論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家有經驗, 可否指教下? 講明d係擔心家中2位3歲及5歲小朋友。
以下純分享吓我3年半同姐姐故事, 好長可不用看
之前姐姐做9年台灣, 國語為主再英文。簽約時未有細b, 到港前2星期發現及通知agent. 姐姐則到港才知但都照做. 我感謝佢。當時感覺錫大囡, 2個相處好.因姐姐媽媽在港30幾年, 姐姐未婚但仔仔當時18歲讀IT, 及樣較肥man, 我放心。

故事1。黎左3個月聖誕節姐姐要求出外訓, 我因保險為由拒絕。到過年前幾日, 姐姐知婆婆好心地又可隨時放假, 便話自己媽媽尿道炎要倍睇醫生。後來更話入左廠, 跟住一晚未經同意無返黎訓。但由於知姐姐媽媽好好人, 所以諗住去探病但成晚搵唔到姐姐。我2公婆3個鐘打俾全港醫院問, 當然搵唔到。第2朝姐姐話返緊黎, 老公仲買定早餐。答案係因為出去飲酒借亞媽過橋而且有尿道炎係自己。我即時聯想到有一日女女vv有抗生素味, 跟住發燒。姐姐喊住sorry, 亦因細b就出世便俾左機會佢。

故事2 借錢, 到細仔出世, 財仔有信黎追數條數唔細。姐姐話同2個朋友一齊借但佢地走佬。我每月幫佢Hsxc過數以防佢再唔找。當時陪月差不多走, 佢又喊晒咁話無下次, 我又俾左機會佢。

故事3 我媽媽話姐姐偷左佢2次錢, 但因為婆婆係爛係好心嘅人又無即時講仲怪自己亂放錢引人犯罪, 所以我只搵了一個鬼神故事嚇過姐姐便算。平時我知佢偷過我信借財仔同銀雪魚醬同濕紙巾。

故事4 姐姐叫表妹(我覺係couple), 因佢响加拿大做, 寄嘢俾姐姐又帶d禮物俾我小朋友而開始fb認識(仲識埋佢仔仔)。但攪笑係亞表妹黎香港, 俾左成萬蚊姐姐幫租酒店, 當我搵到酒店叫佢俾錢時, 原來姐姐駛晒人地錢。表妹喊到9彩, 我見佢到步咁慘便住左婆婆家幾日, 再幫佢搵賓館住幾日。姐姐又要求去陪表妹訓我亦拒絕左。表妹返加拿大亦同我經常講姐姐壞話, 亦因有次姐姐返菲仍唔還錢俾表妹。仲响香港有條女, 發癲咁搵我同姐姐仔仔傾, 要我炒佢, 又話姐姐响台灣攪左好多鑊出黎。我之後已表明唔加入佢地家族。不過知姐姐話我地唔放佢假等大話
再續

大宅

回覆樓主:

電話無電, 打到故事8, 無晒

故事5 我朋友姐姐續約返鄉後走佬, 姐姐知話我:你成日話佢好我唔好。我話:你唔再借錢我續你, 有長俸。因為佢當時已俾我收到第2間財仔信。幾個月後見私人物品內有第3間財仔收據。呢單只可塞响心入便

故事6 恐佈鬼異, 驚的避免睇
早上返工收到姐姐電話拾到銀包, 好驚(本來膽生毛)。我話俾保安, 佢話隔離樓好似有人笨豬跳, 落樓原因一定係大話, 有差人好驚。咁我同事們又諗交郵桶又剩。我心知不妙, 老公返去發現係死者。即交返俾差人, 我即返去叫佢洗bb車。鬧爆佢貪心之過。佢話見地下有肉及銀包以為師奶跌。不過由於我家有位信佛及有時見下古怪東西嘅婆婆, 事發前早上發左個十級相關嘅夢, 話貪心引起都係緣, 我同姐姐每人夾幾百蚊,婆婆搵僧人上牌位及誦經。此事因婆婆放過佢

故事7 我1月去旅行前早上收到英文電話, 姐姐話traveling agency 搵, 唔得閒理, 我返黎又發現佢幾日無清潔, 原來從來無用刷洗水樽飲桶, 仲同大女抹bubu求其, 我即時再抹成pat都bubu. 我女成日尿道炎, 唔知關唔關事。有晚婆婆收到英文電話, 唔識聽俾對方鬧。我己同姐姐講明唔準再disclose我電話地址。當然佢d朋友繼續打黎。我即的起心肝請左個海外賓賓, 諗住8月前到。

