自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

如賣樓後有4百幾萬,好冇供番兩間細價樓放租,自己再租樓住?因為想買嘅樓起碼8百幾9百萬,印花稅又貴,雖然粗略估計做雙租族始終蝕幾千,但風險好似冇咁大,各位可以比啲意見嗎?謝謝

男爵府

50cents 發表於 17-3-18 14:11
如賣樓後有4百幾萬,好冇供番兩間細價樓放租,自己再租樓住?因為想買嘅樓起碼8百幾9百萬,印花稅又貴,雖 ...

如果層樓係自住緊,我唔會賣

別墅

sunnykiwi 發表於 17-3-18 16:50
如果層樓係自住緊,我唔會賣

謝謝回覆!

樓已經賣了,因單位的景觀及位置都屬低質,所以而家賣到理想價錢已好滿意。

侯爵府

2018復活節勳章

如賣樓後有4百幾萬,好冇供番兩間細價樓放租,自己再租樓住?因為想買嘅樓起碼8百幾9百萬,印花稅又貴,雖 ...

是否手頭有400萬現金?

我會買一層自住 我自己就想生多個, 想買大啲嘅單位, 同埋想買市區, 理想係要600呎左右, 其實已經要成6百幾萬, 咁就要供多200萬左右, 我會買好啲單位自住。

如果係2個人住, 細細地買兩個, 一間放租, 一間自住都可以, 當時要睇價錢, 以家300幾呎嘅樓都唔平架

別墅

淘寶 發表於 17-3-18 17:08

我會買一層自住 我自己就想生多個, 想買大啲嘅單位, 同埋想買市區, 理想係要600呎 ...

謝謝回覆!

現在係有4百多萬,不過想响市區買間3房,因一家三口加上姐姐,但樓價真貴呢!起碼要8xx萬!所以先想買兩層細價樓放租比人,自己再租大單位,咁樣好似彈性十大啲。

侯爵府

2018復活節勳章

50cents 發表於 17-3-18 17:13
謝謝回覆!

現在係有4百多萬,不過想响市區買間3房,因一家三口加上姐姐,但樓價真貴呢!起碼要8x ...

我都有諗過, 但我好怕業主會加租或者逼走, 有時好業主難求。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

但係有起事上黎好亂,租客同業主都係博大細,個市好當然大家都好,一有咩事,遇著走佬借財務或者黑仔業主供唔到俾人收樓……我比較細膽
想認識多啲屯門友

翡翠宮

謝謝回覆!

現在係有4百多萬,不過想响市區買間3房,因一家三口加上姐姐,但樓價真貴呢!起碼要8x ...

樓宇出租要俾利得稅成本會貴咗

如果係我就乾脆直接買心儀三房就算

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

淘寶 發表於 17-3-18 17:08

我會買一層自住 我自己就想生多個, 想買大啲嘅單位, 同埋想買市區, 理想係要600呎 ...

市區樓600呎係指實用?6xx萬就有?想問邊區?

伯爵府

謝謝回覆!

買完兩層你流動資金淨有多少
仲有你地收入穩陣嗎
雖然話就話租金供樓
但有機會一時三刻無人租
到時你要供樓又要交租

侯爵府

2018復活節勳章

wy_yen 發表於 17-3-18 18:25
市區樓600呎係指實用?6xx萬就有?想問邊區?

我見深水埗有呀

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

淘寶 發表於 17-3-18 19:04
我見深水埗有呀

好少留意果d區呀!不過應該係舊樓?8卦下

琥珀宮

1. 買兩間租比人,total樓價也是800/900萬吧,有人幫手供,供完樓既資產也是800/900萬,而自己每月再拎錢租大屋!

2. 若現在比400萬首期去買層800/900萬既樓,供款應該同你去租大屋既分別不大!

兩個選擇所持樓價資產一樣,其實升跌風險及每月付出差不多,選擇1既成本反而多d:租樓每一兩年既agent fee,空租期、租霸、租金收入交稅,百害而無一利

別墅

謝謝各位回覆!

你地所講的好有道理,自己同老公都人到中年,預期未來幾年收入都應該穩陣,只係又要重新供個5百萬嘅按揭,好似好大壓力!

其實亦有諗過買一層約5-6百萬出租,第時就算冇人租,咁收番自住都冇大問題,不過始終都會有風險而且又係每月蝕幾千!

伯爵府

50cents 發表於 17-3-18 21:57
謝謝各位回覆!

你地所講的好有道理,自己同老公都人到中年,預期未來幾年收入都應該穩陣,只係又 ...

你想跟 rich dad poor dad 那書咁用租全租大屋?

侯爵府

其實,現在講緊元朗二線屋苑(無會所,只有兩座),322 呎也4 百多萬了。

現在,不是買樓收租時間掛?回報那麼低。

珍珠宮

謝謝回覆!

細也不平,怎樣買2間?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我會買層自住, 買層放租.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

別墅

謝謝各位回覆!

其實細價樓都係大約4百萬多啲,咁買兩層每層比差唔多一半首期,應該也夠,只係咁樣做要擔心嘅嘢都唔少!

呢兩日聽啲AA講,我心儀屋苑嘅3房都起碼要9m了!

再咁落去,係一定買唔到!

首頁

尾頁

跳至