美容扮靚

跳至

首頁
23456...8

尾頁

水晶宮

jesswu 發表於 17-4-28 13:51
感謝你
我話我唔識只識睇反映喺自己面上的效果……但經有識之士分析講解後,再自己再過濾分 ...

我覺得定期laser skin rejuvenation + chemical peel, 基本上只用天然護膚品去做好補濕鎖水, 再按需要加B3, Vit C and/or Retinol產品去maximize醫美treatment效果, 真係乜都夠哂喇!
表面功夫做足, 再加飲食和運動, 真係做到盡架喇!

水晶宮

greentea000 發表於 17-4-28 15:10
回覆 Elenalan 的帖子

你對Pro-Xylane點睇?
呢個成份我冇用過。佢只係L'Oreal group某幾個牌子有用呢個成份, 但又冇乜L'Oreal Group以外的相關研究其實係咪好似plant stem cell呢d類植物成份? 信則有不信則冇效, 至少唔似動物growth factors咁大爭議和safety concern...

水晶宮

greentea000 發表於 17-4-28 15:34

咁你認為咩成傷有助修復肌底膜?
sorry肌底膜英文係咩?係Epidermis定係Dermis?
如果係Epidermis, 講鎖水能力、防禦能力, 我聽過o既成份主要係ceramides, squalene, B3, glycerin, HA, placental protein, hydrolyzed proteins, trehalose, glucosamine, plant sterols, etc...

如果係Dermis layer, 增加collagen就係Retinoids, AHA, peptitdes, growth factors, stem cell...

仲有Vit C呢d as antioxidants, anti photo damage, 亦可increase collagen level

水晶宮

greentea000 發表於 17-4-28 16:00

抗糖化、抗羰基化有無產品推介?
抗糖化就聽過, 抗羰基化係乜來?anti-glycation其實係咪應該從diet著手?
另外有聽過carnosine supplements可以neutralize free radicals去slow down glycation process, 但呢類supplements未係FDA approved。
topical skincare 真係唔知有邊d。

水晶宮

jesswu 發表於 17-4-28 16:18
謝謝你,意見好中肯好有用!
我諗我會將護膚程序簡化一下……
飲食和運動暫時我尚算on the right t ...

飲食方面我都冇乜節制, 成日忍唔到口食junk food...
supplements我都冇乜心得, 我都主要係食Vit C, calcium, 我食唔到fish oil太腥, 我就食沙棘, 都唔係日日食, 記得先食...

水晶宮

greentea000 發表於 17-4-28 16:41
回覆 jesswu 的帖子

我有食維他命C,每日150mg,再靠蔬果加埋有300mg。

我都成日暴曬
行地盤

水晶宮

siukei 發表於 17-4-28 17:45
Elen,

我朝早用skinceutical 嘅CE, 跟住HA serum + cream + 防晒

B3唔可以同L Ascorbic Acid一齊用,所以你早上用CE, B3只可晚上用。

Retinol最理想係洗面後第一個step用,你可搽完retinol等30min, 再用含B3嘅面霜,e.g. SkinC有隻5%B3 cream

水晶宮

siukei 發表於 17-4-28 18:02
Thx Elen!

但如日頭轉用MAP instead of CE, 係咪就可以跟住用B3, HA...?

MAP和B3應該可以同用,我見過呢種配方skincare, 但我冇試過

水晶宮

greentea000 發表於 17-4-28 18:36

咦,SkinCeuticals H.A.塑顏飽滿緊緻精華有10% Proxylane ! ...

係呀,但酒精都應該唔止10%
SkinCeuticals, L'Oreal, Lancome, La Posay Roche...都有產品有呢個成份…

呢個成份好好?有乜功效?

水晶宮

greentea000 發表於 17-4-28 19:00
眼見好幾個30出頭同事已經主力醫美療程,平時用開架產品,佢地話計返條數比阿媽平又更有效,仲唔使花時間亂 ...

我37, 我今年都開始打laser, 因為d 斑搽乜都唔會甩

水晶宮

greentea000 發表於 17-4-28 19:11
有D文章話pro-xylane有助修復肌底膜,不過要高濃度,即係無得用開架

起碼要lancome,最好hr :m ...

