想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我c6形態1 、量好少,医院叫建議做ivf,我真係唔想,想試多2次iui

請問做咩先幫到c6呀。求各位教路。感激不盡。

大宅

relaxbb 發表於 17-4-13 22:09
我c6形態1 、量好少,医院叫建議做ivf,我真係唔想,想試多2次iui

請問做咩先幫到c6呀。求各位教路。感激 ...

唉,呢排係bk 答左好多,爬下啲文,或者睇返我的跟帖都講好好多。

男人的問題係中醫來講是最容易解決的,食中藥中成藥食療,半年左右已經可以解決。

係西醫來講,都係容易解決的,做試管可以篩精的。

唔好擔心。

複式洋房

回覆 franchoi 的帖子

我知道c6咁,真係好唔开心。男人睇中醫食中醫真係冇恆心,覚得冇效etc
激死人!

兒家比佢食善存、Q10、茄紅素、蠔皇素,希望有d進步。

我会search 下之前既貼呀!谢谢你回答呀!

大宅

relaxbb 發表於 17-4-14 23:40

我知道c6咁,真係好唔开心。男人睇中醫食中醫真係冇恆心,覚得冇效etc

若不想看中醫,咁你買啲中成藥俾佢食。

佐敦裕華國貨的五子衍宗丸,余仁生的腎氣丸,一齊食。

c佬食左都話身體有改善。

當時驗到形態得2%,c佬諗住食療搞掂,我鬧佢,我話你依家係有病,有病就要食藥,靠食療已經解決唔到。 我叫佢睇中醫,推來推去,我只好問中醫介紹中成藥俾我。

食左之後,好明顯佢個人精神左,無咁易攰。 做人的時間相對之前亦都持久左少少。

食左幾個月,1月份的精液報告形態已經去到5.5%。

再次提提你,每個星期最少要搞2次,先可以保持到精子的活力。

大宅

男性綜合維他命,q10,茄紅素,蠔皇素keep住食

複式洋房

謝謝你既意見!我要改変下生活習惯,大家返工攰就唔想做喇。唉

医生叫我下次iui 雪精子和新鲜精子一齊放,咁㨾令量多d

唔知你地有冇试过呢?

大宅

relaxbb 發表於 17-4-15 00:42
謝謝你既意見!我要改変下生活習惯,大家返工攰就唔想做喇。唉

医生叫我下次iui 雪精子和新鲜精子一齊放, ...

量的話,是平時食物的問題,一日一盒牛奶,食多啲牛肉,蠔,蛋,蝦

男爵府

精子活動能力及數量可以透過食物或運動去改善,但形態差係冇辦法改善的,差就係差。
我c6 精活動能力及量都ok,但形態得1%,醫生都話形態係冇得改善。
我地做了3次iui failed,最後ivf ,一次bingo.
唔好浪費時間了,時間不等人,ivf啦,iui都唔洗試了,機會太微,浪費錢及時間及心力。
比我再選我會直接ivf ,如形態得1%,iui 係完全浪費時間及金錢。

大宅

我老公都係精弱,醫院係直接叫我做ivf,iui係無用,你老公肯唔肯食supplement,肯親比佢試吓!
我老公之前一直唔肯,直至我第一次ivf 後化學咗,醫生同佢講其中一個原因係精子唔健康,佢就開始肯做,有無效果我未知,佢食咗一個月左右,但好多人話男性易搞過女性,所以盡快處理丁丁質素問題,我哋要同時間比賽

大宅

我當年就係唔想佢面對,所以無處理,浪費咗十多年時間,依家到我都高齡,只係比到幾年時間自己

大宅

回覆樓主:

中醫來講, 肝經通生殖器, 食中藥, 艾炙, 針灸一齊來, 都可以改善形態不合格。

c佬已經由2% 升到5%

其實佢2% 時, 我都自然懷孕左三次。

複式洋房

多谢各位意見呀!

d男人好似唔係好信精弱係難自然怀孕同埋iui咁,我而家叫佢接受ivf,但佢怕我辛苦、身体承受唔到,而且怕ivf生既bb多d問题。(醫生話比自然懷孕多2%)

我同佢講,冇時間。

我再捉佢做運動,再同佢倾下。

其實我點唔知ivf辛苦d吖

別墅

回覆樓主:

精子形態真係好難搞,但精子活力同量有得改善。因為試左一年以上,去家計會睇不育 ,驗丁丁發現C6丁丁形態得3%!但量同活力就幾好!知道左形態唔好之後C6就開始食下補充品,我就即時唔抱任何期望,因為知道形態真係難搞,功課當然照交,但竟然俾佢成功
C6覺得同補充品有關,因為中左個0個月C6有驗多次丁丁(家計會要求,三個月後再驗),又升到去6%(C6話升左一倍,我心諗咪又係低 )我就覺得同我個人放鬆都有關(因為一直以為自己有問題,好自責,點知一年後先發現唔關我事 )

別墅

回覆樓主:

我都係因為C6丁丁差而要做IVF ,年齡係女性生育的大敵,如果你over35 就盡快決定做IVF ,因為當進入高齡時好多荷爾蒙指數都唔係自己控制之內,我36歲尾開始做IVF, 荷爾蒙指數已經開始跌,不過又未去到最差 ,真係比我想像中難,抽卵前又驚卵少 ,抽完又驚唔受精,受精完又驚分裂唔到,我到好感恩最終有6個胚胎,但又估唔到抽血報告出左話我不適合放鮮胎,結果全部雪晒,而家要等5月先可以放胎

複式洋房

回覆 小寶小寶寶 的帖子

太好喇,中左!希望從你分享中攞d幸運!
我也加油!不過要自己唔好太緊張

複式洋房

回覆 yokoyo 的帖子

聽你咁講,我都开始擔心自己身体再差d。惟有盡力再同c6倾下。

別墅

回覆樓主:

你可以搵定d資料先 例如你想係香港還是其他地方做先,因為香港政府醫院就平好多,不過要排2-3年,私家就快好多,如無意外約見醫生大約3-4個月就可以開始做,但費用貴好多,大約8-12萬,所以亦都好多人選擇去台灣,泰國,日本做,大約5-7萬左右(價錢不是太清楚,只是大約)

別墅

relaxbb 發表於 17-4-16 01:43
回覆 小寶小寶寶 的帖子

太好喇,中左!希望從你分享中攞d幸運!

我C6知道問題0向自己身上,就主動同我一齊去屈人寺買補充品,最後買左茄紅素,鋅,馬可,CoQ10本身食左兩個月,亦有食我d葉酸。食療方面就食多左鰻魚同蠔(佢本身鍾意食,好開心),做得兩三次運動咁大把(懶!),中個0個月加埋男士滴雞精
我知好難放鬆,因為我都放鬆唔到,係知問題唔0向自己身上先睇開左(C6好好,佢一直都寧願有問題個個係自己,唔想我自責同難過)
食補充品比較簡單,希望你決定ivf之前已經一擊即中

大宅

回覆樓主:

其實做iui咪又係要打好多針,機會率又低,做ivf直接了當,成功率又高好多。將做iui d時間放落ivf理想好多,食supplements俾你改善到咪又係高果少少

複式洋房

franchoi 發表於 17-4-15 11:58
中醫來講, 肝經通生殖器, 食中藥, 艾炙, 針灸一齊來, 都可以改善形態不合格。

c佬已經由2% 升到5%

請問你c6睇邊個中醫?謝謝

首頁

尾頁

跳至