自由講場

跳至

首頁
23456...20

尾頁

男爵府

點解可以運作左噤耐仍然存在?家長投訴冇用既咩?

珍珠宮

HAPPY~123 發表於 17-3-15 20:03
我女中一學校強製去依個垃圾訓練營!所謂詶練三日兩夜就是不停侮辱+鬧學生!仲要學生同佢地按摩添(男老師) ...

即係俾錢人來糟質自己

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

又有人係名校SECRETS分享

[2017DSE] [非常長文][保朗局訓練營經歷][最後有懶人包同主旨]
講起保良局個訓練營就諗返起學校對我地呢一級真係不薄。
我地學校只係Band3,六年中學,如果係度讀足6年,會參加呢個死人訓練營2次。F2、4各一次。
唯獨我地呢一屆,參加左2.5次。2次3日2夜宿營,一次2日既日營。
想當年f1時,9月過左一星期,即克有呢個日營,係學校搞。唔知學校既用意為何。但呢個日營學校淨係系我地呢一屆搞。樓上樓下果幾屆未見過佢又搞日營。F1時啲教練已經侮辱我地話係廢物。又突登等小息時間,話我地成級唔夠大聲叫所有人出去操場跑圈。而樓上啲高form就望住我地。一路跑,啲_街教練就係度話我地「睇下,啲高form睇住你地俾人罰,睇下你地幾醜。」果時小息,你地又封左操場唔俾其他人用,緊係會俾其他form望住。但佢地就唔放過任何一個機會侮辱我地。之後又叫返我地返hall再叫過,又話唔夠聲要跑。有啲女仔已經跑到嘔。但之後又要再跑過。一話叫得唔夠大聲又要跑。F1學校已經咁對我地,所以對學校冇咩好感。對呢啲教練更冇。
到F2學校又要人參加,唔參加既,班主任會不斷打電話俾家長叫啲學生去。去到又係要叫,幾班鬥大聲。而最大聲果班可以簡一班去罰。我地A班成績叫比較好。平時係學校隔離班啲老師不斷拎我要黎比,又係隔離班面前不斷讚我地班。令到隔離班啲人唔like我地班。而我地班又係比較封閉,只會自己一班玩,唔似隔離咁4班平時都有一齊玩。所以隔離4班會好團結。而我地班本身得30人有7個最後都係冇去,所以得返23人。而隔離幾班本身已經有30幾人,又得1,2個冇去到。人數較多,到鬥大聲時我地23人一定比唔上30幾人,佢地起碼多10個人。啲教練就話我地廢,無用,淨係識死讀書有鬼用,廢物。贏左果班可以簡一班黎罰,佢地一定簡A班令到我地班即使冇做錯都要你人罰。3日2夜入面俾人罰左150組以上既體能(一組體能要做10下掌上壓加鴨仔跳)。普通做錯既教練罰既加埋大約20組,其他都係隔離班話要罰,每一次都係加10組體能。令到我地班非常不滿。而班教練真係好_街,當我地班好彩咁贏左一個遊戲or做得比較好時,就同隔離班講話佢地廢,咁都輸俾A班,輸俾班書蟲。令到隔離班更憎我地,所以次次都係罰我地。而好多時候啲老師都唔係度,唔知去左邊。所以啲教練更昌狂,隔離班簡我地就簡得愈黎愈開心。百幾組體能就咁積返黎。
唯一覺得興幸既就係我地個教練B Sir都睇唔過眼,免我地唔洗做果啲被隔離班罰既體能。(果時我地都有贏左2,3次,教練要我地班簡班罰,我地唔想,同隔離班平時冇仇,而且簡左佢地,相信佢地會更變本加厲,幫唔到我地改變情況。隔離班都係不斷簡我地。)
仲記得F2時有次唔知咩事,叫男仔用個頭頂住個垃圾桶口講我愛你(海豚形垃圾桶),女仔就一個個行去攬住講我愛你。係勁不潔同污糟。仲要成班望住。跟住又要我地親吻大地(食完飯後係食飯個hall度)。總之呢3日2夜啲教練就不斷侮辱我地,踩低我地。拉仇恨。
F4時算好啲,罰少左,最多咩沙條(男一人一條,女2人一條)跑圈or限時2mins由個hall度跑落去停車場迴旋處再返去。又不斷侮辱,扁低我地價值。傷自尊心。
成個camp.最不爽既係憑咩我地要幫班教練按摩,按得唔好又話我地冇用。佢地邊個,又要我地討好佢地。而佢地一次又一次傷我地自尊。
呢類camp不應存在,但唔明點解學校仲要咁buy?只因為佢為老師換來一星期既乖巧有禮貌既學生?(教練臨走時話老師會係學校投訴我地唔乖,如果唔乖時會突登去學校罰我地,到時罰得仲甘)當然只有一星期有用,而且係徦既。
今次英華成功抵抗到其實好開心,呢個訓練營啲野冇記錯之前已經俾人話過,但冇今次咁嚴重會上報而且好快又淡左。希望今次可以令個營摺埋!!
{主旨:我去左2.5次訓練營吖,仲俾人罰左好多組體能(主旨L口吻)。呢個咁既營啲教練只會不斷侮辱學生,希望可以摺左佢(真)。}
「懶人包:去左幾次訓練營,啲教練只會侮辱人同罰人,非常離譜。唔明點解啲學校咁buy。呢個營應結束。」

wclaw1220    發表於 17-3-17 22:54

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

想訓練服從性同紀律,最多應該好似新紮師兄(警察訓練學院)咁訓練,我認為小朋友黎講訓練步操已經ok。

食多幾啖泥有咩用? 有益補身呀?叫負責人自己食飽佢!

