醫護健康

跳至
[過敏] 濕疹討論區  

首頁

尾頁

別墅

STEPHANY637 發表於 17-8-29 09:42
有冇試過中藥水療??我個女keep住做左一排覺得ok.舒緩左

間野叫咩名?想去試下!我之前都勁起濕疹,食左幾個禮拜西藥,d粒粒係退左好多,但係全身都好痕好痕,痕都訓唔到係咁r,人都癲

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

留名學野,我8歲開始有濕疹,比人排斥,有埋抑鬱,上年懷孕期間大爆發,而家生完又返發抑鬱,全身都痕,特別係腳,R到樹皮咁,啲傷口反反覆覆地R爛,搽過好多種cream都好快痕返,睇左2個月中醫未見改善

男爵府

Purple_0322 發表於 17-9-3 14:52
留名學野,我8歲開始有濕疹,比人排斥,有埋抑鬱,上年懷孕期間大爆發,而家生完又返發抑鬱,全身都痕,特 ...

我而家又系好似你隻腳甘,請問你好返D未呀?

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

rosetina 發表於 17-9-20 00:32
我而家又系好似你隻腳甘,請問你好返D未呀?

前日買左彩豐行出既紫草膏,搽左唔痕,但都係維持5耐 (買沐浴露時,佢話加20蚊可以換一盒仔,我即管換黎試

大宅

濕疹好苦䐉

大宅

Purple_0322 發表於 17-9-3 14:52
留名學野,我8歲開始有濕疹,比人排斥,有埋抑鬱,上年懷孕期間大爆發,而家生完又返發抑鬱,全身都痕,特 ...

你真系好嚴重, 加油!你會好的,我識有個朋友又系好嚴重,經朋友介紹飲左之後好左好多,但因為太嚴重要慢慢才好的!再加上天氣轉變!朋友仔,加油呀!

禁止訪問

民房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

別墅

我姪仔用左隻藥膏斷左尾!

民房

複式洋房

男爵府

回覆樓主

有濕疹千萬不要用滴露沐浴露,我用完即刻濕疹發,仲嚴重過上次

複式洋房

:donutcry類固醇藥膏用到怕

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

有D事想請教,濕疹應該怎麼護理?

例如話要補濕,咁係搽CREAM?
咁藥膏一日搽左2次後,咁仲要唔要搽CREAM?
咁平時痕又已經搽左藥膏,仲可以做D咩來止痕?
D皮膚好左無紅但仲好乾和硬的地方應該搽藥膏定係CREAM?
咁無發的地方要唔要搽CREAM?

濕疹係咪平時唔發都要做保濕?

個女突然爆濕疹,我都唔知應該點做,
好多問題, 謝謝解答
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

禁止訪問

男爵府

fat_chu 發表於 17-4-20 21:39
分享一下:小妹14歲開始,身度出蕁麻疹,面度出濕疹。
經過咁多年反反覆覆睇過無數咁多醫生,普通門診開類 ...
試下食culturelle 康萃樂, 我覺得食左有幫助, 腸道好左, 濕疹都改善左

伯爵府

回覆樓主:

好煩惱

複式洋房

IHC 發表於 17-5-30 01:15
講下我經歷: 十年前開有濕疹 睇左好多醫生都無好過 試過中醫一樣無用
嚴重時皮膚抓到見血 雙手都會生一片 ...

你好 請問可pm手工皂的資料給我嗎?

別墅

阿仔一出世已經有濕疹,依家10歲 越來越差,中醫西醫都有咁睇,又試過驗血同介戒口都完全無用,琴日轉左睇第2個皮膚專科醫生,醫生話要用二2線治療, 阿仔未試過有啲擔心, 請問有冇人做緊2線治療

民房

我最近一日飲3杯檸檬水,冇之前咁癢。

首頁

尾頁

跳至