自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

From 名校secret facebook

[地區名校][長文慎入,突然有感而發,不喜勿踩]
我係今屆dse嘅考生,幾年前確診左有嚴重嘅抑鬱症,住院都住過一段唔短嘅時間,到依家每日都要食廿幾粒藥。雖然學業唔係直接導致我有抑鬱嘅因素,(係咩就唔講啦,雖然都係同香港種種失敗嘅制度有關,但篇幅有限,有機會再講)卻都係學業加重我嘅病情,甚至成為呢兩年嘅主要抑鬱來源。

係香港教育制度下,文武雙全嘅細路仔先可以贏在起跑線。由兩三歲起,當我仲係牙牙學語嘅階段,屋企人已經開始要我背千字文、三字經、唐詩、諸子治家百言、弟子規etc。而當時嘅我根本唔知自己背緊啲嘢係乜意思,淨係靠發音去背。至於課外活動當然唔少得,中一前,高峰期每個禮拜學十幾樣野,(試過一日學四樣),包括例牌嘅中英數補習、鋼琴、中文創意寫作、英文拼音、劍橋英語、粵數、普通話班、唱遊班、畫畫、話劇、唱歌、跳舞、游水、砌同寫lego程式、圍棋班、牧笛班(非學校學,係特登俾錢去學)等通通都學過晒。但我想講,冇一樣係我依家仲擅長,所以學黎除左可以升間好啲嘅中學之外都唔知仲有乜用。

好啦,當你以爲升左中學,如願入左band1就「過左海係神仙」,你就太天真了。到左中學就係另一個極端。為左入八大,屋企只會要你focus學業,cut晒所有課外活動咁制,包括自己本身有興趣嘅活動。當時我係學校田徑隊,甚至參加出面嘅暑期訓練有教練拉我入精英培訓。但係香港嘅教育制度灌輸下,只有讀書先揾到食,先唔會俾人睇得起。於是,我只參加左一年校隊就俾屋企人cut埋。

男爵府

好啦,當你以爲升左中學,如願入左band1就「過左海係神仙」,你就太天真了。到左中學就係另一個極端。為左入八大,屋企只會要你focus學業,cut晒所有課外活動咁制,包括自己本身有興趣嘅活動。當時我係學校田徑隊,甚至參加出面嘅暑期訓練有教練拉我入精英培訓。但係香港嘅教育制度灌輸下,只有讀書先揾到食,先唔會俾人睇得起。於是,我只參加左一年校隊就俾屋企人cut埋。

到左高中,真正嘅噩夢黎料。學校嘅地獄式操練簡直將你折磨到想死,雖然老師話見到我地都覺得我地好辛苦,唔忍心俾咁多補課、測驗、功課,但香港嘅教育制度下,老師被迫要「虐待」學生,訓練更多背書機器。佢地唔做,都唔知係害定愛我地。政府由細到大都灌輸讀大學先有美好嘅將來,係潛移默化下,當學生成績稍為落後,已經覺得前路一片黑暗,被標籤為失敗者、廢青。即使啲人同你講咩辦法總比困難多、條條大路通羅馬、報ive、vct、毅進,你都會覺得自己好差好無用好絕望,因為政府話只有入大學有機會做成功人士,入唔到就要乞食。當中所承受嘅壓力,冇體會過嘅人係唔會明。我自己本身成績唔差,但個腦一直都話我唔夠好,唔夠叻,令我有一排真係以為自己將來會做乞衣。(認真)

精神方面,我覺得每位自殺者都有不為人知嘅故事,應該得到基本嘅尊重,而不是網上有增無減嘅冷血留言。「想當年我地大陸落黎冇野食冇屋住仲慘啦,小小事就要生要死」、「依家啲後生抗逆力咁低㗎,正一廢青」真係難聽過粗口。自殺其實要好大勇氣,當一個人有勇氣自殺,好大可能係因為佢面對嘅困境所需嘅勇氣比自殺所需要嘅更多更大。佢地唔係經唔起風浪嘅港孩、玻璃人,雖然表面望落正正常常,內心卻可截然不同。學校裏面,基本上冇同學知道我有抑鬱,因為抑鬱者好識得掩飾,唔會俾你知佢幾唔開心,就例如試過有人話好羨慕我日日都開開心心,好樂觀⋯⋯

男爵府

而且,抑鬱症發作嘅時候,嘅唔開心嘅感覺會被放大十萬倍,令患者情緒更低落,甚至做出唔理性嘅行為,覺得有人叫自己死,或者控制唔到自己。我相信大部分自殺者同我一樣,都好想生存落去,但真係好辛苦好難撐落去。當你平靜時都仲可以控制到自殺念頭,但情緒一到,或受刺激,你根本唔知自己夠唔夠力禁住自己唔好死。所以,我每日都會帶遺書跟身以防萬一。我真心真係唔想死,但我好驚有日突然控制唔到死左,唔夠時間寫遺書。尤其dse,每一日温書都係一個挑戰,我唔排除温温下真係發作,壓力爆煲而做傻事。(希望唔好係報紙見到我張黑白相)

所以,好希望大家諒解一下自殺者嘅處境,好多時都唔係自己想死,而係壓力迫到佢地去絕路推落山崖。尤其學生,好多時都係香港教育制度推佢地落火坑⋯⋯

Sorry for 1999
利申非曬命

funfun759    發表於 17-4-28 11:14

大宅

回覆樓主:

睇完, 好心up

男爵府

孟母3000 發表於 17-4-27 20:24
而且,抑鬱症發作嘅時候,嘅唔開心嘅感覺會被放大十萬倍,令患者情緒更低落,甚至做出唔理性嘅行為,覺得 ...

