想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

有經痛係吾係難受孕?
每次經期第一、二日都會經痛,要食止痛藥先吾痛,大家有呢個情況嗎?
我試左兩個月都未成功
(照過子宮同卵巢,子宮無問題,右邊卵巢有一粒1.幾cm水囊,所以影響有經痛,醫生話吾需要理會)

有姊妹經痛又懷孕成功嗎?

大宅

tt2016 發表於 17-4-14 11:50
有經痛係吾係難受孕?
每次經期第一、二日都會經痛,要食止痛藥先吾痛,大家有呢個情況嗎?
我試左兩個月都 ...

有經痛都係去睇中醫調整下

大宅

franchoi 發表於 17-4-14 12:05
有經痛都係去睇中醫調整下

有好中醫介紹?

大宅

tt2016 發表於 17-4-14 12:07
有好中醫介紹?

中環施卿卿博士, 我以前痛經都係搵佢睇

大宅

franchoi 發表於 17-4-14 12:11
中環施卿卿博士, 我以前痛經都係搵佢睇

有無九龍區介紹?

大宅

tt2016 發表於 17-4-14 12:17
有無九龍區介紹?

九龍唔熟。。。

別墅

我係俾經痛困擾左接近10年,每次經期頭一兩日一定要食止痛藥先可以生存到,三四年前每年都有去照子宮,睇吓究竟係咪有問題, 但每次照完都話子宮冇事,睇唔到任何野。之後我都放棄唔再每年照,照極都話冇嘢。

之後我亦有去搵中醫調理身體,調理左幾個月(其實唔啱,調理身體係要用好耐時間),覺得都係繼續痛,之後就冇再去睇了,每個月食止痛藥解決。

之後有一段時期好興台灣的四物飲,我就買咗返嚟飲,知道自己差唔多m cone前嗰禮拜每一日飲一杯,嗰個月即刻好咗好多,可以唔使食止痛藥。

但有陣時唔記得飲,m痛依然,都係要食止痛藥。

曾經同嗰同事傾計時講過話我可能下一年(2017)陀BB,不過一切隨緣啦,都要睇有冇緣份,同自己有冇福氣,咁佢就話「其實你成日經痛,都未必話想有就有」(佢係無經痛,想要就有好容易受孕嘅媽媽),我無理佢,你又唔係醫生,我都未試,無理由聽你講啦。

因為幾年前見有啲朋友嘅老婆,啱啱陀BB時唔知,有小產跡象,佢老婆就講個陀BB初期要食呢啲(materna),雖然嗰時心態係唔打算生BB,但我記住咗係腦。

踏入2017年,開始睇下書,因為我係一個好有早準備的人,認為如果打算懷孕,身體係需要有啲準備,至少身體&子宮環境好啦。所以我開始食materna, 每星期飲兩至三次滴雞精,早d訓,但依然有避孕行房,因為我仲未諗清楚係咪真係要生BB,覺得兩個人自由自在好多。

直到二月底旅行時諗通咗,趁仲生到就生,遲d想生都無,旅行結束返香港後(旅行時我哋都沒有造人,因為身體太疲累時,又沒有好好休息,假如真係受孕,會影響&留唔住受精卵), 先正式開始無避孕下行房,第一個月就bingo咗。

我唔敢肯定我做嘅嘢對我懷孕有冇幫助,純粹分享我都係一個受經痛困擾嘅女人,假如你真係打算要陀BB,生活上係真係需要一些改變去配合孕育計劃。

別墅

yddi 發表於 17-4-14 12:57
我係俾經痛困擾左接近10年,每次經期頭一兩日一定要食止痛藥先可以生存到,三四年前每年都有去照子宮,睇吓 ...

