自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

媽媽已九十多歲,過去一年出入醫院多次,近幾個月因跌倒出入三次了。每次都祇係留院觀察又出院,因醫生都冇野可做。年初跌倒後家人照顧唔到已入了老人院舍,情况每況越下,精神越来越差,過去的一星期已沒有胃口進食,要人餵都祇可以食少少。同佢講嘢也沒有甚麽反應。昨天條頸已沒力抬頭。肚脤腳又腫我們兄弟姐妹都已有心理準備她差唔多時候要走了。但唔知要唔要送院,還是尤她衰弱下去。我們都只想她可以舒舒服服的走,唔想佢入院又被左拮又拮,又照另樣個樣,一時又黎抽血。我哋見到真係好心痛。各位身邊或朋友有冇見過咁既情況,可以分享吓嗎?還是應該入院呢!謝謝!

iammiyake    發表於 17-4-12 14:22
funfun759    發表於 17-4-11 16:49
蛋皇哥0127    發表於 17-4-11 14:35
ic34    發表於 17-4-11 14:19
mandychan0510    發表於 17-4-11 13:35

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

唔識答,不過祝福你們

男爵府

回覆樓主:

當年奶奶走前情況與你媽媽差唔多,不久就離開。

男爵府

但你地家人會想佢響屋企離開嗎? 聽講屋企離開的話警察會介入,送佢去醫院都可以舒服咁離開,有家人簽紙就可以!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我是靚媽 發表於 17-4-11 05:34
媽媽已九十多歲,過去一年出入醫院多次,近幾個月因跌倒出入三次了。每次都祇係留院觀察又出院,因醫生都冇 ...

是,我嫲上個月正是這樣,大約一個多兩星期前沒有胃口,時常睡覺,突然一天在老人院氣促,好快送醫院,在醫院過多一個多星期便走了,這段期間我們每日都去看她,她好像睡覺一樣,間唔中會開眼,我嫲沒有痴呆症,她開眼還認到我們。她走時,我在身邊,表面上她並沒有痛苦,只用氧氣筒幫助呼吸,入院時醫生表明不會用任何藥品,等她舒服走,只間唔中打瑪啡,因為她長期睡覺中,所以她有無甚麼痛苦感覺真的不知道,你們現在只有多些去陪著她,希望你媽媽最後能沒有痛苦

大宅

媽媽已九十多歲,過去一年出入醫院多次,近幾個月因跌倒出入三次了。每次都祇係留院觀察又出院,因醫生都冇 ...

如果老人院無堅持要你們送入院,就睇多陣先。
最緊要你們家人一致想老人家舒適咁走,如果未決定好的到時又插喉又剩盞老人家辛苦。
之前入院同意左DNCPR未~?有無同醫院講定唔做任何野~?

mandychan0510    發表於 17-4-11 13:37
mandychan0510    發表於 17-4-11 13:36

侯爵府

希望你媽媽早日康復

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

二月我太公也走了,有一天,他彷彿吃不到野,好痛,但他不想去醫院,個刻會唸,如果要走,在家走總舒服過在醫院,不過之後他越來越痛,我們又不知佢咩事,最後送左佢入醫院,原來動脈有個腫瘤爆左,只剩幾小時,最後親人黎哂醫生問要不要打嗎啡等佢舒舒服服咁走,有時醫院有設備可能會令病人舒服d,係家可能舒適d,不過去到某程度已經沒有分別,因為他已經迷迷糊糊。

快樂鳥    發表於 17-4-11 16:00
mandychan0510    發表於 17-4-11 13:41

象牙宮

時下好多人都活 90++
一星期已沒有胃口進食,要人餵都祇可以食少少。 昨天條頸已沒力抬頭。肚脤腳又腫
該入醫院吧。

除非 腦子。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

Poo得好勳章

身邊有個親戚臨去時又係食唔到嘢先,然後行都冇力,後尾先知可能係因為心臟漲大咗頂住食道,所以食唔到,心臟令D血液循環有問題,所以冇力,醫生話原因是心臟衰竭

複式洋房

回覆樓主:

好好珍惜最後日子

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

珍惜

男爵府

2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

珍惜

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珊瑚宮

如血痒不夠。老人院一定送医院的

插胃喉吊奶可拖多一段日子。但病人走吾到就慘了
玩具萬歲!

侯爵府

2018復活節勳章

珍惜所剩餘時間

我聽聞話當一個人臨走前, 身體上係會拒絕任何食物, 因為已經無必要再用食物想維持器官作業, 我爸臨走前都係咁,唔想食嘢。

其實係醫院有個地方好係可以打碼啡等病人無痛苦瞓住咁離開

送上祝福

子爵府

回覆樓主:

別墅

我嫲嫲去年因病走左,臨終時由醫院轉到療養院,不是老人院的。我地都覺得,療養院的姑娘好過公立醫院,而且經驗都好豐富。

當時我地都同你一樣,唔想每次call車入院又將個老人家「武黎武去」,進進出出其實病人同家人都好攰。
後來在療養院的日子,都係維持番日常照顧,病人都無乜同苦。
入在療養院一星期左右,老人家就走左。
願樓主堅強!加油!

珍珠宮

珍惜

子爵府

回覆 我是靚媽 的帖子

幾個月前我外婆走前也是這樣,你要同醫生講,再遇上緊急情况,不要急救。

mandychan0510    發表於 17-4-11 13:41

首頁

尾頁

跳至