婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我一年多前做咗媽媽, 之後開始餵母乳, 由生產後開始, 左胸已不時有血水,
及後我怕BB食咗唔好, 所以長期只以右邊餵BB或泵 . . .
直至最近, 左胸間中有少少血水滲出, 並有一舊摸落唔細的硬塊.....
今天看醫生, 幫我排期照x-ray, 如有需要就做埋抽針...

想請問一下, 有冇人奶媽媽曾有相似情況 ?
我好怕自己唔係乳腺塞, 而係真的有 X X . . .
很擔心~~~

大宅

照左x-ray先再睇下點
唔一定係有事既
可能有其他原因呢

大宅

多謝你, 明天去照, 希望沒有壞消息~

大宅

BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章

回覆 AnEm 的帖子

照成點?沒事嗎?是否只係乳房組織嚟?

男爵府

AnEm 發表於 17-3-13 17:21
我一年多前做咗媽媽, 之後開始餵母乳, 由生產後開始, 左胸已不時有血水,
及後我怕BB食咗唔好, 所以長期只 ...

情況点?

大宅

多謝大家關心.

3月中照完, 抽咗幼針, 結果係:
一粒良性 ; 另一粒唔排除係唔係癌

於是前幾日再拿住個報告睇另一個專科, 醫生指臨床觸診同照出嚟個size唔吻合
因為摸上去係頗大塊 (真的, 我自己摸都覺係唔止超聲波所指的size)
於是, 醫生再照超聲波一次, 然後refer 我同日再去另一個

再照超聲波, 3D mammogram, 抽粗針...

而家等緊結果, 每次見到電話響就好驚~
希望吉人天相~

男爵府

回覆 AnEm 的帖子

想問你睇左邊個DR., 好嗎? 你照3D 係邊間照? 醫生費, 照, 抽針, 要幾錢?
你做過2D 未, 3D 係咪唔痛? 我做2D, 痛爆.

男爵府

回覆 AnEm 的帖子

咁你而加點?我前幾日做左粗針抽組織,呈不典型導管上皮增生,要切除,我都睇多個醫生,請問你睇邊個?可以分享下嗎?感謝。

大宅

cakecakemango 發表於 17-3-29 12:34
回覆 AnEm 的帖子

想問你睇左邊個DR., 好嗎? 你照3D 係邊間照? 醫生費, 照, 抽針, 要幾錢?
"香港婦女影像診斷中心"

醫生費, 照, 抽針, 我記憶中加埋唔使一萬,
我未做過2D, 做3D好似$3800, 覺得有痛但接受到既~

大宅

JNFW 發表於 17-4-11 09:42
回覆 AnEm 的帖子

咁你而加點?我前幾日做左粗針抽組織,呈不典型導管上皮增生,要切除,我都睇多個醫生, ...
醫生名我pm你吧~
手術完成了, 但結果係壞消息, 要做化療...

首頁

尾頁

跳至