自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

同呢個女仔都做左幾年同事, 平時關係良好, 有一齊食飯吹水咁. 都知佢為人, 對自己點豪都得, 但唔會比你揾一蚊著數...呢點無異議, 做同事數分明唔係壞事.

有一日行過, 見到佢台頭放左一叠筆記簿, 好靚, 我以為係佢工作上啲PRODUCT, 就攞上手睇下...然後佢問我: 你係咪要丫? 八折$1XX賣一本比你. 佢話佢係FB賣緊架. 咁見佢開始做生意, 捧下場咪買左一本...

頭先比我知道佢呢批貨係0成本...係間廠免費幫佢做, 無收過佢錢....而間廠之所以幫佢做係因為我同另一個同事平時有落單比間廠, 所以間廠就幫佢做.

我依家覺得自己好似一個傻仔...係貨真價實, 無人逼我買....但我買既唔因為需要, 而係人情同支持... 用公司財產做私人野再係同事間獲利.....
有無人話我知, 其實佢咁做係無問題...係我思想有問題..我唔應該怪佢...唔想失去一個傾得埋既同事丫~~~

男爵府

用幾十蚊睇清佢為人.
人總無完美,對依0的同事唔涉及錢銀應該無問題.但你自己要心裡有數佢广係個咩人囉

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

下我唔覺得乜問題

佢求你買?如果唔係 你所謂既同情唔成立

至於支持 佢有打折比你喎 如果你真係支持佢 就唔會諗人成本
你似想人平更多或free

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

如果我係你同事 我會考慮將你由朋友變普通同事

你自己無需要就直接講無 我見幾靚拿黎睇

而唔係買完覺得自己傻仔左 就覺人呃你咁

如果佢迫你買咁就佢勁差 你無左佢都唔需要可惜

子爵府

我明你會唔開心,好似呃咗你咁。
但又唔可以話0成本,佢都花咗時間去同廠處理,包括設計、運送.....咁諗會唔會好D?
獻醜不如藏拙

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

佢為左賺多點錢先做小生意,先唔講成本係零,我覺得佢賣比你,道理上無問題。今次成本係零,唔代表以後都係掛?如果佢個個都免費比,甘唔洗做生意?

你米當支持下佢。不過我感覺上你過份重視佢,佢應該只當你同事

Chirley    發表於 17-4-14 08:51
wcpcelia    發表於 17-4-13 16:01
1314625    發表於 17-4-13 14:17
Life is better when you're laughing!

侯爵府

一心一意 發表於 17-4-13 12:51
同呢個女仔都做左幾年同事, 平時關係良好, 有一齊食飯吹水咁. 都知佢為人, 對自己點豪都得, 但唔會比你揾一 ...

你預設立場覺得佢要同情同幫忙先會唔開心,佢做生意其實合情理,我成日都講,唔通我開711, d fd 入黎買野要打折或者free 比佢咩?

珍珠宮

我唔會當呢個系朋友, 只當同事, 睇黎, 佢份人都麻麻地, 如果系好既, 送比你好過啦

funfun759    發表於 17-4-13 16:00
cqwert    發表於 17-4-13 14:28

大宅

小豬澄 發表於 17-4-13 12:55
下我唔覺得乜問題

佢求你買?如果唔係 你所謂既同情唔成立

調換黎講,你會唔會咁對同事或者朋友? 自己係廠度攞左啲免費野, 然後高價賣比你..

我一初以為佢係自己入貨先會幫佢買, 等佢快啲回本...根本幫佢做貨果間廠係我落開單既廠, 我要一本同類既一啲都唔難, 反而呢個同事同間廠無太多生意來往.

不過你咁講都係解開左一個心結既...無人叫你幫...係你自己幫之麻...人地根本就係諗住賺你錢...仲調返轉頭話你想攞佢著收添!!

大宅

tcftcf 發表於 17-4-13 12:58
我明你會唔開心,好似呃咗你咁。
但又唔可以話0成本,佢都花咗時間去同廠處理,包括設計、運送.....咁諗會 ...

我可以講係零成本...
佢花既時間係公司返工時間, 運費係公司/廠比...佢既成本可能係街外客交收

不過算啦...惟有咁諗啦..

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

其實......你自己都睇錢重

如果係傾得埋既,咪當一個教訓,以後唔好有錢銀往來

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

一心一意 發表於 17-4-13 13:20
調換黎講,你會唔會咁對同事或者朋友? 自己係廠度攞左啲免費野, 然後高價賣比你..

我一初以為佢係自己入 ...

所謂既0成本都只係look緊人情卡
人地一心想賺錢 同埋佢都估唔到你會check佢來貨成本

就好似我抽到個風扇我唔要賣出去 我同事話買
咁我賣比佢難道我當佢傻仔?定佢自己傻

如果你同事係去洒店 去拿人地贈品賣比你 咁我就覺得cheap爆

其實我賣野我都唔想賣比同事 因為好煩
特別一齊做野 有機會知道自己野既人
賣得貴又比人話 賣得平個心都唔平衡
最慘係賣完有後續先煩

珍珠宮

同呢個女仔都做左幾年同事, 平時關係良好, 有一齊食飯吹水咁. 都知佢為人, 對自己點豪都得, 但唔會比你揾一 ...

其實呢件事都好切合以你所了解嘅呢位同事嘅性格……咁佢又冇逼到買,
不過佢嘅做法就唔會當你係朋友咁, 所以樓主係咪當清楚知道你係佢心中嘅位置。
日後自己咪衡量一下對佢付出幾多lol…

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

你知很太多啫.....所以有時啲野唔知仲好.....
而你覺得既傾得埋....佢未必覺得

大宅

skybiebie 發表於 17-4-13 13:15
你預設立場覺得佢要同情同幫忙先會唔開心,佢做生意其實合情理,我成日都講,唔通我開711, d fd 入黎買野 ...

如果佢果批貨係第度入返黎既, 我覺得咁生意唔係問題, 始終有資金投入
但而家叫我啲VENDOR免費做貨然後賣返比我...,
你知唔知我係點知道架? 我攞住本簿落廠, 個跟單見到, 話: 咦呢個咪我地幫XX做既? 你都攞左本丫? 我地上次幫佢做X十本, 佢宜家又話想攞多X十本話佢啲朋友同事好中意...

珍珠宮

".但我買既唔因為需要, 而係人情同支持... "

呢個係你一廂情願嘅諗法

wcpcelia    發表於 17-4-13 16:01

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

如果同事設計盛盛,幫佢買,ok
如果純粹係廠家免費貨辦,唔涉及任何設計(即不勞而獲),收你百幾蚊就幾老土

我唔覺得樓主貪錢wor

good_pig    發表於 17-4-13 22:24

侯爵府

睇開d
咁人地真係賣
你當日買都係覺得個價接受先買
最多以後唔好俾佢再搵笨

珍珠宮

你已對佢有條刺,睇怕你自己之後都會防佢,都自自然然會少左傾計架喇,唔好講仲做唔做超越同事既朋友

大宅

小豬澄 發表於 17-4-13 13:29
所謂既0成本都只係look緊人情卡
人地一心想賺錢 同埋佢都估唔到你會check佢來貨成本

我唔係有心CHECK佢喎..
只不過係間廠見到我有呢本野, 講出黎咋. 間廠話佢係攞黎送朋友架... 我都唔想講我係用錢買既...

首頁
12345...8

尾頁

跳至