懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

14年2月,黎左成個月m,但只黎1-2日,隔日又黎下停下,而且量很少,同老公(當時仲係男朋友)行埋時仲覺得痛,於時去左睇醫生,醫生check完叫我驗尿,竟然同我講我有左,果下又驚又喜,但因為照唔清個胎就轉介左我入院再檢查。但第二日已經同我講好大機會係小產,因為依然搵唔到個胎,而我仲出緊血。抽血驗hcg ,留院幾日,結果hcg冇乜點升,醫生宣布我已經小產...而且因為拖得太耐,搞到有盆腔炎...之後睇左兩個月中醫先好返。
15年初結婚後,努力做人,食中藥調理身體大半年,後期玩紅d綠d、每日量體溫,終於係10月發現驗孕棒上出現令人期待既兩條線,雖然初期都有出血現象,嘔又嘔到7彩,但係16年7月順產生左阿囡,7.7bls 好健康:mother:
到17年3月,幸福既事又降臨,心諗今次又可以順利懷孕生細b,第二次做媽媽,同老公兩個都有點大安指意,唔太緊張,連產檢都諗住拖到8-9wks先去。今胎除左冇乜胃口,一直都冇唔舒服。清明仲跟左老公返鄉下拜山,點知到8w1d朝早起身發現有少少啡,但根據過往經驗,初期流啡都好正常,我理都冇理就繼續返工(因為岩岩轉新工,唔想請假),到食飯前去廁所抺到有血,食完飯後仲愈來愈紅,而且伴隨肚痛,心知不妙,即刻請假飛的去睇急症。
到左急症室,醫生照陰超只發現胎囊,就叫我入院等婦產科醫生再check清楚。下就4點左右,check左個胎仲係度,咁就建議我留院觀察一晚,點知我就開始有細細舊既血塊流出,到夜晚7-8點左右開始陣痛,好記得生阿囡之前就係咁樣幾分鐘痛一下....當下我已經打定輸數,知道細b要出黎了
終於,凌晨3點,起身去廁所就feel到有野排左出黎...成個過程,黎得好快....毫無先兆,當下我內心好平靜,但見到老公果下真係爆喊....我都明白汰弱留強,點解幸福黎得咁快又走得咁快。返到屋企摟實阿囡喊,要抓住自已既小生命真係好難...

大宅

我今日都係9w 同樣地只照到胎囊,亦已經肚痛流血,証實要同我bye bye!
我第一胎,同先生都好想做父母,以為可以順利,點知原來唔係可以自己去控制...
肚好痛,但心更痛,覺得上天俾左份禮物,但要沒收返...

男爵府

加油!養好身體。bb一定會健康回來

複式洋房

回覆樓主:

相信你內心一定好難過。
但請你好好保重向前看,有時候掛念一下也正常不過。當然記得你還有可愛的大女和支持你的老公。
加油。一切都會過去。可能上天在適當的時候會把最好的給你們一家。
:)

大宅

畀面勳章

Emememilyly 發表於 17-4-11 00:01
14年2月,黎左成個月m,但只黎1-2日,隔日又黎下停下,而且量很少,同老公(當時仲係男朋友)行埋時仲覺得 ...

不要太難過,下個會執齊野返黎的

複式洋房

每個人都有23對染色體,如果當中係有異常,只有其中3對 (T13 T18 T21)係有機會唔會早期流產,其餘一般都會係12週前流產,亦即係自然淘汰,所以個胎生長得唔好/停止生長,好大機會係bb染色體有事

男爵府

開心吸收勳章

媽媽要加油振作,還有大女要照顧呢

好好調養身體,小天使一定會再回來的

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

可能BB仲未ready,先好好休息,等身體OK喇,小天使會返黎。加油吖。

珍珠宮

唔好太傷心喇,養好身子,以後仲有機會,加油

民房

唔好太難過,加油…

別墅

請保重!
舊年年尾我都冇左⋯
當時我囡9個月,我都係攬住佢喊過。
果陣我都打過一篇長文係bk,唔明點解會係咁,唔明點解個天要咁對我。我自問唔係衰人,點解個天要咁殘忍?!
慢慢,我發覺個天其實係要我知道,我要學習珍惜身邊所有事、要感恩今日所擁有的一切!可能以前我睇好多野都好理所當然,冇諗過珍惜⋯但現在我會了!
希望你好快會接返小天使返來!

大宅

Emememilyly 發表於 17-4-11 00:01
14年2月,黎左成個月m,但只黎1-2日,隔日又黎下停下,而且量很少,同老公(當時仲係男朋友)行埋時仲覺得 ...

完全明白你的痛,我去年年中試過。但要積極樂觀面對!好快小天使再降臨的!

大宅

桃多多 發表於 17-4-11 00:51
我今日都係9w 同樣地只照到胎囊,亦已經肚痛流血,証實要同我bye bye!
我第一胎,同先生都好想做父母,以為 ...

完全明白你的痛,我去年年中試過,bb去到6 星期停止生長。但要積極樂觀面對,好好養好身子!過左幾個月我再懷孕了!相信你都會好快再有小天使降臨的!

首頁

尾頁

跳至