跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-4-21 13:04
未有日子,我見通常月頭、月尾先有interview date

咁麻煩你有新opdate又話我知吖! thanks!

大宅

回覆樓主

大家好呀!

我啱啱4月頭寄咗I-130申請我老公,都預咗要今年年尾先會收到NOA2㗎喇,不過我都開始睇定NVC啲程序,準備定啲文件

想問吓宜家香港咪轉咗做electronic processing嘅,咁啲出世紙同結婚證書係咪只要scan好到時upload就得喇?正本就interview時帶去?仲使唔使申請定certified copy呢?

Thanks!

伯爵府

好媽媽勳章

Honey媽媽 發表於 18-5-1 05:41
大家好呀!

我啱啱4月頭寄咗I-130申請我老公,都預咗要今年年尾先會收到NOA2㗎喇,不過我都開始睇定NVC啲 ...

只要scan好就得

大宅

ivyscyip 發表於 18-5-1 07:39
只要scan好就得

咁就好喇,方便好多

另外如果用joint sponsor, 使唔使帶埋佢啲入籍證書正本去interview呢?

伯爵府

好媽媽勳章

Honey媽媽 發表於 18-5-1 10:25
咁就好喇,方便好多

另外如果用joint sponsor, 使唔使帶埋佢啲入籍證書正本去interview呢?

更係唔洗。scan好tax transcripts 先,記得每個file 要細過2 MB. 另外,要係個頭不用轉就睇到(即係如果係打橫,個file都係打橫)。只接受pdf同jpg

大宅

ivyscyip 發表於 18-5-1 10:30
更係唔洗。scan好tax transcripts 先,記得每個file 要細過2 MB. 另外,要係個頭不用轉就睇到(即係如果係 ...

明白,希望嚟緊Nebraska會process快啲啦

大宅

ivyscyip 發表於 18-4-19 10:48
我已經收到case number,亦都upload 了所有documents. 昨日2/2号receipt day收到case number, 好似10星期 ...

我仲未有呀,你收到信定電郵呀?我老公同仔六月尾先返去,好想追到佢地,唔係我兩個仔就慘了

伯爵府

好媽媽勳章

mrscow 發表於 18-5-3 21:23

我仲未有呀,你收到信定電郵呀?我老公同仔六月尾先返去,好 ...

收email㗎。不過等咗八星期之後,我係日日打去追。

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-4-21 08:10
今日收到case complete...等interview...
請問點睇係咪case complete? 因為我submit 哂文件都2個月, 收唔到D咩消息, 只見話文件accepted

伯爵府

好媽媽勳章

ayuwind 發表於 18-5-5 01:55
請問點睇係咪case complete? 因為我submit 哂文件都2個月, 收唔到D咩消息, 只見話文件accepted
...

應該有封email話documents completed, in line for interview.

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-5-5 08:07
應該有封email話documents completed, in line for interview.
oh...thanks!但我仲未收到...係咪要等好耐? 都submit左成2個幾月...

伯爵府

好媽媽勳章

ayuwind 發表於 18-5-7 11:20
oh...thanks!但我仲未收到...係咪要等好耐? 都submit左成2個幾月...

我submit咗documents 5日就收到了

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-5-7 11:45
我submit咗documents 5日就收到了
Thanks!

伯爵府

好媽媽勳章

heman_heha 發表於 18-4-21 21:05
咁麻煩你有新opdate又話我知吖! thanks!

我剛收到interview date 了,case complete 4月20日,interview letter 5月10日,interview 日期 6月21日。

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-5-10 21:52
我剛收到interview date 了,case complete 4月20日,interview letter 5月10日,interview 日期 6月21日 ...

好呀,唔該晒你,不過我仲未case complete,唔知係咪又慢番啲

男爵府

回覆 ivyscyip 的帖子

請問你PD係幾時? F2A?
我F2A, PD 2016年6月6日, CASE COMPLETE 4月4日, 依家都未收到INTERVIEW LETTER, 打左2次電話去NVC, 佢都話VISA未AVAILABLE.... 我既PD是今個月已經CURRENT了, 有D國家快既係4月20幾號已經收到IL了.
mommy loves U  

伯爵府

好媽媽勳章

Supersasa 發表於 18-5-15 17:39

請問你PD係幾時? F2A?

我係IR-1, spouse of US citizen, 所以不用跟priority date, 冇quota 的

男爵府

喔!請問你係email收interview通知嗎?之後會唔會再有封信郵寄黎香港?

伯爵府

好媽媽勳章

Supersasa 發表於 18-5-15 22:43

喔!請問你係email收interview通知嗎?之後會唔會再有封信郵寄黎香港?

我暫時只收到email,唔知會不會收到信,你知政府有幾慢㗎啦

男爵府

今日又打左去NVC, 都仲係未有....

首頁
12345...7

尾頁

跳至