自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

話說我係澳洲住的,今日返工既時候,
我做野既cafe 啲枱係望到下一層個球場,今朝有個澳洲媽媽帶住2歲幾既男仔係到食早餐,之後個小朋友因爲好想睇球場,於是佢企左係張凳到。
跟住我同事A(歐洲人) 叫佢要sit down, 但個小朋友繼續企,我同事就越來越惡咁叫佢坐低,話貼左告示唔準企,而且好危險,之後行埋出去同佢講。而我同同事B(Asian) 都覺得唔洗咁惡,覺得好小事姐,有個啊媽係隔離睇住咪得囉。
而個澳洲媽媽聽到我同事鬧佢個仔,佢覺得好唔好意思,係咁叫個仔坐返好。 最後個小朋友有坐好,食完野就走左。
十分鐘後,佢媽媽帶住佢返轉頭搵我個同事,話:He is back to say sorry to you.
我聽到之後即刻覺得,依個媽媽做得好好,我無諗過原來可以做到咁,一件事可以教到個小朋友學識要遵守規則,而做錯野亦要同人道歉。
如果發生係香港,
個啊媽可能會話做咩鬧我個仔/企又點 企下唔洗死/我要投訴你/小朋友咁細洗唔洗咁惡等等..
而個小朋友久而久之會形成依種小朋友做錯野唔認/話人轉頭先既習慣。

今日件事實在令我大開眼界

大宅

回覆樓主:

我明
我係診所叫小朋友唔好跑而比人投訴
話無愛心 應該要解釋點解唔好跑
你身為呀媽自己唔識教?

伯爵府

ts_0808 發表於 17-4-22 19:36
我做野既cafe 啲枱係望到下一層個球場,今朝有個澳洲媽媽帶住2歲幾既 ...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Thx for sharing!

男爵府

我做野既cafe 啲枱係望到下一層個球場,今朝有個澳洲媽媽帶住2歲幾既 ...

珍珠宮

認同。我仔做錯嘅,人地指出,就要企定認錯。佢好細未識講,我會代佢講對唔住。事實敎仔係我責任,勞煩人地出口,的確唔好意思。

洋房

brindlewin 發表於 17-4-22 22:26
認同。我仔做錯嘅,人地指出,就要企定認錯。佢好細未識講,我會代佢講對唔住。事實敎仔係我責任,勞煩人 ...

可惜依家好多家長都覺得:我個寶貝仔/女無錯錯既係人地

洋房

0o千雪o0 發表於 17-4-22 19:46
我明
我係診所叫小朋友唔好跑而比人投訴
話無愛心 應該要解釋點解唔好跑

最憎依啲家長
咩都賴落人地到

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

謝謝分享

珍珠宮

身教好重要,自己小朋友做錯就要教佢當面道歉。

大宅

ts_0808 發表於 17-4-22 22:42
可惜依家好多家長都覺得:我個寶貝仔/女無錯錯既係人地

無錯,bk呢度都唔少,同樣令我大開眼界

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

真係好家教

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

有次我個仔響超巿撞到個職員,我要佢企響人地面前講對唔住,唔講就唔俾佢走,搞一輪佢唔講,我唯有向人地道歉。果下我諗過我係咪跨得滯。

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

教得好好, 有時要企番對方立場睇萬一出事佢地要負上好大責任, 可能冇左份工, 如果有事自己個心會內疚。

男爵府

我仔喺街唔守規矩,我唔介意人地話我小朋友,因為我話/鬧/氹係未必次次有效用,但人地一話我仔,佢反而即收斂,可能已經有自尊心,不過佢係23個月人仔咋,有排教

首頁

尾頁

跳至