夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

fong1212 發表於 17-3-30 11:42
佢經已搵到個男人,一起生活中,但媽媽極想個女揾個第二個,因為此人極度廢,最緊要係男人沒錢俾,仲要食 ...

仲搵再下一個

瑪瑙宮

~小樹兒~ 發表於 17-3-30 11:54
仲搵再下一個
有, 我朋友都識个女人係咁, 生三个三个唔同老豆, 之後都繼續搵緊男人.

男爵府

beebee67890 發表於 17-3-30 11:49
家人接手都唔知叫好彩定唔好彩,我嗰個朋友結婚無耐兩夫妻成日嗌交,之後我朋友就開始向周圍嘅人借錢,後 ...

同意你話啲人最初梗係講到自己好負責任,歌頌親情可貴,讚嘆生命奇妙,過左幾年有事,拍下屁股一走了之,邊個受? 就係年紀唔細嘅祖母和被遺棄嘅兒子,到時有邊個可憐邊個知?

大宅

fong1212 發表於 17-3-30 11:20
以下係一個朋友的細妹依幾年的生活,
當年佢只係22歲

呢個女仔同佢嘅家人禍害人間

大宅

Feellost 發表於 17-3-30 01:24
我依家23歲 同男朋友一齊唔係長時間 但我地都有共識好想有bb
而我自己提出過如果我有左bb 我唔會因為有bb而 ...
""一齊唔係長時間 但我地都有共識好想有bb"""

只睇呢句都頭痕...
有BB唔同養隻狗呀!

翡翠宮

你有無返工,有無經濟來源先?自己經營好自己生活先喇,無論是否組織家庭,自己獨立好重要架!

複式洋房

我依家23歲 同男朋友一齊唔係長時間 但我地都有共識好想有bb

生~

別墅

未識負責任真係要學好避孕
不如生出黎比有能力有愛心嘅人照顧啦

別墅

吾要就好殺生,要咗就累咗細佬仔一生,自己業,自己受,吾好害再錯下去。尤其有咗先結婚的婚姻好難長久.

伯爵府

2024年龍年勳章

mini1204 發表於 17-3-30 05:11
吾生
以後好好避孕pls
以後好好避孕pls

男爵府

回覆:有左bb 但好迷惘

唉!乜現金世代重有咁頭腦簡單?性知識咁貧乏既女仔,好彩你吾係我个女兒,未真的嘔血死陰公!快啲借錢去私家九惦佢啦?情到濃時偷食都要識抹咀吾該你!

大宅

回覆樓主:

生養一個小孩子,唔系哩刻鍾意就走去生,…………自己辛苦自己攞泥,點解將哩D不幸留比下一代?請你每次用套啦!

侯爵府

呢D作孽的事,自己決定,無人可比意見你

大宅

唔明點解你可以唔避孕,你依家唔係大把錢想生幾多冇上限,比唔到幸福bb點解會諗住生?又多一個無辜小生命,每次睇到呢類post就好嬲,不知所謂。我好似你咁大果陣已經識避孕,好心你就好好保護自己啦,比人攪大個肚邊個可憐你?
sherie

大宅

要唔要好睇樓主你自己,個男人講既野絕對信唔過,由陀到生得自己一個真係好艱難。如果你身邊屋企人支持你支援你,我認為先可以討論生定唔生。
不如同屋企人商量下先。

子爵府

好少見到一個貼有甘多人寫好多意見。事實證明左好的人還是很多,也證明了落BB這件事上很多人接受不了!但確實也是殘忍的。因為有的人恨都恨不到能懷孕。
無論如何,希望妳幸福。

大宅

回覆樓主:

我係男人。我話你知佢諗緊乜。

佢擺明就唔係愛你,愛你又點會講分手?

可能你唔信,情到濃時,佢對我好好,點會唔愛我?Okay,我姑且當佢係喜歡你,但喜歡唔同愛呀,愛你唔會咁輕易放你走,愛除了享受和你快樂,更多包括了責任。佢今日只為自由放低你,明天實有更多責任要佢負:金錢、時間、關懷。。。我好肯定佢一定會再走。佢根本未夠成熟,你亦唔好指望佢幾年後會變得成熟,有好多男人到四十歲仲玩玩下架,無老婆又無仔女,都唔知做乜。

仲有,今日佢話想你生,只係唔想做衰人。但其實你一聽佢既解決方法就知佢幼稚和廢柴,佢話佢屋企人湊,咪又係將個波比人,佢肯定未意會到湊小朋友要好多錢、時間,基本上無得再出去蒲,一切以家庭為先。呢D犧牲佢肯定無諗過,到真係發生時佢實走夾唔抖,因為你唔好呃自己,其實佢真係唔係咁愛你。

但我唔敢講你應該生定唔生。你可以諗個最壞情況:所有人(包括男家和自己屋企人都唔幫你湊),你自己一個財政、體力、情緒搞唔搞得掂?唔得既話,其實你都未夠成熟去生。另外,你當因為小朋友關係你未來呢世都無男人,你承唔承受到?能夠不怪小朋友為負累嗎?

這些問題你要撫心自問,最壞情況你要諗定,唔好低估一個人湊大小朋友的難度,無任何人有責任幫你,因為係你自己決定的。

呢個時候唔係講母愛或刹生啱唔啱,係好實際的,就係你一個搞唔搞得掂?為小朋友的犧牲,你甘唔甘心?Hope for the best, prepare for the worst. 願你能作出明智和無悔的選擇。

男爵府

BB防敏心得分享勳章

樓主,單親路好長,你唔好旨意bb爸爸會負責,咩叫做暫時既決定?bb一日一日大,唔等得嫁嘞,有需要打去家計會,有墮胎服務,不過好似要12週前!做女人,要學識保護自己!

大宅

不要累己累人小朋友出世。可能會怨你一世。樓主。面對現實。唔得就是唔得。

複式洋房

回覆樓主:

del

首頁

尾頁

跳至