親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

我地一家四口去,小朋友分別2歲同4歲。想問下,有一日我打算去新北投地熱谷>淡水老街>搭船去漁人碼頭,咁樣會唔會好趕?還是全日去淡水慢慢行?
另外,有jm試過星期日去台北新樂園嗎?會唔會超級多人?小朋友細,玩唔晒機動遊戲,半日夠玩嗎?thanks

男爵府

butterflyk 發表於 17-3-21 15:55
我地一家四口去,小朋友分別2歲同4歲。想問下,有一日我打算去新北投地熱谷>淡水老街>搭船去漁人碼頭,咁樣 ...
一日可以去北投十淡水

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我地一家四口去,小朋友分別2歲同4歲。想問下,有一日我打算去新北投地熱谷>淡水老街>搭船去漁人碼頭,咁樣 ...
想知行程趕唔趕,就知要知交通時間 + 景點行幾耐。

交通時間可以去捷運官網查,
佢有得幫你查由A站去B站要幾耐。

景點時間就自己諗下想玩乜,
預番每個景點要花幾耐,
咁行唔行到咁多地方就可以計到出黎。

大宅

shinku 發表於 17-3-21 16:44
想知行程趕唔趕,就知要知交通時間 + 景點行幾耐。

交通時間可以去捷運官網查,

點到點時間我有seach呀係想知道地熱谷/老街可以逗留幾耐,多唔多路程要行

珊瑚宮

butterflyk 發表於 17-3-21 19:09
點到點時間我有seach呀係想知道地熱谷/老街可以逗留幾耐,多唔多路程要行
...

呢個比較遠。

(本地人去既)

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

一日足夠時間去晒北投十淡水

別墅

1天足夠呀! 如上午早餐後出發,時間可能有多。 去漁人碼頭可以坐船入巴士出返淡水捷運站(如冇記錯老街街尾附近都有得落車),沿途可睇吓嘛!見你有小朋友,睇下有冇興趣睇草泥馬,https://zh-hk.facebook.com/oiacafe/ (我未去過台北依間,只在台中睇過)
唔知你幾時去,淡水都有櫻花睇架!元天宮 https://zh-hk.facebook.com/weberec/
2個地方都要淡水轉車,所以純粹提供附近景點俾你參考吓咋

大宅

my-angel 發表於 17-3-21 22:13
1天足夠呀! 如上午早餐後出發,時間可能有多。 去漁人碼頭可以坐船入巴士出返淡水捷運站(如冇記錯 ...

感謝你呀,兩個地方都好吸引!
我4月4日行程會去淡水,下星期出發前睇下櫻花開晒/謝晒未先!咁我應該唔去地熱谷嚕,改左去宜蘭清水地熱

男爵府

兩個捷運站相距都遠,好似東涌同大埔咁,去地熱谷,出了新北投車站仲要行15分鐘度,去淡水老街就近捷運站,漁人碼頭仲要坐車

大宅

Baby豬1209 發表於 17-3-22 02:04
兩個捷運站相距都遠,好似東涌同大埔咁,去地熱谷,出了新北投車站仲要行15分鐘度,去淡水老街就近捷運站, ...

咁誇張大埔同東涌.....起碼30km+
唔緊要啦,要轉來轉去都係唔去北投嚕,thanks

首頁

尾頁

跳至