嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

細佬7個半月,食豬肉會敏感,咀一撻撻紅但轉頭散,可以點?

水晶宮

Chunwaikin 發表於 17-4-10 11:12
細佬7個半月,食豬肉會敏感,咀一撻撻紅但轉頭散,可以點?
對豬肉敏感比較罕見。有冇試過畀佢食唔同來源地嘅豬肉? 反應是否一樣?

回覆 Chunwaikin 的帖子

Hello Chunwaikin,BB食左幾多日豬肉? 高蛋白質食物(如豆,肉類,海鮮)一般會係比較常見嘅致敏食物,不同既蛋白質食物都要試3-4日,份量要由少開始,原因係怕BB對某一種類蛋白質敏感,如果係連續食左幾日豬肉,咀都有一撻撻紅,就耍暫時避免進食。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

EstrellaDamm 發表於 17-4-10 17:18
對豬肉敏感比較罕見。有冇試過畀佢食唔同來源地嘅豬肉? 反應是否一樣?

我俾本地豬

大宅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-4-10 17:38
回覆 Chunwaikin 的帖子

今日第一日試
Chunwaikin 發表於 17-4-10 17:39
今日第一日試
媽媽可以繼續俾BB 試多兩日, 只係俾依種新食物, 每次俾好少份量, 密切觀察BB 係咪每次食完都嘴角發紅, 如果係可能BB 對豬肉敏感, 咁就要暫時避免食豬肉喇!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

豬肉咁多菌,可以俾雞胸肉或魚肉都好好營養。

大宅

花詩詩 發表於 17-4-16 14:45

試左,雞肉都唔得,好灰,食咩都紅

大宅

Chunwaikin 發表於 17-4-16 14:46
試左,雞肉都唔得,好灰,食咩都紅

請問你bb最後可食到咩肉?因為我b食豬牛都身體紅好慘

大宅

JYS 發表於 17-12-2 00:35
請問你bb最後可食到咩肉?因為我b食豬牛都身體紅好慘

而家只食豬肉,之前有少少濕疹,所以好少俾雞,牛都無俾,魚會俾但都好少

大宅

2018復活節勳章

花詩詩 發表於 17-4-16 14:45
魚都好夠

首頁

尾頁

跳至