婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我係working mom, 大仔小一,囡囡2歲半返幼稚園,之前係99一至五來我屋企揪囡囡。近排送咗囡囡返學因為我己經忍無可忍。我自問都算EQ高亦都appreciate 佢幫我睇住個女。但係呢2年真係好難忍,佢成日俾説話我聽話我唔照顧仔女唔做家務,好嘆。我日日放工接仔放學煮飯洗衫 check 功課冇停過。又成日鬧我仔冇鬼用考试得90幾分。

我原本以為送咗個女返幼稚園就可以唔使對住佢,點知佢仲係一至五住喺度
C6已經一早同佢講咗會送囡囡返學就唔使佢咁辛苦。

大宅

回覆樓主:

掉返轉諗下,你要99湊佐小朋友2年要佢放手,真係無可能和平分手

呢啲恩惠真係唔可以受

美菲絲    發表於 17-4-29 15:35

公爵府

請神容易送神難呀.又一例証.

美菲絲    發表於 17-4-29 15:35

大宅

回覆樓主:

小朋友已經係佢全部

佢唔等小朋友放學佢已經唔知可以做咩

體諒下

美菲絲    發表於 17-4-29 15:36

珍珠宮

回覆樓主:

所以我點都唔駛99幫手湊,費時佢大條道理話湊開有感情,我仲要欠佢人情。。。。

美菲絲    發表於 17-4-29 15:36

男爵府

Summer_tsui 發表於 17-4-28 23:59
小朋友已經係佢全部

佢唔等小朋友放學佢已經唔知可以做咩

好肯定佢唔係等小朋友放學。有時我要OT 阿仔放學肚餓99都唔會煮野佢食。又成日鬧我仔女“你冇鬼用架” “你痴綫㗎,蠢到死” ...搞到我個仔成日唔開心問我“媽咪,我係咪好冇用?” 我個女有時玩D玩具一地都係,99又鬧我個女。
我唔想仔女喺一個充满負能量既環景長大。

大宅

vivi3719 發表於 17-4-29 00:54
好肯定佢唔係等小朋友放學。有時我要OT 阿仔放學肚餓99都唔會煮野佢食。又成日鬧我仔女“你冇鬼用架” “ ...

咁鬧小朋友會好影響佢地心靈同成長

有冇了解99點解要日日黎? 你62呢? 佢無節日? 有冇叫99唔好鬧小朋友?

佢黎嘅目的係咩?

大宅

你老公知唔知佢咁樣鬧對仔女呀?
正一神枱貓屎 叫隻佬趕佢走啦

男爵府

Summer_tsui 發表於 17-4-29 01:14
咁鬧小朋友會好影響佢地心靈同成長

有冇了解99點解要日日黎? 你62呢? 佢無節日? 有冇叫99唔好鬧小朋友?

62喺我C6幾歲就過咗生。
99而家日日喺道睇電視

男爵府

歌莉泡泡 發表於 17-4-29 01:17
你老公知唔知佢咁樣鬧對仔女呀?
正一神枱貓屎 叫隻佬趕佢走啦

C6之前已經同99吵過叫佢唔好成日鬧我仔女,99话我地仔女好巴弊唔鬧得。之後過一排又鬧

男爵府

vivi3719 發表於 17-4-29 01:44
62喺我C6幾歲就過咗生。
99而家日日喺道睇電視

Set亂d台,扮部電視壞咗,叫佢返屋企睇自己果部

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

過橋抽板咁易咩, 唔係點解d jm寧願俾錢請工人/保母姨姨都唔要99湊就係咁解, 你要預左分唔到手仲要欠99一世人情債
另外想問下你間屋係咪99有份出錢(俾首期/裝修?), 或者係99名下既屋?
如果係, 呢個局就更加難拆喇

男爵府

瑤瑤~ 發表於 17-4-29 04:36
過橋抽板咁易咩, 唔係點解d jm寧願俾錢請工人/保母姨姨都唔要99湊就係咁解, 你要預左分唔到手仲要欠99一世 ...

我地住既地方係冇外佣呢样野所以 冇可能請個姐姐。
當初我其實想我媽凑C6想99凑(我媽有返工,99冇)如果俾我媽湊驚99話我唔俾佢湊孫。
至於層樓首期係我同C6一人一半,冇攞過99一個仙。供樓C6供大份我细份。其它費用,仔女學費,興趣班,補習全部我俾。

男爵府

回覆 vivi3719 的帖子

99得一個仔?呢家有另一間屋係無人住?真係好難,
我都好討厭人地成日鬧人,但除非佢有野迫到佢返屋企,我估佢點都唔會返

伯爵府

回覆樓主:

易請難送,如果由大仔湊到細女,咁多年 都當左係自己屋企啦,除非反枱啦,但到時佢可能周圍話俾個仔新抱過橋抽板,打完齋唔要和尚,踢阿媽走… …

珍珠宮

回覆樓主:

咁你送阿囡返學前,有冇暗示佢唔駛再過黎?佢湊左咁耐,佢嘅生活就係幫你地湊小朋友,而家返左學,佢自然繼續過黎睇電視等個孫放學啦

別墅

樓主,叫得奶奶揍真係番唔到轉頭。但係真心想問,你又要返工,仲可能要OT,又唔可以請工人姐姐,咁奶奶唔幫手邊個揍小朋友放學?如果真係可以,你試下一次過放晒啲annual,同奶奶講講決定做FTM(當然同老公夾一夾個九話先),等佢唔洗再過黎,當然要收番佢既鎖鑰,之後幾時番工唔洗同佢交代

伯爵府

vivi3719 發表於 17-4-28 22:05
我係working mom, 大仔小一,囡囡2歲半返幼稚園,之前係99一至五來我屋企揪囡囡。近排送咗囡囡返學因為我己 ...

同c6傾下,睇下99點,我99就係個仔講乜都唔聽,外人講就乜都聽

男爵府

ccgirlcc 發表於 17-4-29 13:39
回覆 vivi3719 的帖子

99得一個仔?呢家有另一間屋係無人住?真係好難,

C6有個家姐,姑9同99關係都唔好(姑9個女好怕羞,99見親就鬧佢“你啞㗎,冇鬼用”...)
99自己間屋係租既C6交租,99而家星期六日先返去住一兩日。

男爵府

hanbb 發表於 17-4-29 13:46
易請難送,如果由大仔湊到細女,咁多年 都當左係自己屋企啦,除非反枱啦,但到時佢可能周圍話俾個仔新抱過 ...

大仔嗰時係早上送去99屋企夜晚接返來。之後大仔要返學我放工要接大仔,C6成日要OT,又要出 trip 所以C6叫99過來住方便D。

首頁

尾頁

跳至