懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日照完,醫生話bb頭圍偏細,而家31週但其他都正常。有無媽媽試過呢?可以分享一下嗎?

回覆 ZL1127HK 的帖子

Hello ZL1127HK ,這只是估計數值,亦唔排除孕周唔準所以有誤差,胎兒頭圍偏小1~2周係正常範圍內,醫生都話正常就唔好太擔心,媽媽留意多休息唔好太勞累,規律生活和飲食習慣,媽媽胃口好唔好呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

侯爵府

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-3-30 18:10

Hello ZL1127HK ,這只是估計數值,亦唔排除孕周唔準所以有誤差,胎兒頭圍偏小1~2周 ...

咁請問頭圍大1-2週又有冇問題架?thx
yanyanli1234 發表於 17-3-30 19:29
咁請問頭圍大1-2週又有冇問題架?thx

Hello yanyanli1234,一般胎兒頭圍大於或小於1~2周係正常範圍內,懷孕中/後期媽媽既體重,每星期大概重0.5kg左右就最標準,媽媽留意體重控制,平時有冇做運動習慣?
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

大宅

ZL1127HK 發表於 17-3-30 16:52
今日照完,醫生話bb頭圍偏細,而家31週但其他都正常。有無媽媽試過呢?可以分享一下嗎?
...

冇問題,我囡頭仔由後期都係偏細,而家15個月都係偏細,得3果條線,兒科醫生話只要跟住生長就冇問題,應該遺傳左我頭細,果陣婦科醫生話頭仔細仲易順產

複式洋房

我B 24週,E生話個頭仔唔圓,我都好擔心呀⋯⋯

複式洋房

candywyk 發表於 17-4-5 17:35
冇問題,我囡頭仔由後期都係偏細,而家15個月都係偏細,得3果條線,兒科醫生話只要跟住生長就冇問題,應該 ...

多謝你吖

複式洋房

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-3-30 18:10

Hello ZL1127HK ,這只是估計數值,亦唔排除孕周唔準所以有誤差,胎兒頭圍偏小1~2周 ...

胃口正常吖

子爵府

...

偏細有無講細幾週?keep住有生長就無問題。
我bb後期偏細2至3wk,出世後又無話細
ZL1127HK 發表於 17-4-5 23:02
胃口正常吖
媽媽胃口好就好喇! 繼續均衡飲食去吸收多元化營養, 保持心境放鬆開朗, 休息多D瞓多D都可以幫助長胎,只要醫生冇提及過BB 體重及生長問題就唔需要太擔心呀!

男爵府

...

我細b 16w頭圍大咗2 weeks。私家話ok正常。應該係遺傳。我老公 n 大仔都係大頭的

首頁

尾頁

跳至