少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔7歲,從升2年級開始就不停講大話,成日話吾見左功課但其實係吾想做留左向學校或收埋,有時問佢沖涼未佢話沖左但其實未沖,佢極鍾意睇書睇到吾識節制所以我限佢借書數目同睇書時間,結果佢犯規我就罰佢一星期吾可以睇書,收起佢學校圖書証等佢無得借,結果佢搵同學幫佢借,然後偷偷睇,我問佢有無默書範圍佢話無,但其實係一早俾左,佢話可能係佢病無番學所以吾知,我當呢樣成立,但同學家長話我知老師幫佢地預默左好多次佢無理由吾知,況且我從來無見過佢派預默番黎,原來佢默得吾好掉晒。佢講既大話好多好多,一次比一次精。起初我諗可能係我對佢太惡令佢驚,所以要講大話,我嘗試同佢傾,問佢點解要講大話,佢話驚我同埋覺得可以挑戰我(仲要一路講一路笑好自豪)佢話我有時會發現吾到佢講大話我好渣。我話甘我吾鬧你吾打你你可吾可以否講大話,佢話吾可以,我問點解,佢話你應該睇多d偵探書學習下破案技巧甘你咪可以知我講大話law。我同好多人傾過,都係話叫我吾好甘惡,其實我真係吾係一開始就惡,我咩方法都用過,打,鬧,獎,讚,傾,罰,同佢講我有幾吾開心希望佢有同理心,但佢就係吾理。一路同佢講野佢會答你想聽到既野吾識佢既人會覺得佢好懂事,事實係佢一會轉緊個腦諗住點討好你打發你。我吾明一個7歲既小朋友點解可以甘,但我真係覺得好恐怖。我想導佢向善但佢吾領情。我同學校傾,希望會吾會可以合作幫下佢
佢地又無咩做到。我真係吾識教,有無人有意見可以俾下我。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

北京狗 發表於 17-3-24 09:05
我個仔7歲,從升2年級開始就不停講大話,成日話吾見左功課但其實係吾想做留左向學校或收埋,有時問佢沖涼未 ...

留毛。我二仔都係咁,不過係學校食lunch。

我99教幼稚園,佢同我62好早教我兩個仔響玩果陣講大話後講番話係講笑。初初我好反感咁教,但之後發現小朋友講完大話唔夠兩秒就會澄清番,同埋玩果陣至係咁,所以咁教似乎一面倒壞事,不過我都係要時間適應呢d 外國文化同埋風趣。

別墅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回

我覺得你個仔心理上遇到困難,無法面對。其實你可以問一下其他人有關默書的內容,同佢坐低指導佢背書技巧之類。因為佢可能暫時未適應到目前的默書程度。如果佢講大話其實想逃避挫敗感。我覺得你應該花時間和他一齊解決困難。即使你限制佢的活動和自由,但根本無解決件事。可能佢自己7年來第一次遇到心理壓力。自己未悉調劑。其實打鬧。只會增加心理負擔。佢只會覺得你不了解他。而產生疏離關係。試一下,幫他學習,畢竟年紀太小。很多生活經驗依然來自長輩。尤其解難能力。

別墅

而且我覺得你太重視佢講大話這點。只會浪費時間。你只要表明立場即使佢成績未如理想你可以同佢一齊努力面對困難,一樣愛他。不會認同他講大話。但會同佢一齊努力嘗試進步,我覺得你個仔屬於很想取好成績,因為如果佢不在乎,系不會講大話的,但無奈根本不知道怎麼做,而且無人指導佢方向。所以,努力做好溝通,應該會有改善的。其實只是個人意見。

大宅

Chanyeeson 發表於 17-3-27 23:57
而且我覺得你太重視佢講大話這點。只會浪費時間。你只要表明立場即使佢成績未如理想你可以同佢一齊努力面對 ...

佢成績向佢班吾算差,就算第一次段考我無同佢溫(因佢態度上吾想我溫,所以我專登吾同佢溫想佢受下挫折)佢都考頭十名,背書對佢都無難度。我從來都同佢講我吾介意佢成績但我介意佢無盡力,所以只要我睇得出佢盡左力就算吾理想我都吾會鬧。我有打鬧,都有同佢傾過,讚過,獎過,但佢吾在乎,大話都無改善,我先會限佢睇書。我同佢有協議,吾係無預告下限佢,佢係明知結果下犯錯,先會有甘既限制。當然,我認同要改善我地既溝通,但我吾係一味打鬧,對我黎講佢既品德好重要,所以我好緊張佢大話問題,希望佢向仲有得教時可以幫佢改。

大宅

回覆 北京狗 的帖子

你個仔係咪資優生? 我覺得你用錯方法, 又或者你唔明佢諗咩....

你多唔多時間, 去認同佢?

大宅

MonkeyGirl 發表於 17-3-28 10:55
回覆 北京狗 的帖子

你個仔係咪資優生? 我覺得你用錯方法, 又或者你唔明佢諗咩....

我都覺得自己未搵到方法同佢溝通。佢係自閉傾向,但無話過佢資優。我都想搵到方法同佢溝通,所以咩都想試,但我諗到既都試過,好似都吾得唯有上黎集思廣益

大宅

而家D小孩點解可以咁勁 轉數好快

大宅

北京狗 發表於 17-3-28 12:21
我都覺得自己未搵到方法同佢溝通。佢係自閉傾向,但無話過佢資優。我都想搵到方法同佢溝通,所以咩都想試 ...

