跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果大部分收入是在香港,是否在網上買個turbo tax 或H&R Block的任何一款software 便可?是否需要找一個可以有foreign income 的software 才可以報?但在網上卻找不到foreign income 的software。 有冇好介紹?

大宅

用Turbox Tax is okay.

大宅

可以上turbo tax 嘅網站,開個戶口就可以填稅(揀start for free)。到正式同你交表(e-file)時佢先收錢。咁你可以睇到可否填晒你d各種稅項,滿意先俾錢。

我年年都用這方法做稅,唔駛先買software嘅。

男爵府

謝謝你們答覆。

Muffinmama, 你也是在香港工作要報稅嗎?因為我的收入完全來自香港,我冇美國收入,所以我冇W2 form,只有香港顧主給我的每月收入證明,是否也可以上它們的網做?我也需要報FABAR,不知他們會否提供這些服務。

其實我今次已找當地的CPA 報了稅,甚至已付了洲稅,另外也收到聯邦退稅。但我不滿意這CPA的服務,所以我想找定software或其他方法讓我可報下一年的稅。 這次報稅的經驗令我覺得這些CPA 或e-file 是否很有說服力,報了給聯邦政府或洲政府,他們就照辦,不會再重計一次。

另外propertytax 是否可claim deduction? 我的CPA冇問我,但我見Turno tax 有寫。

大宅

Property tax is deductible only if you itemize your deductions.

如果你唔信CPA, 可以用TurboTax自己計吓, 唔使等出年。有錯可以file amendment.

大宅

JeffB 發表於 17-3-22 15:30
謝謝你們答覆。

Muffinmama, 你也是在香港工作要報稅嗎?因為我的收入完全來自香港,我冇美國收入,所以我 ...

我係美國居民,只是話你知turbo tax係可以網上做稅,唔駛先俾錢。佢只係在你交表或印表時先收錢。你今年可試開個account 填2016嘅稅,睇吓做唔做到。最後唔submit就得。成功嘅話下年你知點做。

男爵府

Dr Phil

多謝你的回覆。

如果不用我提問為甚麼我在香港的利息收入在聯邦稅中要報, 但在洲稅則不用計,而她最初還說已包括了,但最後卻明顯地寫出來並且計入,我就不會懷疑她的能力。而最令我不滿旳是態度問題。

我有興趣double check但即使錯了,我也不打算file amendment,因為過程煩複,而且也不想浪費70 多頁紙去報一次稅。而且我也担心在Turbo tax 網入了資料而不真正報稅,這個網會有我的記錄(入黑名單?) 而令到我明年不能用他們來報稅。所以還在考慮中。

大宅

回覆樓主:

想問下用turbo洗唔洗事先填form申報是在hk工作?

大宅

回覆 Dr.Phil 的帖子

請問大家, 我銀行戶口有一筆存入金額超過1萬美元, 是由銀行貸款得來, 每月要付利息, 報稅要否填入? 要填那個FORM?
另外, 有D 保險基金投資有少計利息, 要否填入報稅表, 要用那個報稅表格?

TURBO TAX 可以做到嗎?

大宅

回覆樓主

推。我想知turbotax 係已包埋聯邦稅 和州稅?仲洗唔洗另外再報?我都係香港工作的

複式洋房

bigskylittle 發表於 18-3-3 16:59
推。我想知turbotax 係已包埋聯邦稅 和州稅?仲洗唔洗另外再報?我都係香港工作的
...

上turbo tax 網站睇下,佢有個簡單分類,跟住d steps做你會知需要買邊個產品。

大宅

請問報稅是否已過期,我找cpa,她們說已過期,要交罸款,但我並不知原來報稅是由1月1日至12月31計算,我以為是跟香港的月份計算,而且我公司也沒有這麽快給我IR56.

請問各位你們怎樣報的,另外我以前一直沒有報開,那是否要馬上補回還是等稅局有信通知?

請各位jm賜教

伯爵府

好媽媽勳章

smallmui 發表於 18-4-27 08:15
請問報稅是否已過期,我找cpa,她們說已過期,要交罸款,但我並不知原來報稅是由1月1日至12月31計算,我以 ...

美国tax deadline 一向都係April 15th,不過如果你不在美国,有automatic extension for 2 months,交表時寫封信話不在美就得。fbar 都係4月15日deadline.

如果你一直冇報而又應該報的,你最好一file file 3年税,6年fbar.如果剛land,就不用。

首頁

尾頁

跳至