期間我因為飲滴雞精出瘡,覺得好樣衰,而去睇咗個中醫,佢講咗句野我好記得,想又由熱底變寒底,其實好容易&快,但有底質變返熱底,就需要好長嘅時間(用好極端底子做比喻)......... 原來我本身係熱底,但因為後天嘅生活習慣影響,變咗有啲寒底,但又未至於好差嘅情況,所以初期我飲滴雞精要隔幾日飲,日日飲對我來講太燥了。

所以如果打算睇中醫調理返好身體,你真係要比時間。

大宅

yddi 發表於 17-4-14 12:57
我係俾經痛困擾左接近10年,每次經期頭一兩日一定要食止痛藥先可以生存到,三四年前每年都有去照子宮,睇吓 ...

滳雞精有咩好?已經睇緊中醫係咪唔洗飲?

別墅

breadmother 發表於 17-4-14 14:08
滳雞精有咩好?已經睇緊中醫係咪唔洗飲?

坦白講, 其實我最初飲滴雞精的最大目的係為咗美顏、想容光煥發、時刻都精神飽滿,而子宮的健康係最影響容貌嘅重要因素,骨膠原係25歲打後,隨着年齡增長,係流失得好快。

滴雞精裏面充滿膠原和蛋白,之後才開始了解,原來係好好的補品,就算你唔係懷孕、男人都可以飲用,有滋陰填髓、對精子卵子有益,裡面充滿蛋白質&胺基酸,是全雞的精華,而且令你有好精神的狀態,唔會成日覺得好攰,加上我都已經有懷孕打算,所以更加適合飲用。

你可以上網睇下,或問吓你中醫意見,初初我每日飲,之後出瘡,去睇中醫時佢話我係熱底人,日日飲會好燥,所以出瘡,叫我隔1-2日飲。

大宅

我的育兒心得勳章

回覆 yddi 的帖子

滴雞精未必啱大家 熱底就容易爆瘡避免太滋補嘅口味 個時我係飲田原香bingo嘅

大宅

yddi 發表於 17-4-14 15:27
坦白講, 其實我最初飲滴雞精的最大目的係為咗美顏、想容光煥發、時刻都精神飽滿,而子宮的健康係最影響容 ...

我今日走左去睇中醫,中醫話我血氣虛,所以有經痛,補返血氣就會改善到同容易懷孕

大宅

jenny0630 發表於 17-4-14 17:16
回覆 yddi 的帖子

滴雞精未必啱大家 熱底就容易爆瘡避免太滋補嘅口味 個時我係飲田原香bingo嘅

田園香都係滴雞精?
咩味道較好?

別墅

tt2016 發表於 17-4-14 17:24
我今日走左去睇中醫,中醫話我血氣虛,所以有經痛,補返血氣就會改善到同容易懷孕
...

試下自己燉湯飲(頭先講漏咗,我係仲有燉湯一飲,一星期2-3次,自從開始飲滴雞精&補氣血燉湯後2個月,我嗰2個月m期好舒服,只得少少痛,完全好易接受到,唔使食藥,以前食少粒都要死咁款)

雖然我係熱底,但補 同 燥其實係2回事,唔好覺得太補就一定唔岩自己,人其實每日都有流失,尤其我們女士每月一次經期,身體其實流失咗好多營養、微量元素等等,是有需要保充返俾身體。只要搵到啱自己的保健方法就得,就算我熱底人,但我現在都可以日日飲滴雞精,隔日燉湯。

滴雞精我自己滴,買有機雞/土雞,暫未試過仿間,每朝空肚飲,早幾日訂咗王朝冬蟲草俾老公,希望佢都精神d應付每日工作壓力。BK好多人飲田原香bingo,可以參考下。

別墅

有經痛可能係子宮內膜異位症引致,咁就會難受孕(emoji)

大宅

tt2016 發表於 17-4-14 11:50
有經痛係吾係難受孕?
我試左兩個月都 ...

你要介晒所有凍飲生冷野,食D鈣鎂片,經痛會減輕,一星期飲一次桑寄生蛋茶助孕

大宅

yddi 發表於 17-4-14 18:29
試下自己燉湯飲(頭先講漏咗,我係仲有燉湯一飲,一星期2-3次,自從開始飲滴雞精&補氣血燉湯後2個月,我嗰 ...

想問有咩燉湯介紹

首頁

尾頁

跳至