自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個女已識講野,但唔肯係廁所柯,問佢仲講大話話自己唔想柯屎,轉頭就柯係片到....想問各位媽媽點幫小朋友戒片嫁?

子爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

回覆 summerchan67 的帖子

除咗佢條片,由佢賴,當佢發現會一地都係自然會叫vv,我囝一星期介咗.

珍珠宮

我果個,兩歲個次教到我發火, 佢又喊,
根住我就唔介, 就黎3歲個時, 突然有一日講"急尿"

所以急唔黎.

大宅

LCY30 發表於 17-4-28 15:50
回覆 summerchan67 的帖子

除咗佢條片,由佢賴,當佢發現會一地都係自然會叫vv,我囝一星期介咗. ...

我仔22個月時我都係用呢招,兩日搞掂,戒片成功!不過你要預咗會好攰好攰,要不停抹地,換褲,洗褲,第二日我攰到直程想放棄,誰知到咗第三日隻衰豬識得同我講去廁所Vi Vi

大宅

回覆樓主:

但我個囡識講vivi,但唔識講poo poo,問佢去唔去poo poo ,佢就話唔去,轉頭又柯左條褲到

男爵府

隔一排再試過
我仔兩歲開始有帶佢去廁所但點都唔肯,隔咗一排自己話去,一日成功完全唔洗洗底褲拖地
所以我深信當小朋友準備好就好容易

別墅

回覆樓主:

我女女連柯屎都唔肯講,莫講話柯尿尿(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

係屋企嘅時候,你可以試下比戒片底褲或普通底褲仔佢著入面,出面先至再著片or 拉拉褲,咁佢如果賴左會有濕嘅感覺,你再每個鐘頭叫佢去一次vv, 慢慢佢就會覺得直接賴會黏立立感覺唔舒服,會開始肯去vv,你又唔使驚佢成日賴到周圍係,因為一路都比佢著片,even 佢賴左都超級乾爽,佢就唔想嘗試去vv

別墅

回覆樓主:

試下先,謝謝各位媽媽幫手

wcpcelia    發表於 17-4-29 20:03

水晶宮

我初初係得閒問下佢去唔去,問到佢嫌我煩,跟住我帶左佢落街,賴左一次,佢就以後唔敢屙喺片,就咁戒左

珍珠宮

天氣再熱d先戒啦!到時唔好著片,等佢瀨濕唔舒服,而你仲要唔好立即換,咁就1,2日度已成功。

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投

回覆 ckbb630 的帖子

請問出街如何戎?男仔在家要坐下來去。未識講。但識自己去。

大宅

回覆樓主:

我對孖b, 仲有兩個月就3歲, 之前一路都唔肯戒, 後尾都係把心一橫除片, 結果就戒到, 而家叫佢地著片都唔制。

別墅

kathau 發表於 17-4-28 17:03
我對孖b, 仲有兩個月就3歲, 之前一路都唔肯戒, 後尾都係把心一橫除片, 結果就戒到, 而家叫佢地著片都唔制。 ...

你用咩方法幫佢地戒呀?

侯爵府

2018復活節勳章

summerchan67 發表於 17-4-28 15:12
我個女已識講野,但唔肯係廁所柯,問佢仲講大話話自己唔想柯屎,轉頭就柯係片到....想問各位媽媽點幫小朋友 ...

我個女27個月大了

識得講話去VV 但Poo poo就未得

不到佢去POO POO時間每日都幾定時

一朝早換完校服飲完奶就坐10分鐘馬桶就痾咗

夜晚臨瞓前再坐10分鐘 (不過係一時時)

大宅

summerchan67 發表於 17-4-28 17:08
你用咩方法幫佢地戒呀?

除片, 唔比佢地著片, 開頭係會辛苦啲洗地洗衫。

大宅

lamlam2410 發表於 17-4-28 16:43
回覆 ckbb630 的帖子

請問出街如何戎?男仔在家要坐下來去。未識講。但識自己去。 ...

出街定時定候同佢去ViVi,未試世失手!至于PooPoo我仔就未試過係街外去,皆因阿仔唔會去街PooPoo。出街嘅話帶多幾條褲,以防萬一!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

summerchan67 發表於 17-4-28 15:12
我個女已識講野,但唔肯係廁所柯,問佢仲講大話話自己唔想柯屎,轉頭就柯係片到....想問各位媽媽點幫小朋友 ...

未ready就唔好勉強

大宅

我覺得唔洗迫,順其自然,係時候戒就自然戒到,我由我囡兩歲開始得閒叫佢去坐potty,有時唔肯坐,有時坐左又係vv,隔一排又試下,如是者,兩歲半左右,每次叫佢坐potty都去到vv,就係屋企唔著片,輕輕鬆鬆就戒了

都係果句,佢到某個時間ready了,就會做到,唔好迫,無謂大家都suffer

珍珠宮

如果吾係因為佢吾識表達,真心建議:同佢一齊去買一個佢鍾意嘅potty,吸引佢去用(我仔就係吾like原本個面包超人potty,所以寧願俾人鬧都要賴!轉左心愛嘅Thomas potty,第二日已經自己沖去廁所)

首頁

尾頁

跳至