懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我而家9 weeks,已經開始四圍問朋友同上網睇有冇好陪月介紹,問左4, 5個都話冇我期。。。淨係陪月再介紹嗰啲先有期,但嗰啲冇人用過我實在冇信心用,請問大家如果有99同老公幫手其實係咪唔洗請陪月都得?

男爵府

開心吸收勳章

請陪月其實係幫輕下屋企人,怕照顧B又照顧你坐月分身不睱。如果奶奶年紀後生有心有力,肯幫手又幫到手,記得點湊B,識幫你進補而你又鍾意佢煮嘅野,其實可以不需請陪月。

c6要返工其實幫唔到太多喇

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你99熟唔熟手,如果佢熟手既話我覺得都可以喇

禁止訪問

別墅

有人介紹後請比較好我都係宜家先剛簽約
hi everyone

水晶宮

daisy222 發表於 17-5-1 22:10
我而家9 weeks,已經開始四圍問朋友同上網睇有冇好陪月介紹,問左4, 5個都話冇我期。。。淨係陪月 ...
我個人經驗係第一胎可以唔使。其實有人幫到你自己嘅飯餸已經好好。我自己第一胎時冇請,老公陪兩個星期左右,媽媽奶奶拎餸拎湯嚟,湊B我自己搞,已經覺得好OK。當然你自己同先生事先要有準備,育兒知識要學,如果打算餵母乳亦要自己做功課,學習正確知識,唔好到時被人亂點(不過呢點其實如果你請陪月就更加需要,哈哈哈)。如果你同奶奶關係麻麻,或預計到佢諗法同你好唔一致,又作別論。。。

我而家第二胎有請,其實主要因為我費事自己或媽媽要煮埋我先生同大女飯,同埋費事自己要成日照顧細B搞到大女呷醋。我都唔想求其請,所以只考慮朋友介紹嘅。

複式洋房

唔該曬大家的回覆你們答得好詳細!
我99以前除左湊自己一對仔外,仲湊埋佢2個侄仔同侄女,湊仔經驗係有嘅,不過已經係好多年前的事佢都好有心想幫我湊,亦識煮嘢,不過我怕佢到時唔識點照顧我呢個產婦。我自己媽咪就乜都唔識,之前亦講到明唔會幫我湊(嗰陣聽完個心勁sad...連自己阿媽都咁講)我亦打算報"自己做陪月"的產前課程,唔知大家有冇上過?

大宅

開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

每個人家庭情況都唔同
你覺得有需要又負擔得起就請啦
自己做一寶人辛苦少少

我自己係在職女性,家務都唔做慣
新手媽媽仲要我人奶餵孖寶?不理會99反對都要請陪月啦

我搵陪月公司請渣,唔知好唔好

珍珠宮

好陪月都係要熟人用過覺得好,先好用。有D真係好激氣。老公要返工,基本上只有99幫手,好多事情就要你親力親為了。

珍珠宮

其實講真,老公可能幫唔到好多,睇下99後唔後生,熟唔熟手,如果OK,都可以唔請陪月,睇你實際情況

大宅

其實幾多周到就要請?

水晶宮

daisy222 發表於 17-5-2 10:25
唔該曬大家的回覆你們答得好詳細!
我99以前除左湊自己一對仔外,仲湊埋佢2個侄仔同侄女,湊仔經驗 ...
我自己上過出面嘅育嬰課程,都有提及產前產後護理嘅嘢,不過係西醫觀點,唔講傳統坐月嘢。我地就冇問題,亦覺得課程好有用,起碼我自己出院後幫BB沖涼都完全冇問題。其實上咗堂可以將知識分享畀你奶奶,update下佢。政府醫院亦有免費講座,有分產前、產後護理、育嬰、母乳等題目,可以的話你地可以一齊去聽。

如果你關注產後食療,坊間應該有唔少書籍可以參考。我自己同身邊人較西化,簡單飯餸食得飽已經搞掂,所以冇研究。

複式洋房

babyha 發表於 17-5-2 14:03
其實幾多周到就要請?

其實我諗早啲開始揾會好啲,因為好的陪月好搶手

複式洋房

唔該曬大家你們的意見好好,我諗住上多啲堂學好先,始終係新手媽媽咩都唔識,到時有埋老公同99應該都ok

大宅

開心吸收勳章

上胎無請陪月, 有阿媽幫手, 但始終照顧初生真係好辛苦, 加上老公又要返工幫唔到咩手, 所以今次第二胎請左陪月

別墅

除左奶奶識唔識照顧之外,仲要睇下你地既關係。生完個人情緒好起伏,小心會引起不必要婆媳問題

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

要睇99會唔會照顧坐月喇。C6會唔會好懶喇。

男爵府

babyha 發表於 17-5-2 14:03
其實幾多周到就要請?

我驗孕棒一出條水印就已經book定好陪月係真係咁搶手!
我聽過最誇係準備行房之前已經book定.....到時唔中先至再放番個期出黎

大宅

改造人 發表於 17-5-3 22:10
我驗孕棒一出條水印就已經book定好陪月係真係咁搶手!
我聽過最誇係準備行房之前已經book定.... ...

死啦我10周仲未請,又未講得住,想問朋友用過嗰啲又未問得!

複式洋房

babyha 發表於 17-5-4 00:36
死啦我10周仲未請,又未講得住,想問朋友用過嗰啲又未問得!

我自己冇講,不過close的朋友好多都喺我8weeks度估到我有左咁我都冇所謂,反正又唔係我親口講出黎,其實朋友知道左反而仲輕鬆,因為可以同佢地取經!我問哂佢地有冇好陪月介紹,不過真係好多都冇我期其實你可以婉轉啲話係你親戚有左,有冇陪月介紹咁,咁你咪唔洗公開住

首頁

尾頁

跳至