跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我們七月去加拿大移民,囡囡在香港K3 畢業,去度應該grade 1, 請問Markham 有什麼學校可介紹?

別墅

我小朋友之前嗰間C字頭的「高排名名校」, 全班24個人,得三個不是黑頭髮的,你唔介意,就去嗰度啦!

複式洋房

bb_g 發表於 17-4-21 21:55
我小朋友之前嗰間C字頭的「高排名名校」, 全班24個人,得三個不是黑頭髮的,你唔介意,就去嗰度啦!:joyou ...

乜校名?

別墅

其實報學校是跟地址報的 ..... 所以如果你鎖定一間一定要在校區內買屋才報到呀! 同埋提提你 summer school office唔開的!

複式洋房

bb_g 發表於 17-4-21 22:29
其實報學校是跟地址報的 ..... 所以如果你鎖定一間一定要在校區內買屋才報到呀! 同埋提提你 summer school ...

Thank you very much!

大宅

BK Milk勳章

我小朋友之前嗰間C字頭的「高排名名校」, 全班24個人,得三個不是黑頭髮的,你唔介意,就去嗰度啦!:joyou ...

果三個同學變咗minority....

我都擔心第時間學校都係變晒 "Chinese School".......

別墅

poohpooh~ 發表於 17-4-22 02:35
果三個同學變咗minority....

我都擔心第時間學校都係變晒 "Chinese School"....... :sweating ...

我自己「細個」時覺得在這種環境學不好英文囉⋯⋯especially講那方面(d英文係之後入咗大學小鎮上班迫出來)。不過而家香港d小朋友英文咁叻可能無問題嘅!

別墅

lianalnl 發表於 17-4-20 10:38
我們七月去加拿大移民,囡囡在香港K3 畢業,去度應該grade 1, 請問Markham 有什麼學校可介紹?
...

Hi, same case here~ my daughter grade 1 in coming semester , we will return in August and we live in markham target "David Suzuki "

大宅

dragon_nats 發表於 17-4-25 21:16
Hi, same case here~ my daughter grade 1 in coming semester , we will return in August and we live i ...
咁你要找番D間附school近的地方住喎~

別墅

chmanpong 發表於 17-5-4 14:50
咁你要找番D間附school近的地方住喎~

Yes,We bought house there

大宅

dragon_nats 發表於 17-5-4 15:12
Yes,We bought house there
Good ~

大宅

好媽媽勳章

想請教一下,除了睇rating外,還怎樣可以了解間學校多些,例如校風、多唔多華人等

「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴廿二6)

男爵府

似乎好多間都係C字頭,請問有冇多小小提示呀?謝謝!

大宅

MM6 發表於 17-6-7 05:48
似乎好多間都係C字頭,請問有冇多小小提示呀?謝謝!
If you have address, you can go there to input the address and find the school (http://www.yrdsb.ca/schools/pages/school-locator.aspx)

子爵府

回覆 lkfamily 的帖子

實地觀察. 番學時間於唔同時間去學校觀望, 留意下學生, 同學生家長.
其實個AREA既屋咩人種多, 都可以大概預計都學校係咩人多.

子爵府

回覆 MM6 的帖子

i would guess, Castlemore

男爵府

kimmama 發表於 17-6-8 03:43
回覆 MM6 的帖子

i would guess, Castlemore

子爵府

好媽媽勳章

六月好多學校會搞fun fair, 公眾都可以入間學校玩
可以實地入去睇下D班房同設施

複式洋房

如果在markham好校區揾學校,而家大部份都係黑頭髪啦,不過我又唔覺得有問題,我個仔在香港過黎由grade 3開始讀時英文都唔係好惦,到現在grade 6基本上完全用英文溝通都無問題,小朋友好快適應!

大宅

好媽媽勳章

kimmama 發表於 17-6-8 03:43
回覆 lkfamily 的帖子

實地觀察. 番學時間於唔同時間去學校觀望, 留意下學生, 同學生家長.

kimmama, 謝謝你的回覆

「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴廿二6)

首頁

尾頁

跳至