故事8 當我諗緊點踢爆佢, 老公收到第4間財仔嘅信。 姐姐話故事2出現過的朋友再黎香港做想還錢過佢, 因新合約借唔到錢, 用我姐姐名去借。仲俾對方還款銀行receipt 我睇。真係當我癡線。到琴日因為姐姐朋友又打黎嘈醒小朋友午覺, 我己whatsap話佢,返黎仲同我講星期三請假去睇醫生, 因白帶係啡色,呢2日放假唔去? 復活節星期六, 日我地離港, 佢話星期六唔放假, 星期日晚whatsap 話星期一放假。我拒絕
好多小故事講唔到, 嬲左成晚。請指教點同佢相處? 主要因小朋友關系, 我同佢關系唔太差但擔心佢唔知背後會做咩, 最驚傷害小朋友啫。
大家可能會鬧我低能白癡。不過姐姐對我家小朋友係好錫。佢連見我2公婆鬧交會喊住叫我地和解。始終湊大我細b我都多謝佢。

子爵府

kiki1021 發表於 17-5-2 06:03

故事5 我朋友姐姐續約返鄉後走佬, 姐姐知話我:你成日話佢好我唔好。我話:你唔 ...
佢咁麻煩,忍到咁耐,你都好嘢!
唔續,又唔使驚佢,佢地大把工等住佢!

一係即炒,賠一個月,如冇人用,唔可以炒,要等新工人,咪同佢講唔續

不過,又不用太早講,你唔講,佢都明

你可以同佢講contract finish, 指住日曆問佢想要邊日機票,你可以話多謝佢幫你4年,from now till last day, 如果再冇surprise,trouble 俾你,你會俾d錢佢,(多少你自己決定,我諗2,3仟都ok),我諗咁樣佢會醒定d 做到尾

大宅

細姐姐 發表於 17-5-2 08:10
佢咁麻煩,忍到咁耐,你都好嘢!
唔續,又唔使驚佢,佢地大把工等住佢!

多謝你意見, 我都頭先好佢講會俾bonus佢, 同叫佢可以搵吓工。
其實明白佢地完約好易搵工, 只係想到小朋友就擔心。我老公琴晚聽到佢喊, 到而家把聲都盟晒。只驚佢睇唔開, 因佢仲問緊可否探小朋友? 呢段時間都唔想話佢太多, 叫老人家有時間上來望下。

子爵府

kiki1021 發表於 17-5-2 22:03
多謝你意見, 我都頭先好佢講會俾bonus佢, 同叫佢可以搵吓工。
其實明白佢地完約好易搵工, 只係想到小朋友 ...

有乜好喊呀?!

當唔知,唔好問!

好多僱主4年都唔續,唔想俾長服,廢事煩

男爵府

回覆 細姐姐 的帖子

我覺得你太早講,及亦唔需要講,你唔提出,她都明。不過講一個唔續的理由(婆婆睇之類)等佢走前唔會恨你,同你玩嘢。又或同佢講走時會給佢大奬(當然喺到時無咗件事),等佢唔會做些衰嘢。

大宅

回覆樓主:

嘩,咁有問題,詳細寫返去入境處la,吾好害人

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

衰野樣樣齊, 仲三隻手, 點頂到完约呀? 炒啦, 仲要投訴Immigration, 等唔好害下卜手。

水晶宮

回覆樓主:

如果個工人係錫小朋友, 就唔會幫小朋友抹pat pat 求其!

9月完約, 你唔需要5月2日就講唔續。你唔出声, 到7月尾工人自己都知唔續約。而家你就愁呢4個月点算, 唉。

大宅

細姐姐 發表於 17-5-2 23:08
有乜好喊呀?!

當唔知,唔好問!

佢喊我都無言, 我同佢講我俾錢請個日日掣做麻煩嘅人, 好累啦。 其實長俸佢知我預左俾, 只係而家俾左agent.

大宅

bblover123 發表於 17-5-3 00:10
回覆 細姐姐 的帖子

我覺得你太早講,及亦唔需要講,你唔提出,她都明。不過講一個唔續的理由(婆婆睇之類 ...

我媽咪本來做左呢個前奏俾姐姐, 只係我自己嗰日俾佢激到爆忍唔住講左。我係後悔緊! 老公就話呢排唔好話佢, 驚佢睇唔開傷害我仔女同自己。

大宅

Petonemama 發表於 17-5-3 00:57
嘩,咁有問題,詳細寫返去入境處la,吾好害人

因為我無証據, 婆婆係事後先講。我地之後信件同錢唔放廳亦唔俾姐姐見到。我媽咪仲鬧我地:當人係賊啊?

大宅

birdbird 發表於 17-5-3 07:47
如果個工人係錫小朋友, 就唔會幫小朋友抹pat pat 求其!

9月完約, 你唔需要5月2日就講唔續。你唔出声, 到7 ...

佢錫小友,但衛生就連自己都“呢啡”。
因為小朋友一直佢湊我唔知已有幾多次一pat 屎?

男爵府

kiki1021 發表於 17-5-3 10:15
因為我無証據, 婆婆係事後先講。我地之後信件同錢唔放廳亦唔俾姐姐見到。我媽咪仲鬧我地:當人係賊啊?
...

