自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

幾個人開始病,又咳又鼻水都唔戴口罩,困住一間房開會,打完乞痴隻手周圍摸,瞬間就傳播晒細菌,勁多人病!
叫病果啲人戴口罩,又阿之阿左
呢樣野好多JM已經講過,但我都想話:好憎人病又唔戴口罩!
唯有自己戴口罩、勤洗手消毒

侯爵府

BK Milk勳章

我公司咪又係。。圍住果D係咁咳。。今日開始我都喉嚨痛。。
不過係唔見咳到死死下果D 會帶口罩囉..
有褲著啦~~~

子爵府

我以前有個女同事、思維好「特殊」:

話說佢病左、唔戴口罩係咁狂咳同打乞嚏,咁我同佢講:「xx妳不如戴口罩啦,病得咁犀利」

點知佢即刻噠著,好大聲咁講:「我點都唔會戴口罩咖啦,之前呢度有人病唔戴口罩,我比佢惹到!佢之前唔戴攪到我病,我而家病左就點都唔會戴口罩咖啦⋯⋯ 」bla bla bla 鬧左成幾分鍾,情緒激動到就黎失控。

唯有無病嘅人全部戴口罩自保,怕左佢。

伯爵府

itdididi 發表於 17-3-17 12:45

話說佢病左、唔戴口罩係咁狂咳同打乞嚏,咁我同佢講:「xx妳不如戴口 ...

珍珠宮

話說佢病左、唔戴口罩係咁狂咳同打乞嚏,咁我同佢講:「xx妳不如戴口 ...

吾怪得佢嬲既

但佢又太老實

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

呢排我日日餐飲檸水,以防萬一,連最愛奶茶咖啡都無叫,周街都有人咳,仲要多數咳既人唔帶口罩,周圍濆,昨天去超市個女人係咁對住貨架咳

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

D菌傳黎傳去

侯爵府

我會自己帶,免得被人傳染。

wcpcelia    發表於 17-3-18 20:37

琥珀宮

所以我係多人地方好似MTR一定自己戴口罩

係公司都想戴,但好麻煩,因為周圍D人就會問你︰"你病咗呀?",最慘你又唔可以好接話︰"唔係呀,因為XXX病咗唔戴口罩,我驚佢會傳染俾我吖麻!!",而且好多時會問依條問題既人就係病咗唔戴口罩的人...所以一係死頂唔戴,一係死死氣假認係呀我係病咗費時煩

大宅

回覆樓主:

報到 ! 搞到我都打敗仗 ! 仲要日日聽住啲人咳 變聲, 都唔戴口罩, 而家日日戴住 ! 不過都頭痛 , 唉 ! 啲人累人累物 ! 不停散播病菌

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

tansyneko 發表於 17-3-17 14:16
所以我係多人地方好似MTR一定自己戴口罩

係公司都想戴,但好麻煩,因為周圍D人就會問你︰"你病咗呀?",最慘 ...
我就試過係咁。D人勁自私, 咳, 又唔戴口罩, 重要唔暗口, 一係隻手求其放係手口前, 完全COVER唔到, 只係做下樣個隻。(即係暗佐=冇暗口)
頭頭我都唔想人地誤會D咩, 但幾日黎, 對方都係咁狂咳......
結果我忍唔住自己戴口罩, 之後有其他人問我: 「你病了?」我只答「唔係」
之後冇再講任何野......跟住病個個見狀, 唔好意思戴返口罩, 但兩日後又故態復萌, 病又未好返, 又係唔戴口罩, 咳又唔暗口。

人地自私唔戴, 我明明冇病, 卻要辛苦焗住戴, 到頭黎, 周邊既人可能認為我惹起事端, 但冇辦法....
佢地真係咁諗既話,佢地有佢地既自由。
我唔想病, 都有錯? 戴住口罩好過癮咩? 自己病, 冇得好講, 唔好惹人, 負返責任, 自己病自己戴, 係必須。唔係病, 都係我要戴, 實情已經覺得好唔公平, 其他人點諗, 我唔CARE了......病了邊個可憐, 最慘自己病, 又會好易惹埋俾家人。

真係超憎個D自私既人!

Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

咁衰

公爵府

我搭巴士小巴一定戴口罩自保,啲阿叔阿嬸完全照向前咳向前噴,今日成車有5個人咳,好似演奏咁,佢咳完又到下一個咳,所以我上車後第一時間戴口罩。

子爵府

公司特別有啲高層唔戴口罩
但又無人可以話佢
咁先慘
同埋公司裡面所有外國人都唔會戴
真係多得佢地唔少

子爵府

大家唯有勤洗手
或用酒精消毒捽下手
唔好用手摸臉

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

四圍都好多呢啲缺公德嘅人

亞仔學校上星期爆急性腸胃炎,跟住又流感高峰期,我都係教佢自己帶口罩保護自己,但都日日見住係咁流鼻水嘅唔帶口罩,所以我要教埋呢個四歲嘅人仔帶實口罩之餘,有人咳、乞痴、鼻水要自己走開,行遠啲,要自保

男爵府

Hahamc 發表於 17-3-17 12:03
幾個人開始病,又咳又鼻水都唔戴口罩,困住一間房開會,打完乞痴隻手周圍摸,瞬間就傳播晒細菌,勁多人病! ...
曾經有個同事講話佢自己病都唔帶得口罩, 因為佢覺得好焗, 會暈喎, 之但係呢, 有日我竟然見佢帶口罩喎... 咁我一定問下佢咩事啦... 答案真係要心中大聲講句: 頂你呀.....

答案: 係呀, 我尋日做完激光去斑, 塊面好樣衰, 所以遮一遮..

妖,又話會暈, 自私精.

琥珀宮

是是但但 發表於 17-3-17 14:27
我就試過係咁。D人勁自私, 咳, 又唔戴口罩, 重要唔暗口, 一係隻手求其放係手口前, 完全COVER唔到, 只係做下 ...
好多人真係好自私,無病既抵得諗自己戴又會遭人白眼

琥珀宮

littlecake 發表於 17-3-17 15:08
曾經有個同事講話佢自己病都唔帶得口罩, 因為佢覺得好焗, 會暈喎, 之但係呢, 有日我竟然見佢帶口罩喎... ...

首頁

尾頁

跳至