論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我姐姐11/9完約,已講好會續約。

我自己30/7 會全家去旅行十日,而姐姐同時又想回鄉探親(我家只可以俾佢學校長假回鄉)

咁我上網同去其中一間agent問左:

完約前8星期,入境處先肯受理網上預約辦理手續,即17/7 先受理。

咁agent 話可六月頭先去簽文件,等佢六月內搞好印尼領事館嗰邊手續
到17/7佢即時幫我上網預約搞working visa, 咁佢話可以趕到28/7俾番passport +visa 我姐姐,等佢29/7 飛(因我想佢最遲早我一日飛走)

又因我要買定機票俾佢。所以想知,以上timeline是否可行?

想問網上預約, 若真係預約到 (如 20/7), 咁係20/7 即日拎得到visa ???定要再等10個工作天?

又如17/7 agent 當天真係冇期 ?我可否親自去拎番啲合約文件,由自己(即姐姐)親身去入境處排隊搞即日visa?
自己排隊, 排到就即日搞掂?

係咪可以去藍田匯景(東九辦事處)排隊?唔一定要去灣仔?(我睇網頁話分區辦事處都有得搞,而我本身住匯景, 若17/7 冇期, 我可以拎番, 咁多晚, 我咪可以晚晚叫姐姐去排隊?排到有得拎為止?

男爵府

回覆 sorman 的帖子

我諗你早啲上入境處網頁預約時間好啲,我上個月預約,要到24/4先有期呀(足足要一個月後先有期),都係藍田入境處度做!即日就攪掂!

男爵府

avang 發表於 17-4-27 11:00

我諗你早啲上入境處網頁預約時間好啲,我上個月預約,要到24/4先有期呀(足足要一個月後 ...

謝!咁應該冇機會了。8星期前先有得預約,但我得10日時間、睇黎要排

男爵府

但我見網上係寫"你可選擇現行逗留期限屆滿前8星期內的預約日期" (8星期內應該係講緊你想約做VISA的日期,唔係上網做預約的那日),所以我估你6月20日試下上網約7月20日的期,應該約到,預約時要你入姐姐的現行逗留期限,我估只要呢個期限係8星期內都會比你約! 不妨試下

男爵府

avang 發表於 17-4-27 11:32

但我見網上係寫"你可選擇現行逗留期限屆滿前8星期內的預約日期" (8星期內應該係講緊你 ...

! 係喎!謝謝

首頁

尾頁

跳至