你要舉例給你媽:
我們或你媽以前工作番工時,錢銀都唔會放在當眼無睇到的地方。現在,姐姐情況都是一樣,都是一個外來人。可況,她們對錢銀更加睇得重要,拿取的機會較大。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

梗係喊啦, 無得任偷, 鐘意點衰就點衰.

複式洋房

kiki1021 發表於 17-5-3 10:04
佢喊我都無言, 我同佢講我俾錢請個日日掣做麻煩嘅人, 好累啦。 其實長俸佢知我預左俾, 只係而家俾左agent. ...

點解你要俾長期服務金佢呀? 佢都未做夠5年。佢樣樣衰野都做齊,而且屢勸不改,你話佢錫你d小朋友,但我唔覺,佢搞到你個女成日尿道炎,如果係真心錫佢,你女第一次尿道炎之後,應該會小心照顧你個女嘅衛生問題啦,佢係你地面前扮錫小朋友咋,如果係僱主面前連扮野都唔做,死得啦,你俾長期服務金佢,只係好心做壞事,等佢以為呢d係佢應得嘅,下個雇主請到佢會好慘架。我覺得佢人格絕對有問題,你重放心俾呢個人照顧你小朋友呀? 你有婆婆幫手,請住鐘點做住清潔先啦,重有幾個月先完約,驚佢越諗越唔順氣,傷害你小朋友呀,到時後悔都無用,我勸你即炒啦

伯爵府

kiki1021 發表於 17-5-2 06:03

故事5 我朋友姐姐續約返鄉後走佬, 姐姐知話我:你成日話佢好我唔好。我話:你唔 ...

佢甘樣俾我就唔續

大宅

bblover123 發表於 17-5-3 10:52
你要舉例給你媽:
我們或你媽以前工作番工時,錢銀都唔會放在當眼無睇到的地方。現在,姐姐情況都是一樣, ...

我媽就係調轉怪自己亂放錢, 引人犯罪。不過到我事事小心佢就話我當人係賊。d唔老唔嫰嘅老人家好難理解。

大宅

lily-of-valley 發表於 17-5-3 11:31
梗係喊啦, 無得任偷, 鐘意點衰就點衰.

講得好啱! 我仲覺得佢出黎做嘢係為借到錢而出黎,佢家不知幾富裕, 無負擔自己又唔好食唔好靚衫靚鞋。佢仔同我講佢有今日全靠外婆養大。佢媽咪連我每年俾佢仔仔封利是都食埋。

大宅

suenkayuk 發表於 17-5-3 11:59

點解你要俾長期服務金佢呀? 佢都未做夠5年。佢樣樣衰野都 ...

我意思係本來我應承如唔再借錢就續佢約, 做多幾年, 我唔用姐姐, 咁到時便有長俸。佢媽媽剛攞左12萬返去, 所以佢3口子係超富裕。
佢dirty呢家嘢, 我真係近幾個月先發現咁dirty. 我從佢黎第一日佢就知小朋友所有嘢要乾淨, 湊2歲及初生小朋友, 忙就唔駛日日抹屋, 不過佢快手(可以話求其), 叫佢10樣佢都會做晒, 但2個而家大啦返學啦, 仲懶過以前。所以當我知道佢抹pat事件後嗰幾日即去搵新姐姐。
女女尿道炎, 我以前唔敢話關佢事, 而家只可教亞女自己抹乾淨d。我女5歲成日忍唔到, 近排中醫調理成年, 先好左好多。不過中醫師話佢腎弱。
我點解話佢錫小朋友, 呢個真係我唯一睇到佢嘅優點所以只要婆婆老公用呢招大家由即炒變續約。我小朋友都真係好鐘意佢。
e.g.我地坐响度睇電視, 姐姐抹地, 小朋友仲細時爬爬下爭d跌, 佢成個訓身接住仲整親自己, 跟住緊張到喊, 仲鬧我地做乜俾佢跌親。放假返黎仲驗乜咁驗睇下我地有無整親佢地。小朋友跟佢係安全過跟我地咁。
見我地打鬧小朋友, 因為做功課, 食飯啊, 佢肉赤到喊亦試過同我地理論, 後來乾脆我地放工前做鬼晒就係唔俾機會我地有鬧。
見佢地鐘意某d玩具, 佢勁孤寒架, 但都買返黎, 唔想佢地爭。不過佢係寵左小朋友。
所以以前我放心俾佢湊係, 佢其它衰嘢影響唔到我小朋友我就算, 不過今次佢踩中我要害就死梗。
我寫完呢篇故事, 真係理解唔到我點可以同佢續約。不過我十級後悔咁早同佢講唔續約, 自己真係驚到個cam長開。見細b同姐姐不在即打返去, 原來沖涼中
我無老人家幫, 婆婆有份工只係比較自由工可以有時幫手。婆婆係一位未定性嘅老人家, 4年前我請鐘點抽大女星期1,3,5,仲要放勞工假, 其餘婆婆抽, $5000。跟住婆婆同老公話一定要請姐姐先轉。我唔鐘意多個外人响屋企。

首頁

尾頁

跳至