嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

wingmeme 發表於 18-5-10 08:00
回覆 Gazettereita 的帖子

今胎第三胎,我們一家沒有心臟病病癧,囡囡一個月大確診先天心臓病VSD,ASD

需唔需要做手術要醫生決定
醫生點講?
要留意如果喊到臉手腳變色
要去睇急症

洋房

現在排期見心臟科及照第二次心臓超聲波但他最近食奶食得差和少

別墅

wingmeme 發表於 18-5-11 06:07

係咪瑪麗醫院?

別墅

wingmeme 發表於 18-5-11 06:07

我囡囡也是,但我覺得囡囡食奶多左又快左,好驚要做手術,有冇谷/媽媽可以pm我資料

洋房

不是,在大埔 那打素醫院

別墅

wingmeme 發表於 18-5-18 08:02

不是,在大埔 那打素醫院

Icic

別墅

請問飲奶流汗厲害需注意D乜??? 同代表D乜嘢?

別墅

凍奶茶_ 發表於 18-5-25 10:24

請問飲奶流汗厲害需注意D乜??? 同代表D乜嘢?

醫生話如果飲奶流汗厲害,要停低休息一下,因為心臟運動量大(我bb有ASD+VSD),如果流得比平時多要提早覆診
當然每個病情唔同,自己衡量狀況

大宅

minglpc 發表於 17-3-24 10:22
女女今年五歲半,患有先天性vsd心漏 , 左右心室間隔缺損,小洞有6mm, 由細到大都不需要藥物處方, 每年做一 ...

我女宜家六個月大,初出世第二日醫生已經聽到佢有雜音,再經心臟科醫生照超聲波確認心臟有個窿仔約2.4mm同埋卵圓孔未閉合,暫時未需要做任何治療,有定期覆診,尋日半歲覆診,個窿仔依然未生埋,仍然有約2mm大,醫生建議歲半時再覆診,比啲時間,我希望到時個窿仔會合埋啦

民房

女女今年五歲半,患有先天性vsd心漏 , 左右心室間隔缺損,小洞有6mm, 由細到大都不需要藥物處方, 每年做一 ...

我朋友女兒剛剛出生 一樣 follow这篇 thank you 分享

大宅

我仔4歲,出世一直無特別大病,今年2月肺炎入院,醫生聽到有雜音。之後安排今日16/7做心臟超聲波,其間做心電圖都發現唔正常,但我仔完全無任何病徵。今日照完發現心漏ASD有成1.4cm甘大,醫生即時話個窿係邊邊位,做唔到微創手術,一定要開胸做。。。個刻心情真係唔識形容。點解甘遲先發現==但醫生話手術一定要做,如果唔係影響心臟引起併發症。。。而家想知多些資料,可以大家傾下嗎~個心好無助,而家等8月頭瑪麗醫院心臟科醫院再照再安排做手術。。。真係好驚(emoji)

複式洋房

yinglee2402 發表於 18-7-16 20:50
我仔4歲,出世一直無特別大病,今年2月肺炎入院,醫生聽到有雜音。之後安排今日16/7做心臟超聲波,其間做心電 ...

等待做手術真係ㄧ種折磨,俾D信心仔仔同瑪麗医生

大宅

回覆樓主:

我仔出世有2個,上次照有1個埋咗,另外仲有1個2mm,請問你地有冇覺得小朋友抵抗力會唔會弱d? 有冇點加強佢地嘅抵抗力?

大宅

karenren_ckw 發表於 17-5-15 01:09
Hihi~ 我都係有VSD嫁 一出世個心就穿左3個窿 3-8歳既時候自然生埋左兩個 直到15歲個年 青春期 confirm 第三 ...

唔好意思,想請問你細個會唔會好易病?抵抗力會唔會弱d咁?

男爵府

回覆樓主

我兩歲就做左開胸手術啦⋯⋯依家25歲都冇咩事

大宅

我今年32歲先發現有VSD,準備去醫院做微創,希望小朋友們都手術成功

別墅

我有朋友都差唔多情況,佢女女係肺有漏洞。都係早兩年要傳統開胸手術修補翻,具體情況唔係好記得,我亦冇多問。不過術後影響唔大,小朋友的修復能力好強。

伯爵府

有朋友女在QM做左,現在7歲很健康活躍,係心口有條疤痕

大宅

dada1116 發表於 19-6-15 12:15
我今年32歲先發現有VSD,準備去醫院做微創,希望小朋友們都手術成功

想問下係邊到做,大約幾錢?微創意思即係補洞?

大宅

PuPuPig 發表於 17-5-11 16:54
回覆 minglpc 的帖子

我囡囡現在9個月,2個月時健康院醫生聽到佢心臟有雜聲。排政府兒科,上個月排到,照 ...

我bb宜家14個月,她也是房間隔缺損14mm,不過還沒手術,醫生都話等大左先做,其實我都想她快點做手術,暫時都唔夠20斤!

首頁

尾頁

跳至