親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

機票, 酒店, 包車係上年9月已經搞掂哂.

一行5人

機票: Air Asia 早機去下午機返

酒店 : PNB Perdana Hotel & Suites On The Park. 訂左2間"尊貴標準客房, 1 間臥室", 每間連稅及早餐都唔過港精600元. 但間房有98平方米 (即1054呎)...........非常抵

包車: 係淘寶網搵皇包車機場接送, 及包車馬六甲1天遊 .

..................要開工了 , 遲些再續

天空之城, 快樂之地

水晶宮

PCCW2319 發表於 17-4-19 14:02

睇下房間。有廚房及客廳獨立廁所。房間有廁所及浴缸。酒店好近雙子塔, 行李12~15分鐘就到。從客廳可以望到電視塔。

Cheuk2012    發表於 18-2-26 22:10
wcpcelia    發表於 17-4-25 14:39

侯爵府

PCCW2319 發表於 17-4-19 14:02

等你分享行程!我想同7歲仔去

水晶宮

PCCW2319 發表於 17-4-19 14:10

睇下房間。有廚房及客廳獨立廁所。房間有廁所及浴缸。酒店 ...

大致行程:
第1天 : 酒店check in 後, 搭車去阿羅行食晚餐(其實晚餐+宵夜), 係阿羅街行左一陣, 搭車回酒店。

第2天: 酒店早餐後, 9點call uber出發去舊城區(獨立廣場, 蘇丹阿都沙大樓....等)。次後行中央藝術坊(central market)食central market, 茨廠行。搭車去雙子塔, 回酒店。

第3天: 酒店早餐, 約左包車司機9點係酒店接我地。包車馬六甲1天遊。 遇到個超正司機。(稍後再詳述)。回程司機車我地去時代廣場晚餐。然後自己坐車再去阿羅街。

第4天: 早餐於酒店。約左送機司機10點半接我們, 送我們去機場附近outlet 。

第1天, 航班無延誤。但因吉隆坡入境過關處實在太多人, 亦好混亂+海關做野好慢。 我地差不多1.5小時至搞掂過關取行李出閘。為左早d可以排隊過關, 大家唔好係未過關既賣電話數據卡買電話。過關後, 機場大堂都有好多電信公司賣電話卡, 亦唔多人。

遇上塞車, 去到酒店都7點幾8點。酒店 check in 好快搞掂, 工作人員好友善。

放抵行李, 即去阿羅街, “黃亞華”食野。 5個人食左好多野, 但都係馬幣243元。食晚餐/宵夜後, 買左些肉乾做手信。 再周圍行下, 就搭車回酒店。

有貓山王, 但太貴, 無買到。

Cheuk2012    發表於 18-2-26 22:11
wcpcelia    發表於 17-4-25 14:40

天空之城, 快樂之地

公爵府

親子王國15週年勳章

可有包車介绍?烦pm, 謝謝

水晶宮

BBG1 發表於 17-4-19 20:29
可有包車介绍?烦pm, 謝謝

包車1天, 還是接送機?
天空之城, 快樂之地

水晶宮

PCCW2319 發表於 17-4-19 14:10

睇下房間。有廚房及客廳獨立廁所。房間有廁所及浴缸。酒店 ...

噢…唔記得講。酒店唔好處係無拖鞋, 你牙膏牙刷。 但淋浴露, 洗頭水, 毛巾係有。

廚房有電水壺, 電飯煲, 煮食爐, 鍋, 筷子碗刀叉匙, 微波爐, 雪櫃。仲齊全過我屋企。
天空之城, 快樂之地

公爵府

親子王國15週年勳章

PCCW2319 發表於 17-4-19 20:38
包車1天, 還是接送機?
5大4小,3程車机場去酒店;酒店去迪臣港;迪臣港去机場

水晶宮

BBG1 發表於 17-4-19 21:05
5大4小,3程車机場去酒店;酒店去迪臣港;迪臣港去机場

包車1天嗰部係7座位車。唔知個司機有無另1部車。 而接送機係9座位車, 但係2個唔同司機。而且, 我唔知你幾多行李, 9座位車可唔可以放到。

Anyway, 我遲些pm 資料比你。
天空之城, 快樂之地

公爵府

親子王國15週年勳章

PCCW2319 發表於 17-4-19 21:21
包車1天嗰部係7座位車。唔知個司機有無另1部車。 而接送機係9座位車, 但係2個唔同司機。而且, 我唔知你幾 ...
9座位ok. 我們得兩件行李,謝謝你

男爵府

想要司機資料 tks

水晶宮

PCCW2319 發表於 17-4-19 21:03
噢…唔記得講。酒店唔好處係無拖鞋, 你牙膏牙刷。 但淋浴露, 洗頭水, 毛巾係有。

廚房有電水壺, 電飯煲, ...

