自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

系九龍塘上車見個大概80歲啊伯企住,去到沙田,系我同啊伯第三四個座位距離既人落車,我猶豫要唔要快d過去放低背囊然後叫啊伯過來坐,但系又驚眾人目光落系我身上,考慮咗三秒可惜俾人坐咗,我有少少內疚因為我而啊伯冇得坐,又會唸其實我都系同正常人咁嘖而且隔三四個位。
我老公話如果我咁系做多咗,距唔會咁做,最多同啊伯講有位,有d男人要面子唔會坐。叫我想清楚下次再遇到應該點做,自己想清楚做自己就得,唔洗內疚。

我好在意其他人睇法,所以我唸咗陣覺得老公岩,下次費事多事。

但系,我又唸:如果因為自己厚面皮多事而令到啊伯有得舒服d可能坐到去羅湖既,咁值得窩,距唔坐咪我自己坐翻,我唸起自己老豆系銅鑼灣企到黃大仙穩我都話企到攰。雖然我宜家咁唸可能下次遇到又猶豫。

請問大家會點做?

PS:下個站有其他人落車叫啊伯坐距有得坐了

.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

你諗得太多,放鬆下。
大家好,我是子悠~~

伯爵府

自尋煩惱

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

自尋煩惱 * 2

"女" 人做牛做 "馬" => 媽

男爵府

我會俾佢坐

珍珠宮

sharonchan.0711 發表於 17-4-9 08:48
系九龍塘上車見個大概80歲啊伯企住,去到沙田,系我同啊伯第三四個座位距離既人落車,我猶豫要唔要快d過去 ...

我唔會諗咁多,即提阿伯附近有位,

佢話唔坐,其他人再坐下去亦冇問題。
通常一出聲,啲人再逼都讓出通道,有第二個想截糊亦會起返身。若厚臉的硬搶,其他人總會讓座。其實香港人有情的。

男爵府

回覆樓主:

自尋煩惱 x 100
與智者為伍 與善者同行

象牙宮

sharonchan.0711 發表於 17-4-9 08:48
系九龍塘上車見個大概80歲啊伯企住,去到沙田,系我同啊伯第三四個座位距離既人落車,我猶豫要唔要快d過去 ...

just simple
放低背囊然後叫啊伯過來坐.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

堅媽 發表於 17-4-9 09:11
自尋煩惱 x 100
其實我睇到呢個字眼有d唔開心,呢個系貶義詞,覺得我出自關心有同理心但不被大家認同,話想多了我會覺得心裡好受d,我做過心裡測試自己性格適合社工、醫護、幼教之類,老師話如果出現沙士我系會出去救人既人,缺點系悠遊寡斷,睇完咁多位意見,我唸以後闲事莫理好d,多謝各位
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

琥珀宮

畀面勳章

sharonchan.0711 發表於 17-4-9 09:22
其實我睇到呢個字眼有d唔開心,呢個系貶義詞,覺得我出自關心有同理心但不被大家認同,話想多了我會覺得心 ...

唔使唔開心,你想叫伯伯坐,出於好心,好心又怕乜尷尬 /別人眼光呢?
至於伯伯拒唔拒絕,亦係佢選擇,有d 老人家見就嚟落車,都會唔坐,無乜特別
而且,其他人並唔係咁冷漠架,好多時d 人見有人讓位,佢地會讓條路出嚟,甚至有人會扶d 行動不便嘅老人家埋位添
只要自己心存善意,上善若水,人就安樂[/smile

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我可能唔做咁多動作,但會望向伯伯方向,以手示意佢呢邊有位,或講聲有位。通常你做果陣,人地都會見到你動作,都會望向你望既方向,就會自動讓開比伯伯行過去。

珍珠宮

我會大動作或大聲提呀伯坐,等其他人唔敢坐

男爵府

sharonchan.0711 發表於 17-4-9 09:22
其實我睇到呢個字眼有d唔開心,呢個系貶義詞,覺得我出自關心有同理心但不被大家認同,話想多了我會覺得心 ...

咁其實你出post只係想人地認同你啫下話。。你自覺出自關心有同理心又何需要有人認同,有善心既人無人認同都會做善事架啦,除非你做咗係想人讚啦
我欣賞你有幫人既心,但亦覺得你有少少多餘,隔成三四個身位喎,唔係係你身邊喎。。
同埋啊伯無得坐唔係因為你囉,係因為坐係度啲人無人讓座,你唔需要內疚。
社會上多啲你呢種人會好好,但你不需要將啲責任攬晒上身令自己唔開心

翡翠宮

回覆樓主:

日常生活經常會係好多瞬間遇到呢D事,幫到就幫,幫吾到就忘記佢 move on
如果咁樣都內疚咁情緒氾濫,你自己都好辛苦

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

儍猪猪,你諗得太多,幫人係自發性,你好好心地,你係睇到情况週邊無人出聲話讓伯伯你先想出手啫,真係唔需要理會人哋眼光喎,各人有各人做法,又唔係做壞,光明正大,比著我同一情況我真係會二話不說霸左個位跟手大聲同伯伯講有位坐,我係唔會理人哋點睇,依家面皮幾丈厚,因為我已經係一個師奶!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

話你自尋煩惱係講緊你嘅方法/想法,而不是懷疑你的同理心。
讓座比伯伯,一係直接叫佢坐,一係幫佢霸位,仲有一種方法,就係幫伯伯開口請人讓位。講真,用什麼方法都有機會比人鬧,做定唔做係取決於你的決定。但有一點肯定的,就是你猶豫就會乜嘢都做唔到。

伯爵府

好小事啫。 我通常會好大聲同阿伯阿婆講「有位啊」 。 咁附近既人多數都會等佢慢慢行過去坐, 唔會同佢爭。 呢d情況, 出聲好過出手

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

諗得太多

珍珠宮

moniko 發表於 17-4-9 09:55
好小事啫。 我通常會好大聲同阿伯阿婆講「有位啊」 。 咁附近既人多數都會等佢慢慢行過去坐, 唔會同佢爭。 ...

我都係咁做

男爵府

回覆樓主:

單單讓位已經諗禁多,jm平時應該都好謹慎

首頁

尾頁

跳至