好悲哀好心up,家長真係要留意小朋友嘅感受,唔係同佢決定晒一齊就係對佢好......

珍珠宮

回覆樓主:

好明白~每個人都有佢背後嘅故事同經歷~
有時見到啲留言,真係覺得好涼薄,郁啲就話人自私,懦弱~講埋啲風涼說話去傷害人~

男爵府

孟母3000 發表於 17-4-27 20:24
而且,抑鬱症發作嘅時候,嘅唔開心嘅感覺會被放大十萬倍,令患者情緒更低落,甚至做出唔理性嘅行為,覺得 ...

好心傷。好驚。我個仔17歲,應該同呢位小朋友年紀相若。呢個年紀應該系少年15,20時,無拘無束甘生活,但可惜現實吾容許。

男爵府

我好想同呢位患者講:既然你也想生存,既然現狀另你痛苦到連想死的心都有了,選擇離開人世之前不如先試下離家出走,學衛蘭話齋“豁出去漫遊,不通知親友”,離開你現在的境況,去過一次自己想要嘅生活,去體驗一下属於你嘅自由的空氣,人來到世上只能活一次,橫掂都要走,不如走之前滿足下自己先,可能你仍會顧慮著家人,但你已經為滿足家人的欲望努力咗好耐,我知你已經儘力去做而且你已經做得好好架啦,既然你心知始終有日會選擇離開呢個世界,咁你咪當俾佢哋適應下先,離開佢哋嘅生活先囉,可能到時你睇嘅世界又唔一樣想法都會唔同咗

大宅

睇完好心痛

用戶要求終止服務

畀面勳章

睇完成篇都無感覺,除左遺書,最後一段直頭係我心聲黎

我之前都有同我上司講過,出世係亞洲既小朋友好慘(由一出世開始,競爭就不斷搵上你,身不由己...做唔到最top個d=地底泥,貧富差太遠)

上司:咁你要努力d移民

但我心諗,香港先係我熟悉既地方,我既所有事物都係香港,仲有,其實香港都算係幾好住(方便,交通/食野/買野都好...但壓力好大,你做到最top,有錢個堆就乜問題都無...做唔到,做地底泥啦...)

始終,依家世界太多人,人根本就唔值錢(除左親人之外,you are nothing)

用戶要求終止服務

畀面勳章

我想同個事主講...就算入埋大學,除非你讀神科/有父幹

如果唔係,出到黎你仲失落得緊要,通街都係大學生,開頭升1,2級都易...之後就真係睇能力同際遇,好多人已經行人止步(雖然bk個個搵100k)

每日返工忙忙忙,唔甘於現狀,又上唔到去,仲想死,返工完全唔知為乜咁

讀書都話有張成績單鼓勵下你,返工,恭喜晒,你有更多工作作為獎勵,直到你頂唔順為止

大宅

del

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我諗起,阿仔呢排都同我講,原來邊個邊個同學,默書,測站無9×,返屋企會俾阿爸阿媽打…唔合格就等俾阿爸阿媽趕出街…零分吖,人頭落地…
可能阿仔講大咗,但我相信有幾成真,有d我知既,小一開始,測默少過90真係會打…(個阿媽自己講)…但阿仔只係讀村校,有必要咁chur?
不知所謂的乙陸!!!

珍珠宮

畀面勳章

回覆 龜精靈 的帖子

係。大學生都只係讀多几年書, 無咩大不了

伯爵府

明白

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔得掂話自殺案同教育制度無關?take (emoji) la!
我是一隻喵

用戶要求終止服務

畀面勳章

Btw
我又諗起第二個post
唔好諗住自殺丫,燒幾個老師加堆past paper比你

珍珠宮

lavender_baby 發表於 17-4-27 21:37
我好想同呢位患者講:既然你也想生存,既然現狀另你痛苦到連想死的心都有了,選擇離開人世之前不如先試下離 ...
呢種病,就算咩都唔洗做、有錢、無限旅行、shopping、玩樂、改變生活模式也沒有用

用戶要求終止服務

畀面勳章

starrymama 發表於 17-4-27 22:55
回覆 龜精靈 的帖子

係。大學生都只係讀多几年書, 無咩大不了

入大學門檻低左,結果資質一般既人都讀到
企業見平均質素低左,出錢又少d (請到defects既機會高左...所以要平d)
一般資質既學生咁辛苦先入到大學,仲要畢業都要付出,要比心機...出黎見到咁既offer, 當然心有不甘

世事

複式洋房

回覆樓主:

我產後有小小抑鬱睇緊精神專科,發覺好多家長陪啲中學生/大學生去睇,我想講事實應該更誇張。
仲有一路話癈TSA,我上兩個月係書局,見到有個家長專登買成三百幾蚊tsa卷俾個女操,佢話要個女識多啲。
OMG!

首頁

尾頁

跳至