我認為的確有需要俾小朋友學下捱鬧,同接受自己錯誤/弱點,以免成為溫室小花,經不起風吹雨打,但圖片所見,越對過份左。

唔通社會需要任憑欺壓既人? 因為呢個社會無公義,所以訓練小朋友盲目接受欺凌?

我是一隻喵

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

其實最唔明學校冇把關?審查個營教乜?有人投訴又唔跟進?

用戶要求終止服務

Babyeddie 發表於 17-3-15 20:50
其實最唔明學校冇把關?審查個營教乜?有人投訴又唔跟進?

一切為向辦學團體同校監等交代學校有活動提升學生意志,簡單啲即係呃like.
我都好討厭近年啲學校搞好多門面功夫

男爵府

簡直係離譜。希望有受害者報警,由其已畢業,不再需要在學校受到老師校長的壓力既人發聲。聽很多描述,這不是訓練營,而是精神虐待營。
:wave:

男爵府

我的育兒心得勳章

LedTV 發表於 17-3-15 20:26
我真係好彩..
身邊無朋友同細佬妹都無入過...

但有時唔到我地做家長話時。如果小朋友想去,我地又唔俾去又好似唔好,做人阿媽甚艱難。

男爵府

我的育兒心得勳章

啲導師叫人按摩,真係好大膽。我老母出品全部都好鬼大力,骨都捏斷佢。

伯爵府

回覆樓主:

俗語有云膝下有黃金,冇野比自尊更重要,連自己既自尊都可以唔要,點會識尊重他人,唔覺得噤樣係教育

公爵府

心痛、自責、耐疚……
恭賀新禧,迎春接福!

複式洋房

LedTV 發表於 17-3-15 16:24
你地中四都唔敢反抗

佢地小學生更加無能力反抗
sorry 我冇講清楚當時個地盤佬款嘅教練只係暗示
大概係話俾啲誠意之類

係嗰班好激動嘅同學主動跪
所以反抗嘅話係反抗啲同學

當時個camp嘅setting係啲task好難/佢搵嘢挑剔
然後罰晒全部人
再叫我哋傾
暗示叫啲洗咗腦 好激動嘅同學鬧我哋
所以反抗嘅話 係反抗啲同學 唔係教練

而當時班入面嘅情況係 有一堆女仔好鍾意搞是非 排斥人
甚至喺眾目睽睽下整蠱人 所以我哋通常都保持距離

但呢堆女仔就係好激動嗰堆 所以都冇咩人敢出聲

喺camp入面都有堆男仔唔多出聲 知道發生咩事
事後亦有人批評返呢個camp
而佢哋係俾人唔同程度嘅排斥

禁止訪問

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Glau 發表於 17-3-15 16:19
點解到宜家間訓練機構(保X局), 仲未有人出聲, 解釋特殊訓練手法既目的

推到見報!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

用戶要求終止服務

0526 發表於 17-3-15 22:21
最直接方法就係家長自己同學校反對。 如果我女學校要去,我會叫女曠課唔去。
...

仲要搵一批家長向學校投訴,要有證據例如相,同埋大量同學去支持。其實啲校長,好多都聽完就算,講好多理由去說服家長。要據理力爭,校長先知呢啲營唔應該搞

複式洋房

有reply問點解冇人報警
我記得我畢業一兩年之後係有news 不過冇咁多noise
至於點解我冇報警
1. 我係第一批受害者 當時未到食泥 逼人跪 主要都係言語侮辱 同挑撥離間 再加埋掌上壓之類嘅嘢 冇得報警
2. 營入面有少量正面訊息 譬如話promise全班唔欠功課 被洗腦嘅同學同部份學校老師覺得好正
3. 當時未有smart phone 未有facebook xanga批評嘅同學都俾人排斥 冇證冇據 點會孤身作戰
4. 就嚟會考 個個都好忙
5. 當時社會氣氛同而家唔同 係經過近年幾個大型嘅學生運動 中學生先敢出聲

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

無法接受

男爵府

回覆樓主:

一定接受唔到,會投訴導師同老師。俾個細路去上堂唔係比佢虐待,告佢都仲得。

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

要女仔同男導師按摩係咪可以報警告佢性騷擾啦

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

SMom 發表於 17-3-15 16:12
當年中四 band1尾2頭 普通中學 4日3夜
我哋級係我學校嘅第一批受害者

最弊學校要你簽,不準帶手提電話,當年女去新加坡5 日,我連佢把聲都冇聽過,
順順利利 大吉大利       

首頁
23456...20

尾頁

跳至