第2天。酒店食早餐後就call uber去舊城區。 好好彩去到見到3個騎馬警察。 遊人可以隨便企係佢地側邊影相。 不過d馬熱到流口水, 所以行得太埋小心中招。係舊城區由9點幾行到10點幾。

之後就行去茨廠行區。 首先去左中央藝術坊。但我覺得同藝術無門, 只不過係一個shopping mall。 而裡面有間中餐館係食娘惹菜。 我地大約 shopping 到1點就係間中餐館食午餐。

之後大約下午2點幾, 就行去茨廠行(距離central market 如近)。雖然係出名。但我覺得同香港廟街無乜分別。

之後call uber去雙子塔。係裡面影相, 行超市買手信。 係裡面food court食晚餐。 之後就出外面公園影雙子塔夜景。但原來夜晚係好多人影相。

最後步行回酒店。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

may_see 發表於 17-4-19 22:17
想要司機資料 tks

想要包車1天, 定接送機?
天空之城, 快樂之地

男爵府

PCCW2319 發表於 17-4-19 22:26

2樣都要(包車一玫, 接送機) tks

水晶宮

PCCW2319 發表於 17-4-19 22:26

補貼d相片

Cheuk2012    發表於 18-2-26 22:11
Angela.LL    發表於 17-5-19 17:23
wcpcelia    發表於 17-4-25 14:41
天空之城, 快樂之地

水晶宮

PCCW2319 發表於 17-4-19 22:39
補貼d相片

再補相片

水晶宮

PCCW2319 發表於 17-4-19 22:46

再補相片

第3天。早餐於酒店中。 約左包車司機9點, 準時到達。 呢個司機係我地全團人都覺得佢好好。 其實佢係我第1日晚上已經whatsapp我提我2天後包車。 亦都提意我如果腫餓可以去阿羅街黃亞華食宵夜(其實當時已經係黃亞華食緊野)。仲提我地小心手機及銀包。

我地一直以為包車係車你去指定景點。到左就我地自己行, 去七呢個景點就車去第2個景點咁。 但呢個司機真係好似個導遊咁, 全程跟足, 講解名勝歷史。 又主動幫我地影相, 話比我地知係邊度影個景會靚。 去雞場食海南雞飯時。因為佢識某店老闆, 所以我地唔需要排隊, 就可以直入飯店食野(外面排緊1x人)。去馬六甲除左海南雞飯, 仲要食榴槤泡芙, 超正又唔貴。

我地去左“3叔公”買手信。 司機哥哥仲提我拎贈品(因買滿約干錢就有1份贈品)。

除左馬六甲出名景點外, 回程時仲帶左我地去一個當地好著名食下午茶既地方。通常只有當地人去, 唔會有旅遊團。 但我地去到都已經好多人。 另外外賣亦排哂長龍。

佢介紹我地飲椰子沙冰(真係好正又唔貴), 仲叫賣左d糕點小食。

回程時, 我叫佢車我地回酒店放抵手信, 再車我地去某商場食晚餐, 佢都完全無問題。

Cheuk2012    發表於 18-2-26 22:13

水晶宮

PCCW2319 發表於 17-4-19 23:11

第3天。早餐於酒店中。 約左包車司機9點, 準時到達。 呢個 ...

第4天。 早餐係酒店食。 約左司機10點半到酒店接我地, 去機場附近outlet, 唔係去機場。

我地嗰朝9點食完早餐, 然後行去雙子塔地庫個超市, 再補手信。

司機準時到達, 我地去到outlet 已經11點半。 將行李放係outlet 寄存處, 然後就各自各精彩爭取時間購物。 我地搭4點40分機。 所以我地預左搭outlet 既2點shuttle bus去機場。

當日機場都多人, 但唔混亂。個機場好大, 好多店舖(未入海關)。 如果唔行outlet都可以提早到機場行下食下野。

好好彩, 回程都準時到達。

Cheuk2012    發表於 18-2-26 22:14

男爵府

PCCW2319 發表於 17-4-19 23:25

請問您outlet值得去嗎?由市區去馬六甲包車一天幾多個鐘同要幾多錢? 茨廠街個邊值得住2晚嗎?因有小童想近市區,港幣對馬幣大约幾多?去到市區容易換錢嗎?唔好意思,太多問題啦,因第一次去又帶住小童,聽講當地又亂,的士又亂開價,有點擔心,先謝謝您,希望您可抽空回覆,無言感謝!

水晶宮

skso 發表於 17-4-20 06:12
請問您outlet值得去嗎?由市區去馬六甲包車一天幾多個鐘同要幾多錢? 茨廠街個邊值得住2晚嗎?因有小童想近 ...

1)唔好住茨廠區, 覺得好雜。其實你去邊都要搭車。 我住嗰區係商業區, 幾好。 酒店附近都有地鐵站。可以考慮。

2) 的士都唔建議搭。 因為之前跟公司去過吉隆坡。的士真係亂開價。而且, 有的士司機係唔識路。試過我地分2部的士, 有1部好耐都未到酒店, 原來個的士司機唔識路。 不過我地上車之前已經定左車費。 現在搭uber就知道當時個司機真係搶錢。 包車司機同我地講, 佢地都係搭uber多。 因為的士係貴。 如果uber收費唔高過1.5, 即價格係比的士平。
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至