論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

不嬲都做得不錯,聽話,肯做,肯學,照顧小朋友幾好,清潔煮飯不過不失,今日問可否得到我permission 用wifi,佢promise佢會behave,想睇大家睇法,謝謝

子爵府

其實主要在於你自己的內心真正想法:如果你覺得OK咪比咯;
但如果你有些少猶疑,甘就吾好啦;
又或者同姐姐約法三章,同時必須告訴姐姐你可以隨時收返個password更改password吾再比她用的,避免姐姐一旦得手就認為你應份應該永遠提供她的。

侯爵府

KKCass 發表於 17-4-22 14:04
不嬲都做得不錯,聽話,肯做,肯學,照顧小朋友幾好,清潔煮飯不過不失,今日問可否得到我permission 用wif ...

我有主動比wifi工人,目的想佢慳錢,講明工作時間唔可以用電話,因為佢工作主要係湊bb,工作左14m都算自律,有時佢偷雞用,我隻眼開眼閉,有次用得太過份,我話左佢一次再工作時間用我轉wifi password,自此佢醒爬,收工至用。

大宅

PonyMom 發表於 17-4-22 14:15
其實主要在於你自己的內心真正想法:如果你覺得OK咪比咯;
但如果你有些少猶疑,甘就吾好啦;
又或者同姐姐約 ...

謝謝你,明白,就係因為聽得太多唔好嘅嘢,我先有猶豫吧,明白你講嘅內心真正想法,我會諗諗,唔該你

大宅

ninachu 發表於 17-4-22 14:42
我有主動比wifi工人,目的想佢慳錢,講明工作時間唔可以用電話,因為佢工作主要係湊bb,工作左14m都算自律 ...

我同你差不多啊,一係好似你咁,要warn佢,如不自律就有所行動,因為佢都係想慳錢

子爵府

不嬲都做得不錯,聽話,肯做,肯學,照顧小朋友幾好,清潔煮飯不過不失,今日問可否得到我permission 用wif ...
我唔會俾,又冇工人夠胆問過我喎!
我亞Sir 好緊張電腦嘅security

大宅

我前工人話佢地買嘅卡好平,包埋無限上網架!

男爵府

不如你每個月資助佢買卡,唔好畀個wifi佢無限用免得自己捉蟲啦

複式洋房

工人問我 我話當然唔可以啦 你係來工作(因要湊newborn) 同埋你比免費佢 佢一定會忍唔到狂用 到時棧攞黎衰

洋房

利申: 工人因為唔識湊BB, 會炒佢
第一次請工人唔識有俾佢用, 晚晚玩到成點先訓, 日頭發夢。
佢做錯野, 我地就關WIFI當罰佢。

大宅

cometingliu 發表於 17-4-23 00:28
不如你每個月資助佢買卡,唔好畀個wifi佢無限用免得自己捉蟲啦
仲要資助買卡...你話丫..打香港人工幾好..
已經包食包住包用...仲包埋上網電話~

複式洋房

唔會比
上個姐姐比左初頭好節制
但後來任何時候上線
仲成日講電話(用FB messenger)
你同佢慳佢地唔會感恩

大宅

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會俾

複式洋房

回覆樓主:

我屋企全家上上下下包括62 99 ⋯⋯總之所有人有個共識,唔想小朋友(當時個女啱啱兩歲)太早接觸iphone ipad, 我地決定唔會俾佢玩,尤其飯枱上,無人可以玩手機,大家一齊食飯傾計family time。但工人完全無視規定,當屋企得佢同阿女兩個時會一邊餵阿女食飯一邊whatsapp. 將我地既心機破壞晒
如果佢係一個自律嘅人我唔介意俾pw,但佢咁樣要仲想要wifi pw,無可能

首頁

尾頁

跳至