留毛,我個一樣

大宅

對待D 聰明的小朋友真係要花多時間跟佢多點溝通, 講多D 你自己對佢行為的擔心和意見..

珍珠宮

北京狗 發表於 17-3-28 12:21
我都覺得自己未搵到方法同佢溝通。佢係自閉傾向,但無話過佢資優。我都想搵到方法同佢溝通,所以咩都想試 ...
似 attention seeking
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

我仔都貪玩講大話,我提佢咁會削弱我對佢的信任,佢就識收歛。
我身教佢都講信用唔講大話的。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

我個現在五歲幾又是,不過無你個甘醒咁精,我都吾鐘意她少少事講大話,但相信這是一個階段,大話背後一定有原因(逃避痛苦,選擇快樂),我可能要調節下自己的脾氣及小事大話由得距,要學會贊賞距(好少贊)

別墅

回覆 北京狗 的帖子

如果小朋友有自閉。好似對講比佢聽的內容吸收比較慢。。。圖文指示會好有效。叫做視覺提示。
所以你個仔中意看書
因為這是自閉症的學習模式來的
而不是他同你對抗!
我覺得你首要條件系要了解自閉的特征
例如。他喜歡對稱平衡,喜歡模式化運作,喜歡視覺提示學習模式。
這些知識你系一定要學習。因為自閉的孩子好難用語言去改變他們的生活模式的。
不法用一般小孩的教學方式去對待他
也不能鬧。因為他未必能夠完全知道你想他怎樣!!
不好意思。因為本人每日都接觸自閉成人。所以有一定基本認識。
希望幫到你

洋房

回覆樓主:

其實......我覺得好多小朋友選擇去講大話,都係一句講晒--覺得講大話可以幫佢達到更好嘅結果。
但好多時候輕視咗或忽略咗個後果,例如:失去他人的信任和認同、習慣以大話掩飾過失,間接縱容自己繼續犯錯,以致阻礙進步....

如果試過好多方法都唔得嘅話,不如嘗試放一放開,讓你個小朋友自己去承受咗d講大話引致嘅後果先,而樓主再適時嘅引導、心靈點撥,讓小朋友心裡清楚點先係最好嘅處事方法?

我覺得樓主嘅小朋友都幾有自己嘅睇法ge...可能冇咁鐘意順從長輩嘅教導,所以試下唔好咁快"塞"d道理比佢,等佢自己經歷下體驗下??

坦白講,我認為講大話唔只係小朋友嘅毛病,大人都有,甚至更多。或者由大人嘅角度出發,諗下點解人會鐘意用講大話黎解決問題?再對症下藥。
加油吖樓主:)

侯爵府

回覆樓主:

你提到升小二就開始係咁情況。咁小一嘅時候佢適應如何?有無諗過佢上小二出現咁嘅情況同時,佢身邊環境有無咩轉變?例如有無轉校、轉照顧者、搬屋之類?

同意樓上 jm 講佢似 attention seeking 。佢可能感受到不安情緒但又唔識表達,然後發現作故仔可以吸引到人注意。其實講大話係人類一種自我保護嘅行為。人除咗怕負面後果唔敢講真相而選擇講大話之外,亦可能係覺得講大話會對自己有正面的後果,例如得到好處、認同、注意。在小朋友而言,有足夠安全感會大大減少他們講大話的意欲。

你可以試下用 neglect 應對佢作故仔的行為。然後在佢誠實的時候加以認同鼓勵,來強化返正面的誠實行為。

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

北京狗 發表於 17-3-28 06:45
佢成績向佢班吾算差,就算第一次段考我無同佢溫(因佢態度上吾想我溫,所以我專登吾同佢溫想佢受下挫折) ...

Deleted

伯爵府

回覆樓主

第一, 我覺得懲罰同犯錯嚴重性不相乎

係佢已成習慣, 又未能控制自己既情況下, 罰一個星期無得睇書, 即係變相鼓勵佢去講大話。 罰太重, 佢完全唔想承受, 咪贊牛角尖, 諗點先唔會被罰。
罰要合適, 有時什至唔罰。 佢咁大個, 知自己唔岩架。 如果你選擇原諒佢, 佢自己會內疚。 ( 男人都係咁, 三歲到八十歲都想女人原諒)

第二, 你要識同佢玩心理戰
佢而家已經覺得自己佔上風, 牽住你來走, 好有成功感。 呢種感覺會令人上癮架。 好似贏波、打機、賭錢。 全部都係果種成功感。( 當然係壞既成功感)

咁你就要令佢無癮。 我有時會同我女講: 「你估我知唔知? 」 玩反佢轉頭。 我唔會鬧, 唔會講穿佢,亦唔會罰佢。 佢已經好無癮啦。 得閒又拆穿下佢。 總之我都有時講真話, 直接踢爆, 有時要佢估我知唔知。 拎返個主導權。

有時我會舉例, 話佢知, 工人姐姐, 有無洗手, 有無沖涼我都知架。 仲要話明, 厠所門關埋喎, 我都可以知道, 有乜野我係唔知架?

得閒嚇下佢, 問左其他家長有默書, 主動問佢默成點總之要拎返個主導權

禁止訪問

2018復活節勳章

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

聰明既小朋友容易講大話,而鍾意講大話,多數係你對每件事反應都過大而令佢選擇講大話。其實佢好驚你

首頁

尾頁

跳至