跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我2個小朋友,一個9歲,一個5歲,自己係公民,外家喺Richmond, 先生係土生香港仔,原本打算過2年帶小朋友返去讀書,我返去做返resident 陪小朋友讀,先生就兩邊飛。但最近聽聞,已經唔可以父或母做resident 陪公主王子讀,又或者祖父母做監護人陪孫讀,必須要父母都係resident 先可以享有免費教育,係真的嗎?咁如果我申請我先生移民但又未批,我可以同小朋友先去住住先讀住先嗎?我地一直都唔敢舉家過去因為好擔心生計問題,都唔知可以做乜工作,始終先生係土生土長香港仔,喺加國0經驗,而且香港嘅工作喺加國應該好難有類似工作啱佢。

大宅

好媽媽勳章

ozoz 發表於 17-3-20 07:39
我2個小朋友,一個9歲,一個5歲,自己係公民,外家喺Richmond, 先生係土生香港仔,原本打算過2年帶小朋友返 ...

你好,最近Richmond教育係幾麻烦,我識得3個朋友都係回流人仕,申請入學唔係咁易。教育局嘅要求係稅單,因為有報稅先正明到你係居民;咁報稅又唔係話你一定要交稅。
有2個朋友,教育局係佢哋比留學生費,即係$15000加幣一年,原因就係無稅單,唔算係居民,咁佢哋更係唔比喇,當然用自己理由增取,最後係免費入學,但真係好多証明比佢睇真心回流,例如買車,租屋一年租約。
第三個比較易,因為佢買咗層公寓樓,有交地稅(地稅有部份用嚟學校開支),同埋買車。
佢老公都係公務員,暫時唔會申請移民,都無問題。
教育局政策不合憲法,所以好多人講緊,而淨係richmond先會咁嘅要求,又成改政策,最近2個月係點真係唔知,有唔明隨時pm我

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我見vancouver都無咁要求,只要求一方父或母留底就可以,richmond咁做,根本就係違憲

大宅

我小朋友會11月返去搞學校,會唔會到時唔收㗎?
我先生同亞女已經係citizens,咁係咪都受影響?

伯爵府

sa80 發表於 17-3-21 22:57
...

我見到呢篇報導,所以先有d擔心。http://www.mingpaocanada.com/van/htm/News/20161225/vaa1h_r.htm

伯爵府

hoebobo 發表於 17-3-21 12:24
你好,最近Richmond教育係幾麻烦,我識得3個朋友都係回流人仕,申請入學唔係咁易。教育局嘅要求係稅單,因 ...

多謝你回覆

伯爵府

susumi123 發表於 17-3-21 20:47
我見vancouver都無咁要求,只要求一方父或母留底就可以,richmond咁做,根本就係違憲
...

我都係要留意下事態發展,我外家喺Richmond,自己預計超過9成機會要返外家度住,又唔可能要求外家搬去其他區黎就我,所以都係要住Richmond跟呢個school board 規例。

大宅

好媽媽勳章

sa80 發表於 17-3-21 22:57
...

唔會唔收,不過叫你比留學生費用。叫你先生現在返嚟報稅,到11月嘅時候有稅單比佢哋睇

大宅

hoebobo 發表於 17-3-22 14:42
唔會唔收,不過叫你比留學生費用。叫你先生現在返嚟報稅,到11月嘅時候有稅單比佢哋睇
...

我先生仍在香港上班,咁咪要交兩邊稅?

複式洋房

ozoz 發表於 17-3-20 07:39
我2個小朋友,一個9歲,一個5歲,自己係公民,外家喺Richmond, 先生係土生香港仔,原本打算過2年帶小朋友返 ...

我尼排過左黎係richmond買左屋先知道尼個問題,唉~都唔知點算好

伯爵府

patheticwoman 發表於 17-4-19 19:30
我尼排過左黎係richmond買左屋先知道尼個問題,唉~都唔知點算好

你情況點呀?

複式洋房

ozoz 發表於 17-4-19 22:23
你情況點呀?

just went to school board, hand in all the documents I had, contract of the property, deposit of bank draft,driver license and purchase car contract, etc... need to wait two weeks for the result.

伯爵府

patheticwoman 發表於 17-4-27 07:11
just went to school board, hand in all the documents I had, contract of the property, deposit of ba ...

我個driver license expired希望可以用國際牌加expired license 免考啦。

伯爵府

patheticwoman 發表於 17-4-27 07:11
just went to school board, hand in all the documents I had, contract of the property, deposit of ba ...

重有,你今年有報稅嗎?可以咁樣做返resident 嗎?

複式洋房

ozoz 發表於 17-4-27 07:23
我個driver license expired希望可以用國際牌加expired license 免考啦。

expired唔過3年唔駛重考,過3年就唔清楚香港車牌可不可以直接換,今年無報稅呀,所以唔知要唔要俾國際學生學費,要等兩個星期知結果。

別墅

my driver license has expired more than 10 years and I have exchanged my HK driver license to a BC driver license last year. No need to have driving test again.

伯爵府

vivikiki 發表於 17-5-6 03:15
my driver license has expired more than 10 years and I have exchanged my HK driver license to a BC d ...

Thanks very much!

大宅

patheticwoman 發表於 17-4-27 11:13
expired唔過3年唔駛重考,過3年就唔清楚香港車牌可不可以直接換,今年無報稅呀,所以唔知要唔要俾國際學生 ...

Hello,如果我打算做太空人家庭,老公又係留港做政府工。假若佢申請當non resident 應該不用向加拿大交香港的收入稅,得我一個留加做ftm陪仔,咁我仔仔可否享有免費教育呀?

複式洋房

ozoz 發表於 17-5-6 10:30
Thanks very much!

老婆仔女係加拿大生活無得做non resident

複式洋房

mychungyi 發表於 17-9-3 16:46
Hello,如果我打算做太空人家庭,老公又係留港做政府工。假若佢申請當non resident 應該不用向加拿大交香港 ...

老婆仔女係加拿大生活無得做non resident

首頁

尾頁

跳至