LOreal group俾咁多錢研究又申請專利,點會開架價錢
不過而家d醫美牌子都放開架

水晶宮

greentea000 發表於 17-4-28 19:18
例如搽過咩,時間,效果?

等我同其他jm行少D錯路,thanks!

我21歲就開始恆常暴曬,不過我係好捨得搽防曬嘅,有'防曬狂徒(塗)'嘅朵乜大牌子防曬都試勻,最後結論,要暴曬只有Shiseido和LOreal Group牌子防曬最有效。我其實係生完B後呢幾年先出斑,以我年紀都算係咁,斑唔算多,見過醫生話係面層色斑為主。我用過好多淡斑產品,只有以前SKII, Fancl, Lancome, DermaCeutic Yellow Cream, Priori Even Tone對我比較work見到淡化效果....但唔會甩,隨時間d色素又浮番上來,粒斑又可能深番

以我觀察,皮膚毛孔粗、油脂旺盛、暗瘡肌嘅膚質都好少會有斑。皮膚薄、乾肌比較易有斑。

老實講,用咩skincare都唔夠做足防曬重要。以我年紀,同齡果d人成日曬又唔做足防曬,真係好多都膚質粗糙、毛孔粗(你講果d水滴形)同埋面皮好鬆弛虎紋好深。我算係出入地盤keep得好果d, 證明防曬真係好緊要!

水晶宮

greentea000 發表於 17-4-28 19:48
回覆 small22 的帖子

係台灣,係咁分齡:

當我仲係輕熟齡呢個組別或以前,我係好懶護膚,除左防曬和eye cream我一定用,其他我懶到可以乜都可以唔搽,唔乾到痕都唔搽。試新產品時好雀躍,但用又3分鐘熱度…
現在已熟齡界別,同自己講再唔keep真係見到條紋先搞咩,到時再勤力搽乜都冇用…

試過laser後, 又覺得搽skincare做到嘅都好有限,laser一次已見效果,搽skincare都追唔到時間速度…

水晶宮

greentea000 發表於 17-4-28 20:04

190# 有問題等你

超熟即幾多歲?皮膚有冇相睇下?
我只熟悉乾肌/敏感肌嘅產品,收毛孔(如果係老化膠原流失)一定laser最work

水晶宮

iris007 發表於 17-4-28 20:14

你係做邊隻laser?

我喺隔離1064 laser po有講,我打左1次ebrium glass 1550, 買左1064未做。
1550做嫩膚,火燒咁痛,紅腫1-2日,結焦面痕極乾5-7日。雖然有效果,但有budget有得揀我唔建議俾$去受苦

水晶宮

greentea000 發表於 17-4-29 03:32
small22 發表於 17-4-28 23:40 day time 搽薄 bb cream, 黑頭, zone 出油多

講中我心聲!!!至愛冰河泥!!!超好用!!!敷完毛孔又收細!!我乾肌基本上敷mud mask好乾,mud mask我只用佢,就係因為購買唔方便,我已冇用mud mask了! 好想買番用

水晶宮

HIMMAMA3 發表於 17-4-29 04:20
JM , Hifu 有沒有comment ?

我冇做過hifu, laser都只係今年做左第1次,呢方面認識唔深,答唔到你

水晶宮

greentea000 發表於 17-4-29 08:58
咁你用咩代替?

有用過borghese mud mask (淺綠色), 不過都乾,所以已經好少用。清黑頭現在靠出去做hydrafacial...基本上我仍然好懶敷mask

水晶宮

jesswu 發表於 17-4-29 13:19
jm想請教緊緻產品……
我剛踏入超熟齡(剛45)……暫時未有鬆弛問題,虎紋the 面都未有,只眼尾和額頭有少量 ...

我覺得搽skincare只可改善膚質紋理,改善唔到肌理鬆馳
做hifu冇效果因為你未夠鬆墮,係好事呀!

水晶宮

mimosa_t 發表於 17-4-29 18:03
但呢支係咪有paraben?

首頁
23456...8

尾頁

跳至