:18

王國會長

sasabeauty 發表於 17-3-15 18:39
回覆 vickymok717 的帖子

請問你做邊行的BD?因為我經驗主要係Finance,但香港同國際未來這兩年金融環境都 ...

我做retailers BD

複式洋房

sasabeauty 發表於 17-3-15 18:32
回覆 carrielilaiying 的帖子

合約工or長工啊,如果長工都幾好喔~

無仔細問,不過估計係合約

大宅

回覆樓主:

當我女3個月時,我由marketing轉左做admin &HR, 人工無左一半, 但每日準時5:30收工,日日睇住佢成長,放工仲可同佢去公園玩, 陪佢,就算自己個世界變左,無需aggressive, 無需要妝扮,我每同阿囡時時光,有錢都買唔番。 宜家個女就3歲,生活係平淡左,但同阿囡感情好好。

子爵府

carrielilaiying 發表於 17-3-16 00:03
無仔細問,不過估計係合約

我估係ACO/CA 居多.....

首頁

尾頁

跳至