自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

雖然知道是職業乞丐多,但離他50米左右都見到他的臉唔太正常,天氣又涼,都有想過俾錢。記得一位大師電台說過,就算知是假,你存好心俾咗都是你的好心。
但走近些睇清楚真的令我好不安,下眼皮反曬出來。嚇到我完全唔敢行過去!唔明點解會有呢種方法去行乞。他好慘,但真是會嚇親人。

珍珠宮

回覆樓主:

下眼皮反出黎 不過我都會比佢既,其實佢咁樣都好慘

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我見到呢d乞丐都覺得佢地好慘,但比錢又覺得會助長d騙子集團再搵多d呢類人嚟香港乞食,因為香港人d善款太易䁠。

珍珠宮

KUDOS 發表於 17-3-14 15:33
我見到呢d乞丐都覺得佢地好慘,但比錢又覺得會助長d騙子集團再搵多d呢類人嚟香港乞食,因為香港人d善款太易 ...

唔知呢個係咪我上次見到他收工那個,又係容顏盡毀的,下班會帶口罩搭天星小輪。。。

珍珠宮

BREADWING 發表於 17-3-14 15:29

係。我就係俾隻眼嚇親。。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

子爵府

係咪ifc 附近?我見到都好吾舒服,有比過錢佢,但吾敢直望佢

珍珠宮

wingyan008 發表於 17-3-14 15:37
係咪ifc 附近?我見到都好吾舒服,有比過錢佢,但吾敢直望佢

yes

珍珠宮

15週年勳章

唔想助長佢地, 堅決唔俾

伯爵府

從來唔會望,亦唔會俾$...大家都唔好俾$, 如果俾得一次, 就可能有更多人被傷害成為下一個受害者

Ho_BB    發表於 17-3-14 16:46
Manmanca    發表於 17-3-14 16:31

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

YEOMORGAN 發表於 17-3-14 15:18
雖然知道是職業乞丐多,但離他50米左右都見到他的臉唔太正常,天氣又涼,都有想過俾錢。記得一位大師電台說 ...

我知道佢哋好慘,可能被集團操控。 但係一瞄到個樣,真係好核突,得罪講句,成個喪屍咁。 所以一見佢哋,會特登行開d, 唔望佢。 亦唔會俾錢去養d非法集團

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

BREADWING 發表於 17-3-14 15:29

複式洋房

BB防敏心得分享勳章

呢十幾年無再比過錢乞丐,真假難分。

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

唔比才會幫到(其他人),如果佢真係被操控的,你估幕後人唔會分析那種傷殘最搵到錢嗎?出於你的「善心」只會「製造」更多「同類人」,表面是種左善因,但暗裡幾多人因你而受傷害(惡果)?都係果句搵唔到食佢地就會走人,需求這類人又會少左,難道你信全是因為意外受傷,而又有幸地集合在一起搵食?當中或許是有的肯定不是全部。

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

用戶要求終止服務

畀面勳章

我見過下眼皮反出黎,真係好肉酸,無比

男爵府

YEOMORGAN 發表於 17-3-14 15:38
yes

剛經過見到類似物體,即閃。在北河街街市經常見到肢體傷殘的人坐街行丐,但這個最駭人。

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

KUDOS 發表於 17-3-14 15:33
我見到呢d乞丐都覺得佢地好慘,但比錢又覺得會助長d騙子集團再搵多d呢類人嚟香港乞食,因為香港人d善款太易 ...

agree, 如果有個無手無腳既乞丐,有日乞到一張500蚊,咁行乞集團會捉多幾個小朋友返去斬手斬腳
我是一隻喵

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至