6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

肥豆媽咪 發表於 17-4-8 23:54
同路人,bb現在一歲,由2.5月開始用下停下,
一開始係想慳錢同環保,patpat皮膚一路都無野,
後來bb全日用尿 ...

我bb一用p牌patpat就紅

大宅

我都打算買環保尿布,咁你會推呢隻rumparooz嗎?

另外,11塊就夠用了嗎?如果2個月開始用,應該買幾多條?謝謝~~~

男爵府

我total買左12set 褲+1大1小片芝,另加2set一大一小片芯,夏天快乾啲,基本上夜晚洗衣機洗乾,早上乾,但遇著落雨天就要用抽濕機先乾

男爵府

gigisiu77 發表於 17-6-15 15:08
我都打算買環保尿布,咁你會推呢隻rumparooz嗎?

另外,11塊就夠用了嗎?如果2個月開始用,應該買幾多條? ...

我冇用過其他,所以唔識比較,但真心講我覺得呢隻幾貴,如果比我再選,我應該會買隻便啲嘅,見到有一隻叫bebemo,香港牌子,但我見design差唔多嘅,你可以研究下先,其實我諗咩牌子都好,如bb尿多都要換密,兩小時左右,同埋bb大左,尿量大左,都要用兩片片芯先唔會滲尿出來
我total買左12set 褲+1大1小片芝,另加2set一大一小片芯,夏天快乾啲,基本上夜晚洗衣機洗乾,早上乾,但遇著落雨天就要用抽濕機先乾

大宅

回覆 jarjarjar 的帖子

多謝分享

男爵府

tchkhk 發表於 17-5-26 20:30
我都想效法大家做法
可否pm 買尿布link? Thank you (emoji)

你上網搵waysbb 就搵到。

男爵府

jarjarjar 發表於 17-6-15 15:51

我冇用過其他,所以唔識比較,但真心講我覺得呢隻幾貴, ...

我用緊kangacare, Charlie banana 同bebemo, 我覺得kanagacare 是最好的,因為有防漏邊。 另bebemo 雖然係港產,但都係好用既。 反之Charlie banana 我女成日漏尿,同埋佢條片較大細size 比較麻煩。

男爵府

smile888 發表於 17-6-16 10:34
我用緊kangacare, Charlie banana 同bebemo, 我覺得kanagacare 是最好的,因為有防漏邊。 另bebemo 雖然係 ...

對,cb雖然最為人熟悉,但距個size設計,我睇過係最麻煩最唔好用的,另外因爲後來又研究bebemo,見距個設計同kangacare 一樣,所以我先覺得自己買甘貴嘅同隻便嘅無咩分別

大宅

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

唉,kangacare粒鈕爛咗,原來咁化學

男爵府

jarjarjar 發表於 17-6-16 10:45
對,cb雖然最為人熟悉,但距個size設計,我睇過係最麻煩最唔好用的,另外因爲後來又研究bebemo,見距個設 ...

始終kanagacare 有條專利防漏邊,貴就貴在呢度,唯有咁諗會開心d.

男爵府

smile888 發表於 17-6-16 10:34
我用緊kangacare, Charlie banana 同bebemo, 我覺得kanagacare 是最好的,因為有防漏邊。 另bebemo 雖然係 ...

想問下jm, bebemo同kangacare條褲仔係米一樣架?

男爵府

jarjarjar 發表於 17-6-26 14:35
想問下jm, bebemo同kangacare條褲仔係米一樣架?

唔同,kagacare 有條專利防漏邊,片芯又可有幾款唔同組合,貴好多架。 不過我覺得bebemo雖然係港產,但用落都可以既,我覺得比Charlie banana 好。

大宅

crify 發表於 17-5-22 18:28
出街換片
我諗要帶個膠袋袋住條用過的片
感覺不太方便

我逢訓天光或者出街都係用番尿片☺️

大宅

回覆樓主:

bb 4個月喇,開始準備換環保片♡♡♡
加油

男爵府

coffeefamily 發表於 17-6-29 07:26
bb 4個月喇,開始準備換環保片♡♡♡
加油

用落好方便的

複式洋房

禁未要洗好多次。係點用架

男爵府

Puiin1314 發表於 17-7-1 16:18
禁未要洗好多次。係點用架

夜晚先一次過開洗衣機洗,但尿布要換得密啲

大宅

回覆樓主:

我個仔都用緊Kangacare,佢四個月大就開始用,不過用咗兩個幾月就見到陰囊果度有啲紅咗,停用咗就無事。到而家13個月大,成日見阿仔換片果陣就用手抓陰囊位,結果拎番出嚟用番佢就唔抓lu,應該尿片太焗佢覺得痕啦。而家再用既分別就係,阿仔自己行去揀尿布既款嚟著囉。

基本上如果用一條片芯,兩個鐘換一次都差唔多,都濕到八八九九。跟住拎個筒裝啲梳打粉加水浸住,夜晚一機洗晒就得。如果有便便就會即刻沖走,然後加啲梘液用手搓走剩番啲便便,再沖走。基本上都唔會蝕咗啲色係條片度。

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

咁請問出街咪要袋住濕左的尿布?

男爵府

eightnine89 發表於 17-7-2 02:43
咁請問出街咪要袋住濕左的尿布?

出街同瞓教我就轉返紙尿片

首頁

尾頁

跳至