3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡就黎一歲,只肯瞓著先食奶樽,埋身食奶就笑哂

固體方便,進展一直都唔得,可以用零黎形容
佢避開匙羹,啲食物放入佢口就作嘔

請問有冇乜野建議?我而家好驚

大宅

rement_jp 發表於 17-3-14 07:43

攪拌機攪碎溝奶試過嗎?粥仔呢?

大宅

回覆 橙寶 的帖子

用人奶開糊試過煲粥試過

基本上佢抗拒匙羹,同任何遞向佢口既動作,如果試畢少少入佢口(趁佢唔為意)佢會作嘔再嘔上一餐奶出黎,如果唔係,就一係打開個口,由啲糊同口水流出黎

大宅

rement_jp 發表於 17-3-15 08:03
回覆 橙寶 的帖子

用人奶開糊試過煲粥試過

同我朋友個仔有d似,佢係稀既野佢肯食,但係食左嘔曬出來,其他就好抗拒,都係前一排先開始肯食粥仔,你唯有不斷試,可能某一日佢會肯食

大宅

橙寶 發表於 17-3-15 08:31
同我朋友個仔有d似,佢係稀既野佢肯食,但係食左嘔曬出來,其他就好抗拒,都係前一排先開始肯食粥仔,你唯 ...
請問你朋友個仔幾大先肯開始食?

大宅

rement_jp 發表於 17-3-15 12:34
請問你朋友個仔幾大先肯開始食?

11個月之後,開始都好擔心,不過都照樣有大個,所以就得閒試下得閒試下,依家可以食粥仔同攪到好爛的食材

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

一歲既話,真係要慢慢鍛鍊下佢吖

別墅

試下用奶瓶飲米糊 、或者用手擰固體餵食,讓nb以為是零食,唔用匙哽。

複式洋房

可否試下将糊開稀D或粥入落奶樽。用舊奶咀剪大少少個咀。俾佢啜。我家姐以前係甘餵小朋友。

大宅

星星餅肯食?

你唯有一路試,試出佢中意食GE野...(e.g.我仔中意食節瓜/菜心...)

我個時個仔9-15個月都好唔中意食粥, 要打到好稀
餐餐餵1個鐘,又要用玩具.餵到好大壓力

依家16個月開始好中意食粥,點知17個月一病完又唔食粥,要食大人野,但又食得唔多,又唔俾人餵,我之前好辛苦,要餵一個份內先收手,依家我唔同, 佢餓自然會食, 唔病我算數, 費事搞到佢怕左食野仲衰

剛打完18個月針, 又發燒

煩死人喇

大宅

回覆 米米粒 的帖子

瞓著覺先食奶,所以加乜入奶比佢啜對佢黎講都冇分別 😵

大宅

回覆 jasonysl2004 的帖子

抗拒奶樽😵😵不願意放入口

大宅

csy_blingbling 發表於 17-3-21 14:31
星星餅肯食?

你唯有一路試,試出佢中意食GE野...(e.g.我仔中意食節瓜/菜心...)
星星餅唔食了,之前都肯食
我囡唔係唔鍾意咁簡單,直情係咪實個嘴唔比我地餵

別墅

返左健康院未?
有無同姑娘講?

大宅

回覆 Lokiko 的帖子

已講都係叫我再試

珍珠宮

唯有比多D耐心,繼續嘗試煮多D吸引嘅美食比BB

大宅

如果唔肯比人餵, 下BLW, 煮淋D野比佢自己揸住食, facebook有呢個group, 你可以去睇下

大宅

我仔都係 點都無辦法 而家13m了都唔食固

大宅

回覆 emily1209 的帖子

由六個月開始都有比finger food,晚晚一齊食飯,佢將所有食物掉落地,完全冇放入口

大宅

回覆 Laamsheh 的帖子

你試過乜野方法呀?我都試左好多,佢咪實嘴真係攪唔掂,最慘奶又唔鍾意食,要瞓左先食

首頁

尾頁

跳至