跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友香港讀緊小五, 6月足11歲, 因為已missed State 派位, 唸緊今年暑假去9月做 Year7 插班定出年讀埋小六先去英做 Year 8 插班? 邊樣易D?
你有上天堂的把握嗎?

大宅

janmy1230 發表於 17-4-2 17:59
小朋友香港讀緊小五, 6月足11歲, 因為已missed State 派位, 唸緊今年暑假去9月做 Year7 插班定出年讀埋小六 ...

我都一樣情況,我諗視乎住邊區,D學校緊張否?心議的若然冇位,唔知基制係會派去邊區?
我諗可以send電郵去問下先
我考慮緊去曼城M33你呢?

大宅

係council 安排,首先找左所屬council先,M33 google 應係呢個

http://www.trafford.gov.uk/residents/residents.aspx

不過你自己再查證清楚,可能有錯呢。

內裡有school, 再找資料

大宅

FiFi618 發表於 17-5-28 05:50
我都一樣情況,我諗視乎住邊區,D學校緊張否?心議的若然冇位,唔知基制係會派去邊區?
我諗可以send電郵 ...

我都係去Manchester, 因為我會搵Church of England secondary school, 我諗住去 Bolton BL2

你諗住幾時去?

大宅

回覆樓主

我希望暑假去曼城

大宅

FiFi618 發表於 18-1-9 21:40
我希望暑假去曼城

我9月到咗,宜家settled 咗喺Bolton!
小朋友已入學
你有上天堂的把握嗎?

大宅

janmy1230 發表於 18-1-10 08:11
小朋友已入學

我小朋友現在香港小六,今年9月入year 8係咪都係插班?
似唔似香港中二插班咁?

子爵府

janmy1230 發表於 18-1-10 08:11
小朋友已入學

hello ,記得我嗎?我10月都過咗來了!定居 Stockport.
小朋友入到心儀學校嗎?

子爵府

FiFi618 發表於 18-1-22 23:26
我小朋友現在香港小六,今年9月入year 8係咪都係插班?
似唔似香港中二插班咁?
...

小朋友入學都是看年齡。 你小朋友咩月份出世? 我仔是9月,所以來到呢邊是剛剛yr 7,不用跳ㄧ級。若果是8月,就跳yr 8。 至於安排入學,你要到埗後向所屬地區既 council伸請。通常有位就比你,由於是插班,未必如你所鍾意。希望幫到你少少。

大宅

ironmanmama 發表於 18-1-23 09:17
小朋友入學都是看年齡。 你小朋友咩月份出世? 我仔是9月,所以來到呢邊是剛剛yr 7,不用跳ㄧ級。若果是8月 ...

多謝你意見,亞仔係2006年4月出世的,將會今年9月先入學。咁都係year 8 嗎?

子爵府

FiFi618 發表於 18-1-23 09:35

多謝你意見,亞仔係2006年4月出世的,將會今年9月先入學。 ...

係呀! 即是2005年9月1日至2006年8月31日出生既小朋友,就計同ㄧ年級,如此類推。所以你小朋友會跳咗ㄧ級。
呢邊要求repeat 的話,要向學校同council伸請的。

大宅

ironmanmama 發表於 18-1-23 09:11
hello ,記得我嗎?我10月都過咗來了!定居 Stockport.
小朋友入到心儀學校嗎?
...

hello ironmanama! 記得!

我十分感恩小朋友竟然插班入咗一間心儀嘅中學Year 7,簡直係神蹟 (ofsted rating outstanding Churchof England嘅中學, Manchester 只得4間, 仲要oversubscribed) 所有朋友都話畀我聽唔會有位! 我實在十分感恩!

大宅

ironmanmama 發表於 18-1-23 10:44
係呀! 即是2005年9月1日至2006年8月31日出生既小朋友,就計同ㄧ年級,如此類推。所以你小朋友會跳咗ㄧ級。 ...

我曾經都研究過呢個問題, 因為當時我都擔心大仔入唔到心儀Year 7, 想佢做大仔讀多一年先入中學, 但係council唔畀, 因為呢邊係按年齡入學的!
( 不過有可能個個council唔同, 我當時係喺香港電郵問的, 也電郵學校問會唔會收大仔生, 佢哋叫我搵council)
除非你搵到一間學校佢係獨立收生, 如果佢肯收咗你先, 就冇問題!

子爵府

janmy1230 發表於 18-1-23 18:04

hello ironmanama! 記得!

凳你開心呀!!

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我大女小五,都諗緊幾時過英國讀,但個細係小四,驚過到去兩個唔係同一間學校

大宅

jutau 發表於 18-2-1 22:59
我大女小五,都諗緊幾時過英國讀,但個細係小四,驚過到去兩個唔係同一間學校
...

我個仔當時都係讀完小五過嚟, 細嗰個讀完小二! 我覺得快快畀個大女過嚟因為呢邊Year 7,足11歲Year 7, 未足11歲仲可以Year 6.

e邊中學好似香港咁早一年申請派位, 大嗰個入到細嗰個跟住就會入返嗰間中學!

反而如果遲啲到,兩個都中學,學校未必有位畀兩個一齊插班……
你有上天堂的把握嗎?

別墅

回覆 FiFi618 的帖子

Yes, as UK secondary starts with Year 7.
My young one will also be finishing P6 in HK and will join Y8 in the UK this Sep. We confirmed a weekly boarding school for him as we’re targeting a Grammar School and an independent school (day school) in the UK South East. So settled in first and hope the two schools have availibility soon.

大宅

Guardian 發表於 18-3-17 00:06
回覆 FiFi618 的帖子

Yes, as UK secondary starts with Year 7.

Hi, I"m planning to send my son for state-boarding, he is P.6 in HK now (born on Dec 2007). Thought that he should be Year 7 if he is attending UK school for 2019-2020 ?

大宅

回覆 kittykat8p 的帖子

According to his birthday. He should be starting Y7 this September.And Y8 for Sept 2019

首頁

尾頁

跳至